slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πολύ αργά για κόκκινες γραμμές και πολιτικές διαπραγματεύσεις

Δυστυχώς δεν περιμέναμε να φτάσουμε τόσο γρήγορα να είμαστε σκληροί με την κυβέρνηση. Περιμέναμε ότι τα φάλτσα θα τα κάνει αργότερα και ότι αυτές τις κρίσιμες για την Ελλάδα ώρες θα τιμούσε τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό.

Με όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες με την τρόικα και με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που δεν έχει ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά δείχνει ότι οι κυβερνώντες είναι εκτός τόπου και χρόνου, δεν μένει τίποτε άλλο από το να χτυπήσουμε το τελευταίο καμπανάκι στην κυβέρνηση. Έχει 16 ημέρες διορία, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής να κάνει κάτι καλό για την Ελλάδα.



Αν δεν ήταν τόσο δραματικά τα πράγματα και η χώρα δεν κρεμόταν σε μια κλωστή θα λέγαμε ότι το νέο επικοινωνιακό μήνυμα που προωθεί το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο των ημερών: «Πολιτική διαπραγμάτευση». Αυτό είναι το νέο τσιτάτο της κυβέρνησης, όμως, εδώ που φτάσαμε είναι ίσως πολύ αργά.

Όταν πριν μερικές εβδομάδες γράφαμε εμείς για την πολιτική διαπραγμάτευση δεν είχαν ανακοινωθεί αυτά τα βάρβαρα μέτρα. Τότε ήταν η ώρα της διαπραγμάτευσης με τους ξένους ηγέτες, όχι τώρα που οι τροικανοί τα έκαναν λαμπόγυαλο.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται, εκνευρίστηκε με την προκλητική παρουσία της τρόικας, η συνάντησή τους κράτησε μόλις 40 λεπτά και οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν εμμένοντας σε ακύρωση μέτρων 2 δις ευρώ. Ο Α. Σαμαράς φέρεται να τους είπε ότι άλλα μέτρα δεν υπάρχουν, ότι κρίνεται η κοινωνική συνοχή της χώρας, ότι θα έχει πολιτικό πρόβλημα αλλά και ότι κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα.

Οι τροικανοί επανέφεραν μέτρα όπως οι περικοπές των δώρων στους αγρότες, οι μειώσεις συντάξεων ακόμη και κάτω από τα 1.000 ευρώ ενώ διέγραψαν ως μη εφικτά μέτρα για την παιδεία, την υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το κακό κλίμα ήταν από νωρίς γνωστό όταν οι τροικανοί έφυγαν από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να δεχθούν καμιά από τις αιτιάσεις του Γ. Στουρνάρα. Έτσι, η διαπραγμάτευση κατέληξε σε νέο ναυάγιο. Νέο ραντεβού στο υπουργείο θα γίνει την Τετάρτη και τις επόμενες ημέρες θα γίνει και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Είναι όμως προφανές ότι στο Γιούρογκρουπ της 8ης Οκτωβρίου δε θα κλειδώσει απολύτως τίποτε.

Και αφού οριστικοποιήθηκε το ναυάγιο, άρχισαν τα παπαγαλάκια να βάζουν πάλι νέες, κόκκινες γραμμές την ώρα όμως που ο ελληνικός λαός είχε μάθει τι τον περιμένει μέσω του προϋπολογισμού. Διαδίδουν ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει συνεχείς επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να τους πείσει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλα μέτρα. Μα για ποια άλλα μέτρα να μιλήσουμε, όταν σύμφωνα με τον προϋπολογισμό έρχεται απίστευτη φτώχεια στην ελληνική κοινωνία; Όταν κόβονται μισθοί και συντάξεις, οικογενειακά επιδόματα, αφορολόγητα για παιδιά.

Τώρα είναι αργά για κόκκινες γραμμές και πολιτικές διαπραγματεύσεις. Εκτός κι αν στην κυβέρνηση είναι ευχαριστημένοι με τα μέτρα που αποφάσισαν και τώρα κάνουν παζάρια μήπως και χειροτερέψουν αυτά.

Από την άλλη, τι διαπραγμάτευση να κάνεις; Αφού οι τροικανοί εντολές των ξένων ηγετών εκτελούν, είναι σκληροί επειδή έτσι τους έχουν πει να κάνουν.

Εδώ που φτάσαμε, με την τρόικα (δηλαδή οι ξένοι ηγέτες και το ΔΝΤ) να εκβιάζει ξεκάθαρα, αυτό που είχε να κάνει ο πρωθυπουργός ήταν να βγει στον ελληνικό λαό με διάγγελμα και να τους πει ότι δεν υπάρχει γυρισμός από το δρόμο για τον γκρεμό. Ότι οι ξένοι μας οδηγούν στον αφανισμό. Να δώσει στους πολίτες να καταλάβουν πως ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τις δυνάμεις του ίδιου και της κυβέρνησής του. Κι ότι η ακύρωση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων δεν ήταν με τη θέλησή του, αλλά προϊόν ωμού εκβιασμοί των ξένων.

Ίσως τότε ο κόσμος να καταλάβαινε, να έβγαινε στους δρόμους και ο Σαμαράς με τους άλλους να ήταν μπροστάρηδες του αγώνα.

Ας αφήσουν λοιπόν τα περί αγώνα για να πειστούν πολιτικά οι ξένοι και ας πιάσουν το φραγγέλιο. Ίσως τότε να σώσουν την παρτίδα για τους ίδιους και την πατρίδα για όλους.

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: