slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νέα Εποχή για τα Νησιά μας: ¨Οι αριθμοί ευημερούν και οι πολίτες υποφέρουν¨

KOKKINOS DADAOS PAPANAOLHS

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης μέλη του περιφερειακού συνδυασμού «Νέα Εποχή για τα Νησιά μας», στα γραφεία που τους έχουν παραχωρηθεί στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη.

Ο επικεφαλής της παράταξης Χαράλαμπος Κόκκινος, μαζί με τους συνεργάτες του περιφερειακούς συμβούλους, Μάρκο Δαδάο και Γιώργο Παπαμανώλη, εξέφρασαν έντονους προβληματισμούς για την πορεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοικούσα αρχή, για την οποία υποστήριξαν ότι παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις, δίχως σχέδιο και πλάνο για να αντιστρέψει την πτωτική πορεία των νησιών και του θεσμού.

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Κόκκινος κατέθεσε ενδιαφέρουσα πρόταση για δημιουργία γραφείου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες, ώστε να διεκδικεί από την πρωτεύουσα της Ε.Ε. περισσότερους πόρους και προγράμματα.

Διαβάστε ενδεικτικά κάποια βασικά σημεία από τις τοποθετήσεις τους:

ΚΟΚΚΙΝΟΣ:

Για τον Καλλικράτη: 21 μήνες μετά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι φόβοι μας έπιασαν τόπο. Δεν υπάρχει ούτε ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, ούτε και επαρκής χρηματοδότηση για να λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση.

Στελέχωση Περιφέρειας: Το στελεχιακό δυναμικό έχει μειωθεί κατά 25%. Αδειάζουν οι υπηρεσίες και η Περιφέρεια δε μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η περιφερειακή αρχή όμως… απλά παρακολουθεί ως θεατής.

Για την περιφερειακή αρχή: Αν πιστέψουμε την περιφερειακή αρχή, στο Νότιο Αιγαίο τα νούμερα ευημερούν αλλά οι πολίτες υποφέρουν. Οι διθύραμβοι ότι το Νότιο Αιγαίο είναι πρώτο σε απορρόφηση του ΕΣΠΑ, δεν είναι τίποτε περισσότερο από επικοινωνιακά και λογιστικά τρικ, με μεταφορά κονδυλίων και έργων από το παρελθόν. Η απορρόφηση είναι εντελώς πλασματική.

Δε μπορεί η περιφερειακή αρχή να πανηγυρίζει και ταυτόχρονα να είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία. Δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτή η παρακμή. Δε λειτουργούν σωστά ούτε οι Επιτροπές ούτε και το περιφερειακό συμβούλιο.

Εμείς δε θέλουμε να λαϊκίσουμε ούτε είμαστε μηδενιστές. Έχουμε κάνει προτάσεις και δεν έχουμε εισακουστεί.

Τουριστική Πολιτική: Δεν έχει παρθεί καμία σοβαρή πρωτοβουλία. Η τουριστική προβολή είναι ελλιπής, χωρίς οργανωμένη προσπάθεια και καινοτόμες δράσεις. Υπάρχουν χρήματα στο ταμείο, αλλά ελάχιστα αξιοποιούνται, ενώ οι προτάσεις μας πέφτουν συνεχώς στο κενό.

Για τα οικονομικά της Περιφέρειας: Υπάρχουν πόροι που μπορούν να κρατήσουν όρθια την Περιφέρεια, αλλά δεν αξιοποιούνται. Αυτό δείχνει και η προχειρότητα του προϋπολογισμού.

Για την τηλεδιάσκεψη: Λυπηρό που έχει αξιοποιηθεί μόνο σε Σύρο και Ρόδο και όχι στα υπόλοιπα νησιά που το έχουν μεγάλη ανάγκη.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να δημιουργήσει η Περιφέρεια μόνιμο γραφείο στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ε.Ε. Από εκεί θα μπορεί να διεκδικεί περισσότερα προγράμματα και πόρους, κάτι το οποίο έχουν κάνει Περιφέρειες της Ισπανίας και άλλων χωρών.

Για το Νεώριο: Έχει αρχίσει ένα κλίμα εσωστρέφειας στο ναυπηγείο και δε θα ήθελα να πάρω θέση, ούτε να εκφράσω κι εγώ ακραίες απόψεις όπως αυτές που διαβάζω τις τελευταίες ημέρες. Γνωρίζω ότι τη Δευτέρα εκδικάζεται στο ΣτΕ η υπόθεση που αφορά την επισκευή των δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού. Η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα είναι καθοριστική για το μέλλον του ναυπηγείου.

ΔΑΔΑΟΣ:

Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δεν υπάρχουν ούτε πόροι ούτε και οργάνωση των υπηρεσιών και πραγματικά, αναρωτιέμαι πολλές φορές αν υπάρχει νόημα να συζητάμε για το θεσμό.

Είναι υποχρεωμένη η διοίκηση της Περιφέρειας και όφειλε να διεκδικεί την εφαρμογή της νησιωτικότητας.

Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες της Περιφέρειας υποστελεχωμένες αλλά και η περιφερειακή αρχή δεν είναι άμοιρη ευθυνών γι αυτό. Στο ξεκίνημα της θητείας, με την ανοχή της, έγιναν μεταθέσεις και αποσπάσεις δεξιά και αριστερά και δε μιλούσε κανείς.

Για την ακτοπλοΐα και τη διαφαινόμενη απώλεια της μίας ενδοκυκλαδικής γραμμής έχει ευθύνες και η περιφερειακή αρχή. Τι σημαίνει ότι δεν το είχαν πάρει χαμπάρι ότι υπάρχει πρόβλημα στο διαγωνισμό της γραμμής και γιατί πρέπει να φταίει μόνο το υπουργείο; Αδράνησαν, το αμέλησαν και έχουν σοβαρές ευθύνες. Αυτοί που διοικούν πρέπει να παρακολουθούν όλα τα μεγάλα θέματα. Γι αυτό τους ψήφισαν οι πολίτες.

Προσωπικά δε βλέπω κάποιο σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων των νησιών στην Περιφέρεια και δεν αισιοδοξώ για το μέλλον.

ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ:

Είχα πει και παλαιότερα ότι τα έργα καρκινοβατούν και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου λειτουργεί αντιαναπτυξιακά. Αυτό αρχίζει να αποδεικνύεται στην πράξη.

Μέσα σε ένα χρόνο, τα ποσά για επενδύσεις στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μειώθηκαν κατά 50% περίπου σε σχέση με τις παλιές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Δε φταίει μόνο η κρίση για την πορεία της Περιφέρειας. Στο τέλος του 2011, το ταμειακό υπόλοιπο στην Περιφέρεια ήταν 43 εκ. ευρώ. Η περιφερειακή αρχή «κλωσάει» τους πόρους, τα έργα καθυστερούν, σε μια εποχή που η αγορά, περιμένει πως και πως χρήματα για να κινηθεί. Με τον τρόπο αυτό, η ύφεση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, ειδικά στις Κυκλάδες.

http://www.cyclades24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: