slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δήμος Τήνου: σχετικά με την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου.


Με αφορμή την δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση πολλών Δ.Ο.Υ. της χώρας και μεταξύ αυτών της Δ.Ο.Υ Τήνου, ο Δήμος Τήνου νοιώθει υποχρεωμένος να αναφερθεί στο θέμα.




Καταρχήν υπήρξε από την πρώτη στιγμή κατηγορηματικά αντίθετος στην φιλοσοφία της ισοπέδωσης του κρατικού μηχανισμού στα νησιά και με διαρκή δελτία τύπου και ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου, επεσήμαινε την ανάγκη προστασίας της συνταγματικής ρήτρας περί νησιωτικότητας. Αυτά αναφέρθηκαν έγκαιρα και με το εντονότερο δυνατό ύφος, τόσο για την Δ.Ο.Υ. Τήνου, όσο και για το Ειρηνοδικείο Τήνου, Τελωνείο Τήνου, το ΙΚΑ Τήνου, κλπ.

Μετά από δύο χρόνια συνεχών περιορισμών των εισοδημάτων των πολιτών και περιστολής των εξόδων του κράτους, εμφανίζεται πλέον ως δεδομένο ότι ένα νησί 10.000 και πλέον κατοίκων, με σημαντικότατη τουριστική κίνηση, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, λατομεία, με 40 κατοικημένα χωριά, που αποτελεί και την έδρα του Πανορθόδοξου Προσκυνήματος της Παναγίας μας, θα στερηθεί την Δ.Ο.Υ και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα του 2012. Προφανώς επειδή οι υπάλληλοι της τρόικα αποφάσισαν να αξιώσουν και αυτό!

Και για να δει ο καθένας ότι η κεντρική εξουσία έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα (πρόσφατο παράδειγμα το φιάσκο περί αξιοποίησης της βραχονησίδας μας «Δρακονήσι»), κάνουμε γνωστό ότι την Παρασκευή 12-10-2012, μας ζητήθηκε από το Υπουργείο να ερευνήσουμε την δυνατότητα να φιλοξενήσουμε την υπό κατάργηση Δ.Ο.Υ. ή γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών για φορολογικές υπηρεσίες, τάσσοντας προθεσμία το αργότερο ως την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου!!! Εν τω μεταξύ ανακοίνωσαν την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου.

Ο Δήμος Τήνου, λοιπόν, καθιστά σαφές και εντός προθεσμίας, ότι δέχεται να φιλοξενήσει ολόκληρη την Δ.Ο.Υ Τήνου, απαλλάσσοντας από τα σχετικά έξοδα το Ελληνικό Δημόσιο. Ένα νησί όπως αυτό της Τήνου συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει την 3η διατηρούμενη Δ.Ο.Υ. στον νομό Κυκλάδων (πρόσφατη άλλωστε η κρίση ότι το Ειρηνοδικείο Τήνου διατηρείται λόγω του σημαντικού έργου που επιτελεί).

Τέλος το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εφαρμόσει τα μέτρα περί συγχωνεύσεων λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρή παράμετρο της νησιωτικότητας, όπως το έπραξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τα Ειρηνοδικεία. Είναι αυτονόητο ότι στη στεριανή Ελλάδα η κατάργηση μιας Δ.Ο.Υ. ασφαλώς δεν έχει τις συνέπειες που έχει σε ένα νησί. Είναι αυτονόητο επίσης ότι στην Αθήνα με τις βελτιώσεις των μαζικών μεταφορών χρόνια τώρα (μετρό, κλπ) ήταν υπερβολή η διατήρηση του ίδιου αριθμού Δ.Ο.Υ. Όμως εδώ είναι νησί και όχι πάντα στην ειδυλλιακή κατάσταση που το βιώνετε κατά τις καλοκαιρινές σας διακοπές αλλά και σε δύσκολα καιρικά φαινόμενα, βαρείς χειμώνες, με ένα λιμάνι ανεπαρκές χωρίς υπαιτιότητα του Δήμου μας και με την ενδοεπικοινωνία των Κυκλάδων το μέγα ζητούμενο.

Όσο και δύσκολες να είναι οι στιγμές που περνά ο τόπος μας, οι πολιτικές της αποψίλωσης ζωντανών νησιών από δημόσιες υπηρεσίες είναι πολιτικές οπισθοδρόμησης, μας πάνε δεκαετίες πίσω, ακυρώνουν το όραμα της αποκέντρωσης και είναι βέβαιο ότι θα καταγραφούν ιστορικά ως λάθη, με ολέθρια, φοβάμαι, αποτελέσματα. Η σχέση θυσίας και ωφέλειας που πρέπει να καθορίζει τις αποφάσεις της χρηστής διοίκησης, εκθέτει ανεπανόρθωτα το Υπουργείο Οικονομικών, με την έννοια ότι το όφελος από την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που θυσιάζονται με την υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Οι πολιτικές αυτές θα μας βρουν αντίθετους. Είναι ακατανόητες και κοντόφθαλμες. Είναι και εθνικά επιζήμιες.Εκτός και αν μετά τα περί εκκένωσης των μικρών μας νησιών, έρχεται η σειρά των μεγαλύτερων. Με αυτούς που επιβάλλουν τις αποφάσεις των παραγόντων της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν δικαιούμαι να αποκλείω τίποτα.



Παναγιώτης Κροντηράς

Δήμαρχος Τήνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: