Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Μπένυ: Λίστα υπάρχει αλλά είναι παράνομη και μην το πολυφωνάζετε γιατί θα μου χαλάσετε άλλο ντιλ που έχω στα σκαριά


Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ πολιτικών και επικεφαλής του ΣΔΟΕ για τη «λίστα Λαγκάρντ» που «χάθηκε», ξαναβρέθηκε και περιείχε ονόματα 2.000 καταθετών στην Ελβετία. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέδωσε χθες ευθύνες στον ΣΔΟΕ και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος απάντησε ότι η λίστα υπάρχει αλλά δεν είναι νόμιμη, λες και στα άλλα κράτη που χρησιμοποιήθηκε ήταν νόμιμη. Φυσικά ο Μπένυ θυμήθηκε ότι η πολύ κουβέντα για τη λίστα μας εκθέτει και θα χαλάσει τη συμφωνία που ετοιμάζεται με την Ελβετία, για φορολόγηση των καταθέσεων...
κάτι που ο ίδιος έχει ανακοινώσει πάνω από 3-4 φορές τον τελευταίο 1,5 χρόνο

Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει ότι η λίστα υπάρχει και βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου διότι συνιστά «μη νόμιμο αρχείο». Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι το ζήτημα εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας και ενδέχεται να ακυρώσει τις προσπάθειες που γίνονται για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Η δημόσια συζήτηση για την «περιβόητη» λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.

Θεωρώ συνεπώς αναγκαίο, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, να τονίσω τα εξής:

Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.

Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.

Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί.

Βασική προτεραιότητά μας την περίοδο εκείνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο.

Η συμφωνία αυτή ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα έχει πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αιχμές Παπακωνσταντίνου εναντίον Βενιζέλου


Τεράστιες ευθύνες βαρύνουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τον χειρισμό της λίστας με τους 2.000 έλληνες- μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας.

Ως σήμερα είναι γνωστό ότι τη λίστα είχε παραδώσει στον κ. Παπακωνσταντίνου η Κριστίν Λανγκάρντ, το 2010, αλλά το θέμα ουδέποτε ερευνήθηκε για να διαπιστωθεί αν οι καταθέσεις προέρχονταν από δηλωθέντα εισοδήματα ή ήταν προϊόν φοροδιαφυγής.

Μάλιστα, ενώ η λίστα βρισκόταν στα χέρια των ελληνικών αρχών, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε στη Βουλή ότι δεν υπάρχει, όπως έγραψε χθες το iefimerida.gr.

«Το ΣΔΟΕ δεν κατέχει κατάσταση με τους Έλληνες φορολογουμένους φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε Τραπεζικά Ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ελβετία», δήλωνε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 6 Ιουνίου του 2011, μετά από ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι έδωσε τα ονόματα των 20 μεγαλύτερων καταθετών στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και στη συνέχεια, όλη τη λίστα στον μετέπειτα γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Ο πρώην «τσάρος» του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο Mega, έβαλε στο στόχαστρο τους κακούς και επίορκους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ οι οποίοι, όπως είπε, μπορεί να εκβίαζαν τους καταθέτες της Ελβετίας αν είχαν στα χέρια τους τη λίστα.

Μάλιστα δεν δίστασε να αποδώσει ευθύνες και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στο υπουργείο οικονομικών, δηλώνοντας με νόημα «ρωτήστε τον επόμενο»!

iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :