slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οι απόψεις των εκπρόσωπων του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Νοτίου Αιγαίου, Νίκος Χρυσόγελος και Χριστίνα Ευθυμιάτου. στη συζήτηση με την Περιφέρεια για τα θέματα που αφορούν το νησί της Νάξου και τις μικρές Κυκλάδες.


Εκ μέρους  Κατ΄ αρχήν θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα τον Περιφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γιώργο Πουσαίο, για την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στη συνάντηση με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, με αντικείμενο τρέχοντα θέματα που αφορούν το νησί της Νάξου και τις μικρές Κυκλάδες αλλά και μελλοντικές δράσεις.




Λόγω προγραμματισμένων δραστηριοτήτων στις Βρυξέλλες, στo πλαίσιο των υποχρεώσεων μου ως Ευρωβουλευτής, μου ήταν αδύνατο να ανταποκριθώ στην πρόκληση και να συμμετάσχω ο ίδιος στη συζήτηση. Έτσι, με εκπροσώπησε η επιστημονική συνεργάτιδά μου Χριστίνα Ευθυμιάτου, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Οικολογικού Ανέμου. Είναι δεδομένο, έτσι κι αλλιώς ότι ως παράταξη εκφράζουμε συλλογικά επεξεργασμένες προτάσεις.

Από πλευράς μας δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιες συναντήσεις, που αντιστοιχούν και στις προτάσεις μας για ανοιχτή διαβούλευση με το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους φορείς, ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο διάσωσης, να διαμορφωθεί εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση, την επίλυση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, για την Περιφέρεια ως σύνολο, αλλά και για κάθε νησί χωριστά. Βέβαια θα έπρεπε σε μια τέτοια διαβούλευση να συμμετάσχουν επίσης όλες οι παρατάξεις του Δήμου και ιδιαίτερα οι κοινωνικοί φορείς. Και οπωσδήποτε θα έπρεπε να ήταν παρών και ο Δήμαρχος Νάξου.



Σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στη Συνάντηση



Διαχείριση φυσικών πόρων, περιβάλλοντος και επανάκαμψης βιοποικιλότητας:

- Η ενημέρωση από τον Δήμο Νάξου για την πορεία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ και το ΕΠΕΡΡΑΑ ήταν ιδιαίτερα συνοπτική.

- Σχετικά με τη συζήτηση για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και αποκατάστασης υφιστάμενων ΧΑΔΑέχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Συνεχίστηκε η αναφορά στο «μονοσήμαντο» της λύσης για κατασκευή ΧΥΤΑ στην θέση Κορφή Ξύδη. Καμία πλευρά δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι η κατασκευή ΧΥΤΑ δεν επιτρέπεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και ότι οι πόροι που έχουν υποτίθεται εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα ΕΠΕΡΡΑΑ είναι επισφαλείς. Ούτε για την περίπτωση που γίνουν δεκτές οι προσφυγές σχετικά με την Κορφή Ξύδη, ο Δήμος Νάξου δεν έχει επεξεργαστεί και δεν φαίνεται να σχεδιάζει μια εναλλακτική λύση –παρά τη σωστή και επίμονη παρατήρηση του Περιφερειάρχη ότι θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει κάτι τέτοιο.

2. Μετά από δύο χρόνια που η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συζητά και ασχολείται με το θέμα, δεν αναφέρθηκε κάτι συγκεκριμένο για το πώς θα προχωρήσει η μελέτη για την «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων» -έγινε μόνο αναφορά σε συζήτηση για την ανάθεση της στο «Πανεπιστήμιο» (Ποιο; Πώς;)

3. Δεν δόθηκαν στοιχεία για την πορεία και τα ποσοτικά αποτελέσματα του προγράμματος Διαλογή στην Πηγή. Στην σωστή παρατήρηση εκ μέρους του Περιφερειάρχη ότι θα έπρεπε ο Δήμος να έχει ήδη οργανώσει μια δυναμική καμπάνια ανακύκλωσης, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση ή δέσμευση από πλευράς των εκπροσώπων του Δήμου Νάξου. Και βέβαια δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά σε σχεδιαζόμενες δράσεις του Δήμου, για ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών και των επιχειρηματιών για πρόληψη και μείωση παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση όπως έχουμε πολλές φορές προτείνει και τονίσει με εκδηλώσεις, επιστολές και παρεμβάσεις μας.

4. Ο Δήμος Νάξου φάνηκε να μην έχει συναίσθηση του μεγέθους και του επείγοντος του προβλήματος με τον υφιστάμενο ΧΑΔΑ, καθώς και του ορατού κινδύνου μέγιστης καταστροφής, όπως το επεσήμανε και ο ίδιος ο κ. Μαχαιρίδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, γιατί θα έπρεπε ήδη να έχει μελετήσει και δρομολογήσει κάποιαεπείγοντα έργα άμεσης προστασίας του ΧΑΔΑ, τουλάχιστον από τα νερά της βροχής αλλά και έργα για τον περιορισμό της διασποράς των ελαφρών υλικών στη θάλασσα. Δεν πρέπει να συμβεί και στην Νάξο μια καταστροφή παρόμοια με αυτή που συνέβη στην Άνδρο, όταν μεγάλο μέρος των απορριμμάτων παρασύρθηκε από τον σκουπιδότοπο στην θάλασσα.

5. Εν τέλει, και μετά από όλη τη σχετική συζήτηση, δεν υπήρξε καμία συμφωνία ή αμοιβαία δέσμευση για οποιαδήποτε συγκεκριμένη ενέργεια που θα προωθούσε καλύτερα τις παραπάνω απαραίτητες δράσεις.



- Σχετικά με τα έργα βιώσιμης διαχείρισης της ζήτησης νερού και εξασφάλισης επιπλέον νερού:

1. Δεν έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του έργου για το Φράγμα Τσικαλαριού, πέρα από την αναφορά της Περιφέρειας ότι επιδιώκει να αναλάβει την επίβλεψη του έργου.

2. Θεωρούμε ότι η συντήρηση και επαναξιοποίηση της πιλοτικής μονάδας αφαλάτωσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, «ΥΔΡΙΑΔΑ», στην Ηρακλειά, αξίζει και πρέπει να προχωρήσει με κοινές συντονισμένες προσπάθειες της Περιφέρειας, του Δήμου και του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, που θα μπορούσαν να αποτυπωθούν σε μια καινούργια Προγραμματική Σύμβαση. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να αφήνουμε μια μονάδα σαν αυτή έρμαια των κυμάτων της θάλασσας και να αναζητούμε νέους πόρους για νέες μονάδες αφαλάτωσης με μεγάλο λειτουργικό κόστος.

3. Δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά σε έργα εξοικονόμησης νερού σε υφιστάμενους υδροταμιευτήρες, με μικρά φράγματα ανάσχεσης ροής χειμάρρων ή από απώλειες δικτύων (δεν έγινε αναφορά στην υποβληθείσα πρόταση στο ΕΠΕΡΡΑΑ), ούτε στην επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για αρδευτικούς σκοπούς (δεν έγινε αναφορά στην υποβληθείσα πρόταση στο ΕΠΕΡΡΑΑ).



- Σχετικά με τον βιολογικό καθαρισμό του Απόλλωνα: για μια ακόμη φορά απλά διαπιστώθηκε η οξύτητα του προβλήματος που θα προκύψει από ενδεχόμενο κλείσιμο της μονάδας, και η συζήτηση –σε έντονους συχνά τόνους- αναλώθηκε στο ποιος θα φέρει τις μεγαλύτερες ευθύνες σε τέτοια περίπτωση και στο πως μπορεί να αναζητηθεί παράταση της υφιστάμενης κατάστασης. Καμία αναφορά δεν έγινε σε ενέργειες για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος των αποβλήτων του Απόλλωνα. Επίσης, δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά στην πρόοδο των μελετών επεξεργασίας λυμάτων των ορεινών οικισμών της Νάξου και των μικρών νησιών που δεν έχουν βιολογικούς καθαρισμούς, στους οποίους μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναδειχθούν αντίστοιχα με τον Απόλλωνα προβλήματα. Υπενθυμίζουμε με την ευκαιρία την πρότασή μας να αναζητηθούν λύσεις με τεχνικές κατάλληλες για την κλίμακα και το μέγεθος των οικισμών και βασισμένες σε φυσικά μέσα και φυτά.



- Σχετικά με το πρόβλημα των αποβλήτων από τα ελαιουργεία: Επιτυχημένα παραδείγματα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν το θέμα, όχι μεμονωμένα για τα ελαιουργεία, αλλά στα πλαίσιαμιας συνολικής στρατηγικής για τη διαχείριση και αξιοποίηση των αποβλήτων από ελαιουργεία, τυροκομεία και οινοποιεία καθώς και των αγροτικών υπολειμμάτων. Οι εφαρμοζόμενες τεχνικές καταλήγουν τόσο σε παραγωγή κομπόστ για τις γεωργικές καλλιέργειες (ελέγχοντας την παρουσία υπολειμμάτων αγροχημικών) αλλά και σε παραγωγή πράσινης ενέργειας από τα υπολείμματα βιομάζας.



- Για τα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής
Η σχετική συζήτηση θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συνεχιστεί για ευρύτερα και σοβαρά θέματα που χρειάζονται και άμεσες δράσεις αλλά και μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε: κατασκευή κτιριακής υποδομής για την επαναλειτουργία του ΚΕΓΕ, προώθηση βιολογικής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, δημιουργία πιλοτικών αγροκτημάτων για την προώθηση τοπικών ποικιλιών και εναλλακτικών καλλιεργειών, με μικρότερες απαιτήσεις σε νερό και συμβατών με το νησιωτικό περιβάλλον, βιώσιμη διαχείριση και προστασία ορεινών βοσκοτόπων στο πλαίσιο μάλιστα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αύξηση των ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών, πιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων, συλλογικοί μηχανισμοί υποστήριξης επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, οργάνωση δικτύων παραγωγών –καταναλωτών.
Θεωρούμε θετικό το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για δρομολόγηση δράσεων ενημέρωσης –διαβούλευσης για θέματα βιώσιμης αλιείας. Χρειάζεται όμως παράλληλα άμεση ενεργοποίηση από τον Δήμο Νάξο και Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με τους ψαράδες, τους τοπικούς φορείς, γειτονικούς Δήμους και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν Αιγαίου, για την προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Βιώσιμης Αλιείας, ενός διαχειριστικού σχεδίου για τα γειτονικά αλιευτικά πεδία και ενός σχεδίου για τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών και εναλλακτικών δραστηριοτήτων για τους ψαράδες. Έχουμε φέρει το θέμα πολλές φορές και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουμε προτείνει να γίνει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων κας Μαρίας Δαμανάκη. Εξάλλου, εισηγητής της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας είναι ο Νίκος Χρυσόγελος. Η έκθεσή του θα ψηφιστεί στην Επιτροπή στα τέλη Νοεμβρίου.



Για την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου

1. Δυστυχώς στη συζήτηση δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την ενέργεια στην Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες συμβατού με τους στόχους 20-20-20 (μείωση της κατανάλωσης ενέργειας – εξοικονόμηση, απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα μειώνοντας κατ' αρχάς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% και προώθηση των ΑΠΕ κατά 20% βασισμένη κυρίως σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις)

2. Επίσης δεν υπήρξε καμία ενημέρωση –συζήτηση ούτε σχετικά με υλοποιούμενες μελέτες καιπρογραμματιζόμενα έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια ούτε σχετικά με την υποβληθείσα πρόταση για την Πράσινη ορεινή Κοινότητα (Κόρωνος). Πιστεύουμε ότι οι δράσεις αυτές αξίζουν μιας ευρύτερης διαβούλευσης τόσο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των φορέων, όσο και για την αντιμετώπιση δυσκολιών που οπωσδήποτε θα προκύψουν κατά την υλοποίησή τους.

3. Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους εκπροσώπους της Σχοινούσας και του Κουφονησίου για τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου στα μικρά νησιά. Από πλευράς μας είμαστε διαθέσιμοι να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση αυτή, όσο και στην απεξάρτηση των μικρών νησιών από τα ορυκτά καύσιμα με την δρομολόγηση εγκαταστάσεων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μικρών και συμβατών με το περιβάλλον τους και βασισμένων σε ίδιες δυνάμεις.





Για τη σύνδεση τουρισμού με τον πολιτισμό και την τοπική παραγωγική ταυτότητα:
Θεωρούμε ιδιαίτερα θετική τη δρομολόγηση του καθαρισμού και της ανάδειξης των περιπατητικών διαδρομών του νησιού της Νάξου, μέσα από τη συνεργασία Περιφέρειας – Δήμου και εθελοντικών οργανώσεων.
2. Πιστεύουμε όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση και συντονισμένη ενεργοποίηση για ευρύτερες δράσεις σύνδεσης του τουρισμού με τον πολιτισμό και την παραγωγή τοπικών ποιοτικών οικολογικών προϊόντων: ανάπτυξη θεματικών πάρκων και διαδρομών - Βυζαντινό Πάρκο Κεντρικής Νάξου, Ανάδειξη Σμυριδωρυχείων, Δίκτυο Ποδηλατόδρομων - αλλά και για την άμεση προώθηση στη Νάξο ενός τοπικού συμφώνου Ποιότητας για το Ελληνικό Πρωινό



Για τα θέματα υγείας
Αξιολογούμε ως ιδιαίτερα θετικές τις ενέργειες που παρουσιάστηκαν από πλευράς της διοίκησης του Νοσοκομείου για την επίλυση προβλημάτων και τη δρομολόγηση θετικών αναβαθμίσεων στις μονάδες του Δήμου Νάξου και των μικρών νησιών.
Προτείνουμε και θα επιδιώξουμε και με δικές μας δράσεις τη συνέχιση της δημόσιας διαβούλευσης για τηνδιαμόρφωση μιας στρατηγικής για την υγεία στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες 2013-2020 που θα περιλάβει τα θέματα σχετικά με την πρόληψη της ασθένειας και την προαγωγή της υγείας, την προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της βοήθειας στο σπίτι, της κατ' οίκον νοσηλείας, την αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών του νοσοκομείου, αλλά και τη διασφάλιση για όλους σε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας -σωματικής και ψυχικής.



Θέματα που δεν συζητήθηκαν στη Συνάντηση (προγραμματισμού για το αναπτυξιακό μοντέλο 2014-2020)



- Ενημέρωση για τις Προτάσεις που κατατέθηκαν από φορείς του Δήμου μέσω ερωτηματολογίων στα πλαίσια της μέχρι τώρα συζήτησης για το Επιχειρησιακό Σχέδιο (όπως αναφέρεται στους σχετικούς Πίνακες 13 έργα για Νάξο, 1 έργο για Μικρές Κυκλάδες).

- Σχεδιασμός/προγραμματισμός δράσεων δημόσιας και δομημένης διαβούλευσης στην Νάξο και στα μικρά νησιά του Δήμου για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό τη Νάξου αλλά και στο σύνολο του Δήμου (δηλαδή και με τα μικρά νησιά)

- Ανάπτυξη δομών κοινωνικής αλληλεγγύης ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδας



Από πλευράς μας σχεδιάζουμε να προωθήσουμε δράσεις για:

- Καταγραφή των ανέργων και γενικότερα όσων παραμένουν εκτός εργασίας και

- Οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για νέα εργαλεία δημιουργίας θέσεων εργασίας και πράσινης – κοινωνικής επιχειρηματικότητας, συμπεριλαμβάνοντας την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: