Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Αυτοί είναι οι τρεις υπουργοί που μας καθυστερούν τη δόση των 31,5 δισ.

Στον Αντώνη Μανιτάκη, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γιάννη Βρούτση έχουν σκαλώσει οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Εξαιτίας τους καθυστερεί να κλειδώσει το πακέτο μέτρων και αναβάλλεται συνεχώς η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η Ελληνική οικονομία και η αγορά.

Το αρνητικό σε αυτό το παιχνίδι καθυστερήσεων είναι ότι όσο οι αρμόδιοι υπουργοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας, τόσο ο πέλεκυς πέφτει βαρύς στους μισθούς και τις συντάξεις και χάνονται φοροαπαλλαγές που ανακούφιζαν το εισόδημα των εργαζομένων. Για παράδειγμα, η τρύπα 1 δισ. που υπάρχει στον ΕΟΠΠΥ στοίχισε σε όλους μας την περικοπή κάθε φοροαπαλλαγής !

Ο Μανιτάκης προσπαθεί να κοροϊδέψει την Τρόικα


Ο Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος πρόσκειται στη ΔΗΜΑΡ, δεν μπόρεσε ως σήμερα να δώσει στην Τρόικα έγκυρα στοιχεία για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Τον περασμένο Μάρτιο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙ, είχαν ψηφίσει την αποχώρηση από το Δημόσιο 15.000 υπαλλήλων. Οκτώ μήνες αργότερα ο αρμόδιος υπουργός δεν είναι ακόμη σε θέση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, πηγαινοέρχεται στις συναντήσεις με την Τρόικα ώστε να αποδείξει ότι διαπραγματεύεται. Οταν μάλιστα τα πράγματα δυσκολεύουν, ο κ. Μανιτάκης διαρρέει τεχνηέντως ότι θα παραιτηθεί, είδηση την οποία διαψεύδει ο ίδιος λίγες ώρες αργότερα.

Η Τρόικα απαιτεί από τον κ. Μανιτάκη να υλοποιήσει τη δέσμευση ότι θα προχωρήσει σε διοικητική αναδιάρθρωση και να ανατρέψει την εντύπωση ότι το Δημόσιο αποτελεί άβατο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρότι καθημερινά απολύονται κατά εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της ασφυξίας στην αγορά, επιμένει ότι απολύσεις στο Δημόσιο δεν γίνονται. Δεσμεύτηκε λοιπόν να παρουσιάσει στην Τρόικα ένα σχέδιο για αποχωρήσεις 11.000 επίορκων και ακατάλληλων δημοσίων υπαλλήλων αλλά και παράλληλη υπαγωγή σε διαθεσιμότητα του πλεονάζοντος προσωπικού από συγχωνευόμενους ή καταργούμενους οργανισμούς.

Οι 15.000 επίορκοι που έγιναν 3.000, 1.000, ο εξής ...κανένας

Αντί όμως για 15.000 επίορκους και ακατάλληλους ο κ. Μανιτάκης παρουσίασε περίπου 1.000 επίορκους οι οποίοι έχουν υποπέσει σε βαρύτατα αδικήματα αντί για 3.000 που είχε αρχικώς αναφέρει. Ερωτηματικά υπάρχουν και για 4.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία άσκησης καθηκόντων λόγω διάφορων προβλημάτων, όπως ψυχολογικά. Η κατηγορία αυτή εντάσσεται σε εκείνη των ακατάλληλων υπαλλήλων, αλλά όπως επισημαίνουν από το υπουργείο θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν.

Η Τρόικα δεν θεώρησε το σχέδιο Μανιτάκη αξιόπιστο και το απέρριψε. «Ζητούν λεπτομέρειες για το πού, πώς και ποιοι θα φύγουν, θέλουν ονοματεπώνυμα» σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η Τρόικα δεν θεωρεί επίσης έγκυρο το σχέδιο Μανιτάκη για το προσωπικό των φορέων που θα συγχωνευτούν και θα καταργηθούν (250 φορείς με 20.000 περίπου εργαζόμενοι από τους οποίους 3.500 αποχωρούντες).

Ηξεις-αφίξεις Λυκουρέτζου

Ο υπουργός Υγείας παρουσιάστηκε ενώπιον της Τρόικα με δύο προβλήματα: Πρώτον μια τρύπα 1 δισ. χρέη στον ΕΟΠΠΥ και δεύτερον δεν είχε ακόμη έτοιμη τη νέα λίστα φαρμάκων που θα μείωναν τη φαρμακευτική δαπάνη.

Ετσι, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα ήταν να πέσει τσεκούρι περικοπών στους συνήθεις υπόπτους που είναι οι ασφαλισμένοι και κυρίως να καθυστερήσει κατά πολύ το κλείδωμα του πακέτου μέτρων.
Επειτα από τρεις ώρες πιέσεων, το υπουργείο συνομολόγησε να προχωρήσει σε νέες μεγάλες περικοπές και εξοικονομήσεις.
Το πακέτο, όπως το περιέγραψε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνει:

Διπλασιάζεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων όλων των ταμείων από 15% σε 30% σε όσους επιλέγουν για τη νοσηλεία τους τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
«Ψαλίδι» 200 εκατ. στις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ, βάσει νέου κανονισμού παροχών
Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί και νέα λίστα φαρμάκων που συνταγογραφούνται με στόχο την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ
Συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία με στόχο να εξασφαλιστούν 150 εκατ. ευρώ.

Στη μέγγενη ο Βρούτσης

Η μόνη δέσμευση που προέβλεπε το Μνημόνιο ΙΙ για τα εργασιακά ήταν να ψηφιστεί με νόμο ο κατώτατος μισθός. Πάνω σε αυτή την συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας -η οποία δεν μπόρεσε να την υλοποιήσει από τον περασμένο Μάρτιο- η Τρόικα πρόσθεσε και άλλες απαιτήσεις. Ετσι, ο Γιάννης Βρούτσης είναι μάλλον ο μόνος από τους τρεις υπουργούς που δικαιολογείται να καθυστερεί στις διαπραγματεύσεις αφού τα αιτήματα ξεπερνούν κατά πολύ τις αντοχές της εργασιακής ειρήνης.

Τέλος επίδομα γάμου και πολυετιών

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η τρόικα, ο ελάχιστος μισθός, το επίδομα γάμου και οι πολυετίες προοδευτικά θα αντικατασταθούν από το νέο Μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος. Ο νέος Μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί την 1η Απριλίου του 2013 και θα περιλαμβάνει ένα μοναδικό καθορισμένο κατώτατο μισθό (586 ευρώ) ως «πάτωμα» για όλες τις διαπραγματεύσεις ατομικές και επιχειρησιακές . Στο σχέδιο μνημονίου που απέστειλε η τρόικα στην κυβέρνηση προβλέπεται μεταβατικό στάδιο δύο ετών. Αυτό σημαίνει ότι τα επιδόματα γάμου και πολυετιών που σήμερα είναι συνδεδεμένα με τα όρια του κατώτατου μισθού θα εξαερωθούν έως την 1η Απριλίου του 20 15.

6ήμερη εργασία παντού, χωρίς ρεπό

Οσον αφορά στο ευέλικτο ωράριο ,η τρόικα επιμένει να καθορίζεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμφωνίες οι οποίες θα προβλέπουν επιμήκυνση του χρόνου απασχόλησης την 6η ημέρα σε όλους τους τομείς και ενδιάμεση ανάπαυση 11 ωρών την ημέρα. Η εφαρμογή του εξαήμερου θα γίνεται στο πλαίσιο του 40ωρου την εβδομάδα, δηλαδή η τρόικα θέλει να σπάσει τα στεγανά ώστε το εξαήμερο να μην εφαρμόζεται μόνο στο 80% των επιχειρήσεων , κυρίως στο εμπόριο όπως συμβαίνει σήμερα αλλά και στο άλλο 20% της αγοράς εργασίας , στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα .

Και ...περισσότερα επιδόματα ανεργίας

Επίσης, η Τρόικα θέτει προθεσμία 2 ετών για τη μείωση κατά επιπλέον 4 ποσοστιαίες μονάδες (μετά το 1,1% του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας) των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ και την κατάργηση των κοινωνικών πόρων - «ενοχλητικών φόρων», όπως χαρακτηριστικά τους αναφέρει στο σχέδιο μνημονίου που έστειλε στην κυβέρνηση .

Ταυτόχρονα η Τρόικα προτείνει την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας «για να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά» και ζητά να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι από τα διαρθρωτικά ταμεία πόροι για προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, ιδιαίτερα των νέων σε ηλικία και των μακροχρόνια ανέργων.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, όπου ανατρέπονται δικαιώματα χρόνων μέσα σε μια νύχτα και οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε νέες δραματικές απώλειες, η ΓΣΕΕ ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια τον οποίο θα συναντήσει το μεσημέρι.

http://www.iefimerida.gr/node/72346#ixzz29RtAM41M
 

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

καναπεδακιδες εχει να πεσει απιστευτη πεινα λεμε