slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

21η (9η) Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο


Στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 η παράταξη μας συμμετείχε στο  Περιφερειακό Συμβούλιο  Νοτίου Αιγαίου που έγινε στη Σύρο με τους Περιφερειακούς Συμβούλους Παύλο Χρυσαφίδη και Νεκτάριο Σαντορινιό.
 Πριν  την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι έθεσαν στο σώμα την πρόταση της παράταξης  για ......συζήτηση του ζητήματος της παραχώρησης λιμένων της Π.Ν.Α. στο ΤΑΙΠΕΔ και την Προσφυγή του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της 218/13-8-2012 (ΦΕΚ Β’ 2322/13-08-2012) Κοινής Υπουργικής Απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων περί μεταφοράς στην εταιρεία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κατά τις διατάξεις του ν. 3986/2011, πρόταση η οποία και πάλι δεν έγινε αποδεκτή παρά μόνον από τους περιφερειακούς συμβούλους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και του “Οικολογικού Ανέμου”.
Δυστυχώς, η  πλειοψηφία και η μείζονα μειοψηφία  του Π.Σ. καταψήφισαν και αυτή τη φορά την πρόταση, ο μεν κ. Μαχαιρίδης επικαλούμενος ότι το θέμα αφορά  τους Δήμους και ότι η περιφέρεια δεν έχει έννομο συμφέρον (!), ο δε κ. Κόκκινος, με την ανήκουστη πρόφαση ότι το ζήτημα αυτό το προωθούν και το αναπαράγουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

  • Στο μείζον θέμα που αφορούσε την Έγκριση του Σχεδίου Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Έκθεσης ΔιαδικασιώνΚατάρτισης του και Έγκριση Προγράμματος Δράσης έτους 2013οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης τοποθετήθηκαν ως εξής:
Αφού και  οι δύο έδωσαν τα συγχαρητήρια τους στους υπαλλήλους και στα στελέχη  της περιφέρειας που εργάστηκαν για την εκπόνηση αυτού του σχεδίου, επεσήμαναν ότι το αποτέλεσμα της εργασίας αποδεικνύει την ποιοτική επάρκεια των στελεχών και δικαιώνει την πρόταση της παράταξης για τη δημιουργία υπηρεσίας στην Περιφέρεια που να ασχολείται αποκλειστικά με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, χωρίς την ανάγκη ανάθεσης σε εξωτερικούς μελετητές και εμπειρογνώμονες.
Επί της ουσίας του σχεδίου, ο  περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Χρυσαφίδης, ανέφερε τα εξής:
-Επεσήμανε ότι  το σχέδιο που παρουσιάστηκε δεν είναι στην ουσία Επιχειρησιακό Σχέδιο, αλλά ένα τεχνικό πρόγραμμα με μια καταγραφή των συνεχιζόμενων έργων από την προηγούμενη περίοδο, στο οποίο μάλιστα δεν καταγράφονται οι πόροι που διατέθηκαν για τις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω των αναπτυξιακών νόμων, παρά μόνον των επενδύσεων μέσω ΕΣΠΑ (προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω τραπεζών). Πρόσθεσε δε πως η Περιφέρεια θα πρέπει να έχει λόγο στη σύνταξη του όποιου αναπτυξιακού νόμου, αλλά και σε όλα τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, καθώς η κατεύθυνση των πόρων σε τομείς που η περιφέρεια θα κρίνει σκόπιμο πρέπει να είναι απαίτηση και στρατηγική επιλογή.
-Επέκρινε την περιφερειακή αρχή που εδώ και δύο χρόνια δεν έχει κάνει -ως όφειλε- κανέναν απολογισμό των έργων που υλοποιήθηκαν (εννοώντας φυσικά την διάθεση πόρων προηγούμενων προγραμματικών περιόδων ΜΟΠ, Β΄, Γ΄ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ) και υλοποιούνται ώστε να γνωρίζει ο λαός της περιφέρειας αν αυτά που έγιναν συνέβαλαν στην ανάπτυξη και σε ποιο βαθμό, να υπάρχει δηλαδή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των ποιοτικών στοιχείων των έργων, απαραίτητη προϋπόθεση για το σχεδιασμό για το μέλλον.
-Αναρωτήθηκε τι είδους έργα είναι αυτά που υποτίθεται ότι θα γίνουν και βάσει ποιου σχεδιασμού έχουν επιλεγεί, ποια είναι η μοίρα των έργων που ωριμάζουν αλλά τελικά δεν εντάσσονται, ποιο το κόστος αυτών των έργων, για να καταλήξει πως θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών για όλα αυτά.
-Εν κατακλείδι, επεσήμανε ότι πρωταρχικός στόχος όλων πρέπει να είναι:
  • η συγκράτηση του πληθυσμού (Υγεία-Πρόνοια-Παιδεία-Συγκοινωνίες),
  • η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής,
  • η προστασία του οικοσυστήματος του κάθε νησιού,
  • η επίλυση των προβλημάτων διαχείρισης απορριμμάτων-αποβλήτων με φιλικούς τρόπους και
  • η διαχείριση των υδάτινων πόρων.
-Διερωτώμενος  για τη θέση της περιφέρειας  απέναντι στις περικοπές που επιβάλλονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τις οποίες είναι μάλλον σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, και όχι να εκτελέσει αναπτυξιακά σχέδια, τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί ξανά και πιο δυναμικά η Συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας, ενώ κατέληξε ότι: “Επιχειρησιακό Σχέδιο δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές μνημονίων και ξεπουλήματος φυσικών πόρων. Δεν μπορεί να γίνει για τον λαό αλλά χωρίς τον λαό, δεν μπορεί να γίνει με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους ιδιωτών επενδυτών που θα αξιοποιήσουν την “ευκαιρία” της χρεοκοπίας της χώρας για να απομυζήσουν ό,τι απόμεινε σ΄αυτόν τον τόπο”.

Παίρνοντας  τον λόγο πάνω στο ίδιο θέμα, ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός επεσήμανε και εκείνος με τη σειρά του πως το επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο συνεχιζόμενα ή έργα για τα οποία είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι, θέτοντας προς το σώμα και την περιφερειακή αρχή το εξής ερώτημα: “Όμως πόσο εξασφαλισμένοι είναι οι πόροι αυτοί, όταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει συρρικνωθεί και κινδυνεύει να εξαφανιστεί με τα νέα μνημονιακά μέτρα; Πόσο εξασφαλισμένοι είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, όταν φέτος η Περιφέρεια μας έχει εισπράξει μόλις 3,3 εκατομμύρια € από τα 17 εκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί;”. Κλείνοντας δε την τοποθέτησή του, ανέφερε τα εξής: “Τα μέτρα του μνημονίου στραγγαλίζουν τους ΟΤΑ  Α’ και Β’ Βαθμού. Η χρεωκοπία της χώρας έχει ήδη συντελεστεί και έχει ξεκινήσει από την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και τους ΟΤΑ. Είμαστε υπέρ της εκπόνησης ενός πραγματικού αναπτυξιακού επιχειρησιακού σχεδιασμού. Όμως δεδομένου ότι αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο επιβάλλεται από το Υπουργείο Εσωτερικών προτείνω να τους στείλουμε ένα τεύχος όπου στο εξώφυλλο θα έχει τον τίτλο και μέσα θα περιλαμβάνει λευκές σελίδες, ως αντίδραση!”

  • Στο εξίσου σημαντικό θέμα που αφορούσε τις Προτάσεις για τη διαμόρφωση κατευθύνσεων Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής περιόδου 2014-2020οπεριφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός στην τοποθέτησή τουανέφερε τα εξής:
-Τα συμπεράσματα από την εισήγηση είναι: 1.Ενώ οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες δεν μπορούν να εξαλειφθούν, τα 5 μεγάλα νησιά οδηγούν την Π.Ν.Α. στον στόχο 3, με αποτέλεσμα ακόμη πιο συρρικνωμένους πόρους απ’ ότι είχαμε στο ΕΣΠΑ.
2.Στα στοιχεία για την κατάταξη αυτή δεν έχει ληφθεί υπ όψη η οικονομική κρίση των τελευταίων τριών ετών και η προφανής συρρίκνωση της οικονομίας των νησιών μας.
3.Όπως και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, έτσι και τώρα δεν λαμβάνεται υπ’ όψη η νησιωτικότητα. Επομένως κατά την άποψή μας πρέπει να διεκδικήσουμε την τροποποίηση των στοιχείων υπολογισμού του κατά κεφαλήν εισοδήματος με βάση τα πραγματικά στοιχεία μετά από την συνεχόμενη υποβάθμιση του εισοδήματος μας. Επίσης πρέπει να διεκδικήσουμε την ένταξη μας στις εξόχως απομακρυσμένες Περιφέρειες, ανεξαρτήτως του κατά κεφαλήν εισοδήματος.
-Πρέπει να  αποτιμήσουμε τα πραγματικά οφέλη  από τα έργα των προηγούμενων  προγραμματικών περιόδων και  βάσει αυτών των συμπερασμάτων  να σχεδιάσουμε το επόμενο.  Για παράδειγμα: Στον τομέα της  υγείας φτιάξαμε πολλά, όμως φτιάξαμε τσιμέντα και γι’ αυτό το λόγο τα νοσοκομεία μας, τα ιατρικά κέντρα είναι υποστελεχωμένα. Φτιάξαμε «Ψηφιακό Σχολείο», όμως δεν έχουμε καθηγητές! Στην προώθηση της απασχόλησης και της κινητικότητας των εργαζομένων, καταρτίστηκαν και βελτιώθηκαν οι δεξιότητες 30.000 ατόμων. Τι έγιναν αυτοί οι άνθρωποι; Έχουμε στοιχεία για το αν πραγματικά βρήκαν δουλειά;  Το ίδιο και για την ενίσχυση των νέων επενδύσεων, 1.100 νέες επενδύσεις. Τι έχει γίνει με αυτές τις επιχειρήσεις; Πολλές από αυτές έκλεισαν μόλις παρήλθε ο υποχρεωτικός χρόνος λειτουργίας.
-Οι στόχοι  και οι θεματικές προτεραιότητες  που περιλαμβάνονται στο σχέδιο  είναι αυτοί του πλαισίου Ευρώπης  2020, ενός πλαισίου που έχει  διαμορφωθεί από τις κυρίαρχες  νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της Ευρώπης που οδήγησαν τη χώρα μας και την Ευρώπη σε αυτή την καταστροφή.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτές  οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν και  ότι ως Περιφέρεια πρέπει να διαπραγματευτούμε  την αλλαγή τους. Θεωρούμε πως για  την άρση των ενδοπεριφερειακών  ανισοτήτων πρέπει να θέσουμε ως προαπαιτούμενο τις έννοιες αλληλεγγύη και δημοκρατικό προγραμματισμό. Στον τομέα των μεταφορών, είναι κηρυγμένη η θέση μας, όπως την έχουμε καταθέσει και στο πρόγραμμα μας και στη συζήτηση για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, για τη δημιουργία ενός ακτινωτού, δημόσιου, κοινωνικού συστήματος ακτοπλοΐας. Ακόμα, συμφωνούμε με την πρόταση για το σχεδιασμό ενός πολυταμειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Ταυτόχρονα πρέπει να αποκλείσουμε τη δυνατότητα των Υπουργείων να διαχειρίζονται τμήματα του προγράμματος μας, όπως συμβαίνει σήμερα, είτε μέσω της διαχείρισης από άλλα Ε.Π., είτε μέσω της αποκλειστικής χρήσης θεματικών προτεραιοτήτων όπως ο Πολιτισμός.

Κατά την ψηφοφορία των δύο  παραπάνω θεμάτων, η παράταξη μας  ψήφισε αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά  τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας  διάταξης:
-Για την “υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ν.Αιγαίου και Υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και προαγωγή υγείας στο σχολικό περιβάλλον”, η παράταξή μας ψήφισε λευκό γιατί δεν υπήρχε το κείμενο του μνημονίου
-Για την “υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ν.Αιγαίου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για αξιοποίηση βάσης δεδομένων του ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης της Ελλάδος) και του Εθνικού Κτηματολογίου με τη σύμπραξη των αρμόδιων Υπουργείων”, η παράταξή μας ψήφισε αρνητικά, καθώς και πάλι το κείμενο του μνημονίου απουσίαζε, ενώ η εισήγηση για το τι ακριβώς προβλέπει το μνημόνιο αυτό, δεν ήταν επαρκής.

1/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: