slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ανακοίνωση για το σμυριδικό ζήτημα

Η Τοπική Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Νάξου συμπαραστέκεται στη δοκιμαζόμενη κοινωνία της Ορεινής Νάξου. Ήδη από το καλοκαίρι του 2010 σε ανακοίνωσή μας για τον Καλλικράτη και το Μνημόνιο προβλέπαμε το δυσοίωνο μέλλον των ορεινών χωριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστάθηκε στους σμυριδεργάτες από την στιγμή που αποκαλύφθηκε η εφετινή απάτη του Δημοσίου, θέτοντας στη Βουλή το θέμα με την πρώτη αναφορά του Βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου προς τους αρμόδιους υπουργούς. Τον Ιούλη έγινε συνάντηση του ......Ν.Συρμαλένιου με το προεδρείο του Σωματείου στην Κόρωνο, τον Αύγουστο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρώην Ευρωβουλευτή Γιάννη Θεωνά παρακολούθησε τη συνέλευση του Σωματείου, ενώ ο βουλευτής Ν.Συρμαλένιος συμμετείχε ενεργά στην επιτροπή αγώνα στην Αθήνα. Τέλος όπως είναι γνωστό στην Επιτροπή Αγώνα θα προσφέρει τις υπηρεσίες του ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Το σμυριδικό ζήτημα που χρονίζει από τη δεκαετία του ’60 και συντηρείται επί 50 χρόνια με ψευτολύσεις από τις κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, σήμερα βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της ιστορίας του. Στο ίδιο κρίσιμο σημείο βρίσκονται και οι κοινωνίες της Κορώνου, της Απειράνθου, του Σκαδού και των άλλων χωριών. Κοινωνίες που τα τελευταία 50 χρόνια συνεχώς φθίνουν, σήμερα αντιμετωπίζουν άμεσα την εξαθλίωση που τους οδηγεί η πολιτική του Μνημονίου. Από τα λίγα μεροκάματα στα σμυριδωρυχεία που τους εξασφάλιζαν την ασφάλισή τους και ένα μικρό εισόδημα, σήμερα περνάνε στη μόνιμη ανεργία, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς το επίδομα ανεργίας, χωρίς προοπτική εξεύρεσης άλλης εργασίας.

Καταγγέλλουμε το Ελληνικό Δημόσιο που ως εργοδότης των σμυριδωρυχείων, ενεργώντας ύπουλα, άφησε ανασφάλιστους τους εργαζόμενους το 2011. Καταγγέλλουμε κάθε σκέψη και ενέργεια του Δημοσίου να κλείσει τα σμυριδωρυχεία που ισοδυναμεί με απόλυση όλων των εργαζομένων, χωρίς καμία αποζημίωση.

Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις επιλογές του Μνημονίου οδηγεί την Ορεινή Νάξο σε κατάσταση όμοια με την κατάσταση της Ιταλογερμανικής Κατοχής. Όπως τότε οι Ιταλοί έκλεισαν τα ορυχεία, άρπαξαν τα αποθέματα στέλνοντάς τα στη Γερμανία, έτσι και σήμερα τα αποθέματα μεταφέρονται εσπευσμένα στη Γαλλία αντί 7 €/τόνο, ενώ τα ορυχεία κλείνουν. Κανένας πολιτικός από την τρικομματική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ότι το κλείσιμο των σμυριδωρυχείων την Κατοχή οδήγησε στο θάνατο 700 κατοίκους; Πόσο ανάλγητα πρέπει να εφαρμόσουν τις διαταγές της Τρόικας σε ένα χώρο άγονο και αποκλεισμένο, που δεν έχει άλλους πόρους ζωής; Πόσο βάναυσα ποδοπατούν μια κοινωνία οδηγώντας την στην εξαθλίωση;

Το Σμυριδικό είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία ολόκληρου του νησιού μας. Θα αλλάξει η παραγωγική πολυμορφία του νησιού, η ποικιλία στις εργασιακές επιλογές, που σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία του αγροτικού τομέα θα οδηγήσει τη Νάξο στην πλήρη εξάρτησή της από το μαζικό τουρισμό, με όσα αυτό συνεπάγεται.

Επειδή σήμερα θεωρούμε το Σμυριδικό πανναξιακό πρόβλημα καλούμε όλους τους Ναξιώτες, όλους τους φορείς του νησιού, επαγγελματικούς, επιστημονικούς, πολιτικούς, το Δήμο που πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή, να συμπαρασταθούν στον αγώνα των σμυριδεργατών, να σταθούμε όλοι αλληλέγγυοι με τη δοκιμαζόμενη κοινωνία της Ορεινής Νάξου.

Υποστηρίζουμε τους σμυριδεργάτες στον δίκαιο αγώνα τους και θα στεκόμαστε πάντα πλάι τους σε ότι μας ζητηθεί. Μόνο ο αγώνας θα ανατρέψει τα σχέδια της Τρόικας και του Μνημονίου για τα σμυριδωρυχεία και για τη Νάξο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του προγράμματος ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας μελετά την βιώσιμη λύση της αξιοποίησης της σμύριδας ως εθνικού πλούτου με κύριο γνώμονα την εξασφάλιση της εργασίας των κατοίκων.

Νάξος,

18/09/12



Δεν υπάρχουν σχόλια: