slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αντίθετος στην πώληση του Τατοίου ο πρώην ΥΠΠΟΛ Γ. Βουλγαράκης

Όπως έγραψε στο twitter είναι αντίθετος με την πώληση του Τατοΐου μιας και εκτός της ιστορικής αξίας αποτελεί και τον μόνο χώρο πρασίνου στην Αττική. Μάλιστα ο πρώην υπουργός της ΝΔ θύμισε...
παρέμβασή του όσο ήταν Υπ. Πολιτισμού προκειμένου να συντηρηθούν και να καταγραφούν τα ιστορικά κειμήλια που βρίσκονταν αραχνιασμένα μέχρι και στους σταύλους των ανακτόρων. Δείτε τι έγραψε και σε ποια παρέμβαση αναφέρεται:


Γράφτηκε οτι πωλείται το ΤΑΤΟΙ.Ελπίζω να μην είναι αλήθεια!Το Ανάκτορο να γίνει Μουσείο και τα 39.000 στρέμματα γύρω του, υπερεθνικό πάρκο με ήπιες πολεοδομικές παρεμβάσεις.

Ο Γ. Βουλγαράκης παρουσίασε εργασίες που αφορούν την καταγραφή και συντήρηση έργων τέχνης στο Τατόι
12 Ιουν. 07

Επισκέψιμος σε μια πενταετία θα είναι ο ιστορικός χώρος του Τατοΐου, προβλέπει ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος σήμερα επιθεώρησε τους χώρους εργαστηρίων του υπουργείου Πολιτισμού στο Τατόι, όπου γίνονται εργασίες που αφορούν την καταγραφή και τη συντήρηση ζωγραφικών έργων τέχνης και αρχαίων αντικειμένων.

Ο υπουργός Πολιτισμού, προτείνει την Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοϊου, από τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Γεωργίας και Πολιτισμού που θα διαχειριστεί όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του δάσους, συνολικής έκτασης 47 χιλιάδων στρεμμάτων, από τα οποία τα 15 χιλιάδες έχουν χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟ ιστορικός χώρος και μέσα σε αυτόν βρίσκεται το κτίριο των ανακτόρων και άλλα 39 μικρότερα κτίσματα ( ξενοδοχείο,οινοποιείο,βουστάσιο, ελαιοτριβείο κ.οκ.)

Προς το παρόν, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα, οι εργασίες του υπουργείου Πολιτισμού,στον τομέα της αρμοδιότητας του, δηλαδή στον εντοπισμό και συντήρηση των αντικειμένων, που είναι στοιβαγμένα μέσα στα ανάκτορα και στους στάβλους και χρήζουν άμεσης συντήρησης , τουλάχιστον κάποια από αυτά λόγω κακών κλιματολογικών συνθηκών και υγρασίας, κυρίως οι πίνακες ζωγραφικής.

Είναι η πρώτη συστηματική, επιστημονική καταγραφή των αντικειμένων της πρώην βασιλικής οικογένειας, τόνισε ο κ. Βουλγαράκης. Πάντως έως ότου αδειάσει από το περιεχόμενό του, το μεγάλο κτίριο των ανακτόρων,θα παραμείνει ερμητικά κλειστό και οι εργασίες συντήρησης του δεν θα ξεκινήσουν.

Μέχρι στιγμής,από τα ανάκτορα έχουν εντοπιστεί και απομακρυνθεί πάνω από 900 αντικείμενα, και κυρίως οι πίνακες που ήταν αποθηκευμένοι και συσκευασμένοι εκεί, μεταξύ των οποίων και κάποια έργα του Γύζη και του Βολανάκη που θεωρούνταν ως τώρα χαμένα.

Ο δε στάβλος,παραμένει γεμάτος από συσκευασμένα και στοιβαγμένα αντικείμενα, τα οποία σταδιακά ανοίγουν οι αρχαιολόγοι και συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού.

Τέσσερα κοντέινερ έχουν στηθεί στον ιστορικό χώρο των ανακτόρων , όπου μια ομάδα 15 συντηρητών και αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ, επιχειρούν σωστικές παρεμβάσεις σε πίνακες ζωγραφικής, βυζαντινές εικόνες, αρχαία αντικείμενα, υφασμάτινες ενδυμασίες, χάρτινα αντικείμενα,μεταλλικά , υαλικά και κεραμικά.

Οι εντυπωσιακές αρχαιότητες που εντοπίστηκαν και συντηρήθηκαν μαζί με τις θρησκευτικές εικόνες φτάνουν στις 201, αριθμό μεγαλύτερο από την καταγραφή του 1991, δήλωσε σήμερα ο Δημήτρης Καζιάνης, προϊστάμενος της διεύθυνσης αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, δείχνοντας μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού στους δημοσιογράφους, κλασικές υδρίες σε πολύ καλή κατάσταση, πρωτοκυκλαδικές αρχαιότητες, κυπριακές, 4 άθικτα από άποψη φθοράς χάλκινα κράνη, έναν εντυπωσιακό κάνθαρο κλασικής εποχής και πολλές ακόμα αρχαιότητες.

Πάντως το υπουργείο Πολιτισμού, θα συστήσει άμεσα ένα "μη αυτοτελές γραφείο για τη συντήρηση ζωγραφικών έργων και σύγχρονων αντικειμένων ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων", ώστε να συντονίζονται με πιο ευέλικτο τρόπο οι εμπλεκόμενες ειδικότητες που σχετίζονται με τη μελέτη και συντήρηση σε μνημεία μείζονος σημασίας, όπως είναι και το Τατόι, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

Τα χρήματα για τη συντήρηση των έργων προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια και από εθνικούς πόρους, όπως από εθνικούς πόρους θα είναι το κονδύλι ύψους 870 χιλιάδων ευρώ, για τη μελέτη αναπαλαίωσης του ανακτόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: