slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνάντηση Κ. Μουσουρούλη με Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλάδων.

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του υπουργού, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, από τον κ. Κων/νου Μουσουρούλη, ο Πρόεδρος μας κ. Πασχάλης Συρίγος επισκέφτηκε το νέο υπουργό στις την 9η Ιουλίου 2012 για να τον συγχαρεί και συγχρόνως του υπόβαλε αίτημα για μια συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ποικίλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά μας, μετά την υποβάθμιση του Υπουργείου.




Ο κ. Υπουργός ανταποκρινόμενος άμεσα στο αίτημά μας και κατόπιν υποβολής του παρακάτω υπομνήματός μας, όρισε ημερομηνία συνάντησης την 1 Αυγούστου 2012.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείου του Γεν.Γραμ. κ. Θανάση Μπούσιου με την παρουσία της κας Μαίρης Βεργοπούλου, Ειδικής Συμβούλου του Υπουργού και των κ.κ. Θ. Χονδρονάσιου και Β. Μάμμη, διευθυντών του συμβουλίου Θαλασσίων Συγκοινωνιών. Από την Ομοσπονδία παρέστηκαν ο Πρόεδρος κ. Πασχ. Συρίγος και ο Αντ/δρος κ. Δημ. Κομιτόπουλος.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΑΜΕ ΣΤΙΣ 10/7/2012

Προς κύριο

Κων/νο Μουσουρούλη

Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας & Αιγαίου

Πειραιά

Η Ομοσπονδία μας με το ενδιαφέρον της και εκπληρώνοντας τον σκοπό της ίδρυσής της, συνεπικουρεί σε κάθε προσπάθεια προς το οικονομικό –κοινωνικό - πολιτιστικό τομέα προς όφελος των μικρών Κυκλαδονήσων, τα οποία εκπροσωπεί μέσω των μελών της.

ΘΕΜΑ 1ο : ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Όπως σας αναφέραμε στην από 6/7/12 Αριθ. Πρωτ. 125, επαναλαμβάνουμε, ότι θα ήταν δυνατό να βελτιωθεί η υποτονική μετακίνηση τουριστών/παραθεριστών στην φετινή καλοκαιρινή σεζόν, με την άμεση εφαρμογή της μείωση του Φ.Π.Α. των εισιτηρίων από 23% σε 9% και η απαλλαγή του οδηγού του Ε.Ι.Χ. από το εισιτήριο επιβάτη.

ΘΕΜΑ 2ο : ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΛΙΜΑΝΙΩΝ

Πρόβλημα χρονίζον είναι η υποβαθμισμένη κατάσταση των λιμανιών των μικρών νησιών και η ακαταλληλότητα τους για την προσέγγιση πλοίων της ακτοπλοΐας μας, με κακοκαιρίες .

Υπάρχουν καταγγελίες των πλοιάρχων στα κατά τόπους λιμεναρχεία, που επισημαίνουν την επικινδυνότητα.

Ελλείψεις υπάρχουν πολλές και συσσωρευμένες όπως η παντελής έλλειψης χώρων αναμονής επιβατών κλπ.

Αναφέρουμε μερικά νησιά στα οποία καθυστερούν εγκεκριμένα έργα υποδομής.

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ: Τα από μακρού, εγκεκριμένα έργα για την κατασκευή λιμανιού ακόμα δεν έχουν αρχίσει.

ΜΗΛΟΣ : Καθυστερεί η έναρξης εργασιών για την κατασκευή λιμανιού στην ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ. Κομβικό σημείο που εξυπηρετεί κατά 2 ώρες λιγότερο την προσέγγιση των πλοίων, με τη σχετική οικονομία καυσίμων και μείωση του χρόνου του δρομολογίου (Τοπικού και συνολικού) και είναι κοντά προς το τοπικό οδικό δίκτυο που εξυπηρετεί τους κατοίκους.

ΘΕΜΑ 3ο : ΓΕΝΙΚΑ :

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ: Δεν έχει ληφθεί πρόνοια για τοποθέτηση φαρο-σημαντήρα στους ύφαλους, προ της εισόδου του λιμανιού. Επικίνδυνο για την ναυσιπλοΐα.

Θα πρέπει να κατασκευαστούν χώροι ελλιμενισμού μικρών σκαφών, για την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού (γιότιγκ)προσέλκυσης του ναυτικού τουρισμού.

ΘΕΜΑ 4Ο: ΑΦΑΛΑΤΩΣΕΙΣ

Παρά τις εξαγγελίες των εκάστοτε Υπουργών, οι προτάσεις συνεργασίας ΕΥΔΑΠ και Νήσων, σχετικά με τις αφαλατώσεις, έχουν μείνει στις καλένδες και τα νερό κοστίζει € 10 - € 12 . Επαχθές κόστος για το Κράτος και τους καταναλωτές κατοίκους.

ΘΕΜΑ 5ο : ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Δεν εφαρμόζονται οι Κοινές Αποφάσεις των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και κατά συνέπεια δεν γίνεται η έκπτωση 50% επί των εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων των μικρών νησιών (3.100 κατοίκων) που ορίζει ο Νόμος Ν. 2932/2001 για τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος.

ΤΕΛΟΣ

Στο θέμα των δρομολογίων δημοσίου συμφέροντος των πλοίων, μας δήλωσε ότι θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι τις 30/10/12 οπότε θα ακολουθήσει νέος διαγωνισμός.

Το αίτημά μας για επαναλειτουργία του δρομολογίου που εκτελούσε το πλοίο ΑΡΣΙΝΟΗ έγινε αποδεκτό και θα συμπεριληφθεί στον νέο διαγωνισμό.

Η σύσκεψη είχε διάρκεια μιας ώρας και συζητήθηκαν λεπτομερώς όλες η προτάσεις μας. Επίσης τον ενημερώσαμε σχετικά με την έκθεση που συνέταξε η Ένωση Πλοιάρχων με τίτλο «Τα λιμάνια της αγωνίας» επιδίνοντάς του σχετικό δημοσίευμα της Κυκλαδίτικης Εφημερίδας «Κοινή Γνώμη» (31/7/12), όπου λεπτομερώς αναφέρονται τα προβλήματα κάθε λιμανιού.



Τα προβλήματα όπως αναφέρουμε συζητηθήκαν εκτενώς, έγιναν κατανοητά και αποσπάσαμε τη διαβεβαίωση του κυρίου Γενικού ότι θα τύχουν προτεραιότητας και σύντομης υλοποίησης.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο



Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας



Πασχάλης Συρίγος Άννα Γιαννακού - Πάσχου

Δεν υπάρχουν σχόλια: