Στο πολύ ενδιαφέρον, ζωντανό και δημιουργικό Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» που οργάνωσε για 6η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου με τη συνεργασία του Δήμου του νησιού και με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 19 νησιά και πολλούς συμμετέχοντες πολίτες, συμμετείχαν το τριήμερο 7-9 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελοςευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, η Χριστίνα Ευθυμιάτου Καρυστιναίου και ο Νικόλας Στεφάνου, στελέχη των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες, από τη Νάξο και την Πάρο, αντίστοιχα.
Με τη συμμετοχή τους θέλησαν να τιμήσουν τη σημαντική αυτή διοργάνωση – θεσμό πλέον για τις Κυκλάδες που βασίζεται σε τέσσερεις θεμελιώδεις αξίες για το μέλλον των νησιών μας και τη διέξοδο από την κρίση: τησυλλογική δράση, τις ανταλλαγές θετικών εμπειριών αλλά και προϊόντων ανάμεσα στα νησιά, τη συνεργασία μεταξύ φορέων που βασίζεται και στην προσωπική γνωριμία κι αλληλοεκτίμηση καθώς και τησύνδεση της τοπικής παραγωγής με την πολιτιστική παράδοση και τον τουρισμό. Είχαν, επίσης, την ευκαιρία να βρεθούν και να συζητήσουν με πολλούς Κυκλαδίτες και πολλές Κυκλαδίτισσες που συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία και τα σοκάκκια του Αρτεμώνα για να «ενώσουν τη δύναμη της ψυχής τους, τον εθελοντισμό τους, την πίστη τους στην παράδοση, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, γύρω από ένα κοινό τραπέζι που στρώνουν οι νησιώτες με την αγάπη τους για τα Κυκλαδονήσια μας».
Ο Νίκος Χρυσόγελος και τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες παρακολούθησαν επίσης την 17η τακτική Συνάντηση - Ημερίδα της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, με θέμα “ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΣΙΦΝΟΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ”. Στη Συνάντηση αυτή παρενέβη ο Νίκος Χρυσόγελος μιλώντας για την: “Περιφερειακή και τοπική οικονομία σε εποχή κρίσης ”. Κεντρικό θέμα της παρέμβασής του, οι πρωτοβουλίες που οφείλουν να πάρουν οι τοπικές κοινωνίες, με τη συνεργασία των συλλογικών τους θεσμών, για τον σχεδιασμό μιας εναλλακτικής στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση αλλά και για την ανάπτυξη μιας πραγματικά περιφερειακής οικονομίας που θα βασίζεται στη συνεργασία των νησιών και τις ανταλλαγές προϊόντων, υπηρεσιών, εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των νησιών.
Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χρυσόγελος «Κάθε νησί δεν μπορεί να επιβιώσει μακροχρόνια μόνο του στον ωκεανό, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν ραγδαία. Τα νησιά έχουν μεγάλες ελλείψεις, κοινά προβλήματα αλλά και τεράστιες δυνατότητες να αναπτύξουν συνεργασίες σε τομείς όπως η οικονομία και το εμπόριο, η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα φυσικών και θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, οι κοινωνικές υπηρεσίες και ο πολιτσιμός, ο τουρισμός, η υγεία, οι μεταφορές, η πρωτογενής παραγωγή κα. Σε μια εποχή κρίσης και κατάρρευσης του κεντρικού κράτους, είναι θέμα επιβίωσης η διαμόρφωση μιας περιφερειακής οικονομίας, μιας περιφερειακής νησιωτικής πολιτικής και η αλληλοβοήθεια και συνεργασία, ώστε τα νησιά να επιβίωσουν από την κρίση και γιατί όχι να προτείνουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα βασισμένο στην πράσινη οικονομία και την κοινωνική συνοχή, σε αξίες και πολιτικές σύγχρονες που έχουν όμως βαθιές ρίζες στην κουλτούρα και τον πολιτισμό των νησιών.
Μια νέα νησιωτική στρατηγική θα πρέπει να βασιστεί κυρίως στην τοπική παραγωγή ποιοτικών αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων, στη σύνδεσή της με τον ποιοτικό και ήπιο τουρισμό, αλλά και στην πράσινη καινοτομία που συχνά αξιοποιεί και τα προϊόντα /παραπροϊόντα της αγροτικής παραγωγής, την αξιοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν οργανωθούν τα δίκτυα παραγωγών –καταναλωτών και παραγωγών -τουριστικών επιχειρηματιών και οι ανταλλαγές ανάμεσα στα νησιά, αν προωθηθούν πρωτοβουλίες για την αιγαιοπελαγίτικη και τοπικές κουζίνες και το ελληνικό πρωινό, η τοπική παραγωγή έχει ασφαλή διέξοδο προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης - ιδιαίτερα των νέων. Σε συνεργασία με τον ελληνικής καταγωγής υπουργό πολιτισμού, τουρισμού και στέγασης της κυβέρνησης της Περιφέρειας των Βρυξελλών σχεδιάζουμε μάλιστα να οργανώσουμε στην πόλη αυτή, από κοινού τον χειμώνα του 2013, ένα σύνολο εκδηλώσεων με θέμα την διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα .
Τα νησιά μπορούν να προσελκύσουν, εφόσον υπάρξει ένα συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την απασχόληση στα νησιά, νέους ανθρώπους, που ενώ έχουν σπουδάσει παραμένουν άνεργοι, την ίδια στιγμή που τα νησιά έχουν τεράστια κενά και ελλείψεις σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα σε κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας, διαχείρισης περιβάλλοντος, πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης κα. Χρειάζεται, όμως, οι νησιωτικές κοινωνίες να αναλάβουν πρωτοβουλίες οργανωμένα για να γεφυρώσουν τις ανάγκες με τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες όσων παιδιών μας μένουν άνεργα σήμερα στις μεγάλες πόλεις ή ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν. Χρειάζεται βέβαια όραμα, σχέδιο, οργανωμένες πρωτοβουλίες»
Κλείνοντας το δημιουργικό τριήμερο, οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος οργάνωσαν Συνάντηση Δημόσιας Διαβούλευσης, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 11.00 πμ, στην αίθουσα του ιδρύματος Πρόκου, στην Απολλωνία, με θέμα: «Διατροφή και αγροτική παραγωγή στα νησιά». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή παραγωγών και εκπροσώπων φορέων από την Σίφνο και πολλά νησιά των Κυκλάδων. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
- Η κίνηση για την επιστροφή στην ύπαιθρο και την αγροτική παραγωγή ως διέξοδο στην κρίση, η δυναμική της και οι νέες ανάγκες που δημιουργεί για εξειδικευμένη γνώση και κατάρτιση αλλά και κοινωνικές και τεχνολογικές υποδομές στις περιοχές υποδοχής και στήριξη όσων νέων θέλουν να μπουν στην παραγωγή.
- Οι νέοι τρόποι διάθεσης των αγροτικών ποιοτικών προϊόντων μέσα από δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών /επιχειρηματιών τουρισμού.
- Ο ρόλος της αγροτικής παραγωγής στα νησιά για την προστασία της βιοποικιλότητας (δηλαδή του φυσικού περιβάλλοντος και της γενετικής ποικιλότητας – ντόπιες ποικιλίες και φυλές ζώων)
- Η αυξανόμενη έμφαση για βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, πρασίνισμα της γεωργίας και ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών και της συνεργασίας τους με τους καταναλωτές στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2014-2020.
- Η σημασία της διαβούλευσης από τα κάτω, με την ενεργή συμμετοχή των παραγωγών αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων, και οι δυσκολίες σχεδιασμού ειδικών πολιτικών για τα νησιά, τόσο για τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) όσο και για τους τομείς τουρισμού και πολιτισμού, αλλά και την αλληλοσύνδεσή τους, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη συζήτηση για το Σχέδιο Στρατηγικού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
- Οι προοπτικές χρηματοδότησης δράσεων από την ΕΕ στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
Ανάμεσα στις πλούσιες προτάσεις και εμπειρίες που κατατέθηκαν στο διάλογο, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στην ανάπτυξη ενός δικτύου επικοινωνίας και ανταλλαγών καλών εμπειριών, ανάμεσα σε παραγωγούς και φορείς αλλά και μεταξύ των νησιών. Επισημάνθηκε, επίσης, η μεγάλη σημασία της κατάλληλης επιστημονικής υποστήριξης και επαγγελματικής κατάρτισης, που θα πρέπει να οργανωθούν σε νέες ευέλικτες βάσεις μέσα από τη συνεργασία και προγραμματικές συμφωνίες φορέων και παραγωγών στη βάση των πραγματικών αναγκών τους καθώς και η ανάγκη δημιουργίας τράπεζας σπόρων με τοπικές ποικιλίες. Αποφασίστηκε, τέλος, να υπάρξουν μια σειρά πρωτοβουλιών στα θέματα αυτά με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή παραγωγών από τα διάφορα νησιά.
Η πλούσια σε εμπειρίες και προτάσεις για δράσεις τριήμερη επίσκεψη, ολοκληρώθηκε με συνάντηση των μελών και φίλων των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες από τη Νάξο, την Πάρο και τη Σίφνο, με θέμα συζήτησης τη δρομολόγηση δράσεων στις Κυκλάδες το επόμενο χρονικό διάστημα που θα δώσουν διέξοδο στις παραπάνω ανάγκες, όπως ανταλλαγές καλών εμπειριών, σεμινάρια, υποστήριξη της δικτύωσης των φορέων. Διαπιστώθηκε επίσης ότι είναι σε καλό δρόμο η πολιτική και οργανωτική ανάπτυξη των Οικολόγων Πράσινων με στόχο να είναι παρόντες σταδιακά σε όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Χριστίνα Ευθυμιάτου 6941527255
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου