slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΠΟΡΙΣΜΑ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙΕΙ ΠΕΝΤΕ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ


Στο γραφείο του πρωθυπουργού πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με το οποίο προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Το μεγάλο φαγοπότι με πλασματικές υπερωρίες και μετακινήσεις…
Σουφλιάς-Ραγκούσης -Ρέππας-Βορίδης
http://www.matrix24.gr

Από το πόρισμα φωτιά προκύπτει ότι σε μια πενταετία, από το 2007 μέχρι το 2011 το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε πάνω από 5,7 εκατ. ευρώ για να πλασματικές μετακινήσεις και υπερωρίες προσωπικού! Μεταξύ άλλων διαπιστώσεων προκύπτουν σοβαρές ευθύνες, όχι μόνο για τους προϊσταμένους των υπαλλήλων, αλλά διαχρονικά και για τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr η έγκριση των υπερωριών καθώς και των πλασματικών μετακινήσεων γινόταν μόνο με υπογραφή του εκάστοτε υπουργού. Οι διαπιστώσεις του Γενικού Επιθεωρητή προκαλούν το κοινό αίσθημα καθώς όπως φαίνεται οι υπουργοί γνώριζαν ότι πρόκειται για πλασματικές υπερωρίες και μετακινήσεις. Οι ευνοημένοι υπάλληλοι υπολογίζονται στους 240 και απασχολούνταν στη Διεύθυνση Δ3, τη Δ13, σε υπηρεσίες της ΤΕΟ Α.Ε. και στις Διευθύνσεις Ελέγχου και Συντήρησης Έργων ΔΕΣΕ. Από τα στοιχεία που περιέχει η έκθεση συγκεκριμένοι υπάλληλοι διευθύνσεων του υπουργείου, των νομαρχιών –αιρετών περιφερειών, λάμβαναν από 500 -1000 ευρώ επιπλέον του μισθού τους κάθε μήνα. Η έκθεση έχει διαβιβαστεί από τον Ιούλιο στη δικαιοσύνη, καθώς διαπιστώνει ότι «η μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου βλάπτει το δημόσιο συμφέρον». Ο φάκελος του πορίσματος έχει διαβιβαστεί στο γραφείο του πρωθυπουργού και στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης –Ανταγωνιστικότητας –Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων.

«Εγκρίνουμε τη διάθεση πίστωσης ποσού …..από τους πόρους του ΤΕΟ Α.Ε. …για την πληρωμή δαπανών στοιχειώδους συντήρησης στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Πίσω από τη στερεότυπη αυτή διατύπωση κρύβεται ο χορός εκατομμυρίων ευρώ ο οποίος έφτασε στη τσέπη συγκεκριμένων υπαλλήλων. Η «χρυσή περίοδος» εισπράξεων φαίνεται να ήταν το 2007 και το 2008.

Σε συγκεκριμένο σημείο της «Έκθεσης Ελέγχου» εντοπίζονται οι διαπιστώσεις εκείνες που «καίνε» υπουργούς που υπέγραψαν την έγκριση τέτοιου είδους ποσών. Η υποχρέωση υπογραφής των σχετικών αποφάσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων απορρέει από το άρθρο 4 παρ.4 του ν.2938/2001. Οι επιθεωρητές που συνέταξαν την Έκθεση, επισημαίνουν συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις και υπογραμμίζουν σε κάθε μια χαρακτηριστικά ότι: «κατά την άποψή μας η εν λόγω Υπουργική Απόφαση Εκδόθηκε καθ’ υπέρβαση της ως άνω νομοθετικής εξουσιοδότησης». Η νομοθετική εξουσιοδότηση, επισημαίνει ο συντάκτης της έκθεσης, προβλέπει και αναφέρει ότι παρέχεται η εξουσία στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να διαθέτει πιστώσεις από τους πόρους της Τ.Ε.Ο. Α.Ε. κατά τρόπο ρητό και συγκεκριμένο. Η απόφαση θα έπρεπε να αφορά στη συντήρηση του οδικού δικτύου, τη βελτίωση, τις διαπλατύνσεις οδών και τη λήψη επιβαλλόμενων μέτρων για την εξασφάλιση της οδικής ασφάλειας. «Με την αναφερόμενη υπουργική απόφαση επεκτείνεται το εύρος της καλυπτόμενης δαπάνης σε κάθε μετακίνηση εκτός έδρας των υπαλλήλων που απασχολούνται με τη συντήρηση και τη λήψη των προαναφερθέντων αναγκαίων μέτρων. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται ο περιορισμός που θέτει ο νομοθέτης… με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η κάλυψη κάθε δαπάνης μετακίνησης προσωπικού των Δ.Ε.Σ.Ε., ασχέτως αν αυτή αφορά στην εκπλήρωση συγκεκριμένου σκοπού…». Το ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένες εγκριτικές αποφάσεις υπεγράφησαν μεταγενέστερα από την περίοδο που εμφανίζονται οι οφειλές. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα όπου υπουργός υπέγραψε απόφαση το 2010 για «οφειλές» του 2008. Αναζητώντας κανείς τις αποφάσεις μπορεί να ανακαλύψει και τις επίμαχες αποφάσεις.
Αρ. πρωτ.:Δ3β/0/9/133-Ω (απόφαση Αθήνα 11-7-2007) υπουργός Γ. Σουφλιάς. Η κατανομή πίστωσης προβλέπει ποσό 8 εκατ. ευρώ και αφορά δαπάνες για τις Διευθύνσεις Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (Δ.Ε.Σ.Ε.).
Αρ. πρωτ.:Δ13/Ο/12734 (απόφαση Αθήνα 2 Ιουλίου 2008) υπουργός Γ. Σουφλιάς. Η κατανομή πίστωσης προβλέπει ποσό 60.000 ευρώ και αφορά δαπάνες για τη Διεύθυνση 13 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.
Αρ. πρωτ.:Δ3β/86/7-Ω (απόφαση Αθήνα 28-4-2009) υπουργός Γ. Σουφλιάς. Η κατανομή πίστωσης προβλέπει ποσό 50.000 ευρώ και αφορά δαπάνες για τη πληρωμή δαπανών «στοιχειώδους συντήρησης».
Αρ. πρωτ.:Δ3β/242/2-Α (απόφαση Αθήνα 26-10-2010) υπουργός Δ. Ρέππας . Η κατανομή πίστωσης προβλέπει ποσό 400.000 ευρώ και αφορά δαπάνες στοιχειώδους συντήρησης του έτους 2008.
Αρ. πρωτ.:Δ3β/100/3-1 (απόφαση Αθήνα 16-6-2011) υπουργός Δ. Ρέππας . Η κατανομή πίστωσης προβλέπει ποσό 83.700 ευρώ και αφορά δαπάνες στοιχειώδους συντήρησης ΔΕΣΕ Περιφέρειας Ηπείρου για το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Αρ. πρωτ.:Δ3β/13/53-Ω (απόφαση Αθήνα 3-8-2011) υπουργός Ι. Ραγκούσης . Η κατανομή πίστωσης προβλέπει ποσό 60.000 ευρώ και αφορά δαπάνες που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τη συντήρηση του οδικού δικτύου …της άμεσες ανάγκες κάλυψης εκτός έδρας μετακινήσεων και οδοιπορικών εξόδων Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2011.
Αρ. πρωτ.:Δ3β/243/7-Λ (απόφαση Αθήνα 30-12-2011) υπουργός Μ. Βορίδης . Η κατανομή πίστωσης προβλέπει ποσό 20.000 ευρώ και αφορά δαπάνες «Συντήρησης Καλωδιακής Τηλεόρασης των περιοχών Εξαρχείων –Κολωνακίου –Πλάκας».

Στην Έκθεση του γενικού Επιθεωρητή διαπιστώνεται ότι το προσωπικό που απασχολούνταν στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας στην πλειονότητά του «εργαζόταν» λιγότερο από 5 ώρες την ημέρα, ενώ από τον έλεγχο προέκυψε ότι σχεδόν κανείς δε χτυπούσε κάρτα κατά την έξοδό του. «Ο μέσος όρος ημερήσιας παρουσίας στην Εταιρεία ανέρχεται σε 6 ώρες, έναντι των 8 υποχρεωτικών». Τα ποσά της ΤΕΟ ΑΕ αξιοποιήθηκαν και για την πληρωμή υπαλλήλων της Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ «Δ3» και των ΔΕΣΕ. Από τις καταστάσεις διαπιστώθηκε ότι οι υπάλληλοι αυτών των διευθύνσεων μετακινούνταν εκτός έδρας έως και 75 φορές ανά ζεύγη το μήνα, για να ελέγξουν το οδικό δίκτυο. Για τις μετακινήσεις τους αυτές δεν υπήρχε κανένα παραστατικό και αποδεικτικό στοιχείο. Τη περίοδο 2007-2011 τα ποσά που διατέθηκαν ανέρχονται σε 4,3 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: