slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επερώτηση Νικολόπουλου για τα αποθεματικά των Ταμείων


Με ερώτησή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας, ο βουλευτής Αχαΐας Ν.Νικολόπουλος, ζητεί να μάθει ποια είναι η τύχη δεκάδων αγωγών και μηνύσεων που κατατέθηκαν σε βάρος της ΤτΕ για το θέμα των αποθεματικών τους.
Με ερώτησή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας, ο βουλευτής Αχαΐας Ν.Νικολόπουλος, ζητεί να μάθει ποια είναι η τύχη δεκάδων αγωγών και μηνύσεων που κατέθεσαν σύλλογοι, φορείς και υγιή ασφαλιστικά ταμεία αλλά και, προ ημερών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε βάρος της.... Τραπέζης της Ελλάδος για το θέμα των αποθεματικών τους.

Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, από τα στοιχεία της ΤτΕ, προκύπτει πως αφαιρέθηκαν από τις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων 900 εκατ. ευρώ για αγορές γραμματίων του Δημοσίου με λήξη το 2011 και άλλα 3,4 δισ. ευρώ για γραμμάτια με έτος λήξης το 2012. Από τα ίδια στοιχεία, προσθέτει, προκύπτουν «προμήθειες ύψους 263,1 εκατ. ευρώ», «προφανώς», όπως καταγγέλλει, «σε κάποια golden boys, οι οποίες μάλιστα προπληρώθηκαν»

Σύμφωνα επίσης, με τον κ. Νικολόπουλο, από τον κατάλογο των μεσομακροπρόθεσμων επενδύσεων της ΤτΕ, προκύπτει πως αφαιρέθηκαν για τις αγορές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, με έτος λήξης έως το 2037, ποσό ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ. Έτσι, όπως αναφέρει, «συνολικά η Τράπεζα αφαίρεσε 23,253 δισ. από τα κατατεθειμένα αποθεματικά για την αγορά έντοκων γραμματίων του Δημοσίου και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, για τα οποία κάποιοι εισέπραξαν ως αμοιβές και προμήθειες περί τα 450 εκ. ευρώ».

«Ποιος έδωσε τις εντολές, ποια ομόλογα και γραμμάτια αγοράστηκαν, σε ποιες τιμές, ποιοι είναι οι κάτοχοι των ομολόγων και των γραμματίων, αλλά και ποιοι είναι αυτοί που εισέπραξαν τις αμοιβές και τις προμήθειες, και μάλιστα προκαταβολικά; Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν άμεσα και να είναι πειστικές» τονίζει ο Αχαιός πολιτικός, ο οποίος ρωτάει επίσης αν αληθεύει, ότι η ΤτΕ με περίτεχνους τραπεζικούς και τεχνοκρατικούς χειρισμούς εκταμίευσε 4,5 δισ. ευρώ, περισσότερα από όσα ανέφερε, ενημερώνοντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο και άρα, αν υφίσταται η «μαύρη τρύπα» για την οποία κάνουν λόγο αρκετά δημοσιεύματα στον Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: