slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 4/9/2012 KAI H ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΡΕ

ΓΙΑΝΝΗ  ΚΟΡΡΕ                                                                                                                                                                     Συμβ. Τοπικής Κοινότητας Κορωνίδας                                                                          Σαν Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε προειδοποιήσει πριν τις εκλογές για τα επακόλουθα της εφαρμογής του Καλλικράτη με τον συγκεντρωτισμό της διοίκησης που θα ακολουθήσει και την υποβάθμιση των χωριών μας. Η υποβάθμιση δεν είναι μόνο ότι δεν γίνονται αναπτυξιακά έργα αλλά και σε ζητήματα παιδείας, υγείας, αθλητισμού και άλλων κοινωνικών παροχών (κατάργηση προγράμματος “βοήθεια στο σπίτι” κ.α.).

Η Δημοτική αρχή εφαρμόζοντας πιστά τον καλλικράτη έχει απαξιώσει τελείως τα χωριά και την τοπική κοινωνία αφού διαιωνίζονται προβλήματα όπως υδροδότησης, αποχετευτικό, ανεπάρκεια στην καθαριότητα και ανυπαρξία υποδομών στήριξης του πρωτογενή τομέα για να στηριχθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία.
Αυτό βέβαια γίνεται  με την ανοχή του προέδρου που στηρίζει αυτές τις πολιτικές και δεν τηρεί ούτε τα τυπικά στη λειτουργία  της τοπικής κοινότητας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο και τους νόμους που οι ίδιοι υποστηρίζουν απαξιώνοντας τόσο το τοπικό συμβούλιο, όσο και την τοπική κοινωνία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
·        Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια για να πραγματοποιηθεί Λαϊκή Συνέλευση (παρόλο που υπήρχε επανειλημμένο αίτημα δικό μας για να πραγματοποιηθεί, πράγμα που αρνιόταν κατηγορηματικά) ενώ κανονικά έπρεπε να γίνεται όποτε παρουσιάζεται σοβαρό πρόβλημα, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της τοπικής κοινωνίας και να προγραμματίζονται δράσεις συλλογικά.
·        Δεν τηρείτε το πρωτόκολλο αλληλογραφίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρχείο στην κοινότητα  (φάκελος εισερχομένων – εξερχομένων) ώστε να ενημερώνεται όποιος επιθυμεί.
·        Δεν έχει γίνει κανένα επίσημο έγγραφο (παρόλο που το έχω ζητήσει πολλές φορές) που να ζητάει από τη Δημ. Αρχή τις εξελίξεις σε αποφάσεις του τοπ. Συμβουλίου.
·        Αποδέχτηκε και ψήφισε στο Δημ. Συμβούλιο και τις δύο χρονιές την κουτσουρεμένη ΣΑΤΑ στηρίζοντας τη Δημ. Αρχή που δεν διεκδικεί περισσότερα λεφτά για τα χωριά μας από το κράτος.
·         Σε περιοδείες της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής την Δημ. Σύμβουλο Ευδοκία Ψαρρά στα χωριά πέρυσι τον Απρίλη και σε συναντήσεις που είχε με τα τοπ. Συμβούλια, ο πρόεδρος αρνήθηκε τη συνεργασία ώστε να προκαλέσουμε δημ. Συμβούλιο πάνω στα προβλήματα που αφορούν τα ορεινά χωριά.
·        Επίσης αρνήθηκε να συμπαρασταθεί το τοπ. Συμβούλιο όπως οφείλει σε δράσεις των φορέων του χωριού για διάφορα προβλήματα όπως και στη Λαϊκή Επιτροπή που συστάθηκε στο χωριό ενάντια στα χαράτσια.
Γενικά δρα μεμονωμένα και χωρίς επίσημα χαρτιά, αφού οι επαφές του με τις υπηρεσίες του δήμου αρκούνται μόνο στο προφορικό επίπεδο.
Για όλα τα παραπάνω προτείνουμε να βγει ψήφισμα καταγγελίας από τη Λαϊκή Συνέλευση τόσο της Δημ. Αρχής για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής που διαιωνίζει και αυξάνει τα προβλήματα, όσο και για τον πρόεδρο του τοπ. Συμβουλίου για τη μέχρι τώρα δράση του.
Όσον αφορά τα έργα και τις ανάγκες του τοπ. Διαμερίσματος που εμείς προτείνουμε για συζήτηση και ψήφισμα (τα οποία είχαμε προτείνει και στο τεχνικό πρόγραμμα) είναι τα παρακάτω:
1. ΥΔΡΕΥΣΗ να πούμε εδώ ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός διαχείρισης των υδάτινων πόρων από τη Δημ. Αρχή ώστε να εξασφαλίζονται οι ανάγκες των κατοίκων και να διασφαλίζεται η υγεία τους. Απαράδεκτο για την Κωμιακή που έχει τόσα νερά να αντιμετωπίζει πρόβλημα.  
Προτείνουμε:
·        Την άμεση αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων και σιδηροσωλήνων
·        Δραστική μείωση προς τα κάτω της τιμής του νερού  (δεν επιτρέπεται ο Απόλλωνας που υδρεύεται με φυσική ροή να έχει τόσο αυξημένη τιμή νερού).
·        Συντήρηση – αντικατάσταση – επέκταση δικτύου ύδρευσης, εδώ να πούμε ότι με λάθος κατασκευές που έχουν γίνει αν κατέβει η στάθμη των δεξαμενών, μένουν κομμάτια του χωριού χωρίς νερό, επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη να μπορείς να συνδέσεις μια παροχή χωρίς να κλείσεις κεντρικές βάνες των δεξαμενών.
·        Καθαρισμός δεξαμενών – συντήρηση αντλιοστασίων, εδώ ενδεικτικά αναφέρουμε το αντλιοστάσιο της Αγιάς  που γνωρίζει η Δημ. Αρχή την επικινδυνότητα λόγο του ότι πέφτουν τα νερά πάνω στους πίνακες.
·        Αποπεράτωση δικτύου ύδρευσης Φαρακλός – Αρέλες υπάρχει δεξαμενή που είχε κατασκευάσει η πρώην κοινότητα αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, με αποτέλεσμα πολλοί μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές να είναι χωρίς νερό.
·        Μελέτη ύδρευσης Χάσκα – Ποταμός μπορεί να γίνει έργο διαχείρισης του νερού που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των ποτιστάδων και θα προβλέπει την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής.
·        Αποπεράτωση ύδρευσης – άρδευσης από Φανερωμένη μέχρι Αϊ Θόδωρο πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο της γεώτρησης στη θέση “Μαρμαροπέραμα” και εκτός τη διοχέτευση στη δεξαμενή στο Αμπράμ να καλύψει άμεσα και τις ανάγκες των κατοίκων στον Αϊ Θόδωρο που έχει αρκετούς μόνιμους και πολλούς παραθεριστές και υπάρχει πρόβλημα νερού (έχει γίνει κίνηση από τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων και σχετικό έγγραφο). Γενικά σε όλο το δίκτυο από Φανερωμένη πρέπει να φροντίσει η Δημ. Αρχή να υπάρχει καθαρό νερό και να διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων.
2. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
·        Άμεση λύση του αποχετευτικού με τη δημιουργία μονάδων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων σε όλο το τοπ. Διαμέρισμα εδώ να σημειώσουμε την αδράνεια της Δημ. Αρχής, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε η προκαταρκτικές μελέτες ακόμα και είναι απαράδεκτη η προσπάθεια του δήμου να νομιμοποιήσει και να συνεχίσει τη λειτουργία του ΒΙΟ.ΚΑ του Απόλλωνα με αποτέλεσμα τη διαιώνιση του προβλήματος.
·        Συντήρηση – αποκατάσταση και επέκταση δικτύου αποχέτευσης όπου χρειάζεται.
3. ΔΡΟΜΟΣ ΚΩΜΙΑΚΗ – ΜΥΡΙΣΗΣ – ΑΜΠΡΑΜ πρέπει να γίνει γιατί θα συντελέσει στην ανάπτυξη όλου του τοπ. Διαμερίσματος.
4. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ οι δρόμοι πρέπει να είναι βατοί όλες τις εποχές του χρόνου ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να πηγαίνουν στις εργασίες τους. Ειδικά φέτος η συντήρηση ήταν σκέτη κοροϊδία αφού και λίγα ήταν τα λεφτά και παρατηρήθηκαν φαινόμενα κακής διαχείρισής τους.
5. ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ όλοι γνωρίζουμε το ρήγμα που υπάρχει γύρω από το χωριό και δεν έχει γίνει κάποιο έργο για την προστασία του.
Επίσης το κεντρικό οδικό δίκτυο από τα μπαζώματα και τα κλαδιά έχει κλείσει τελείως και εκτός του ότι είναι επικίνδυνο για τους διερχόμενους κινδυνεύει και η περιουσία των κατοίκων από τις πλημμύρες με την αλλαγή της ροής του νερού και τις κατολισθήσεις.
6. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμάτων από το εσωτερικό του χωριού.
7. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ σχολείο, ιατρείο, κοινοτικό κατάστημα, νεκροταφεία, ξενώνας , πλατείες, παιδικές χαρές κλπ(η διαχείριση του Ξενώνα, να γίνεται απ ό το Τ. Συμβ.)
8. ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μυκηναϊκός τάφος, νερόμυλοι, παραδοσιακά μονοπάτια, προστασία ρεμάτων από μπαζώματα (εδώ να επισημάνουμε ότι χρειάζεται άμεσα η δημιουργία χώρου ρίψης μπαζών)
9. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΕ ΚΩΜΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
10. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,  ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ Με τις κατάλληλες υποδομές με βάση τις ανάγκες του τοπ. Διαμερίσματος μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Διαμόρφωση δρόμων που οδηγούν στο εσωτερικό του χωριού, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται άτομα με ειδικές ανάγκες.
Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, οι πολιτικές της ΕΕ και αυτοί που τις στηρίζουν έχουν καταστήσει παράνομα τόσο το παραδοσιακό τυροκομιό, όσο και τη διάθεση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (τυρί, κρασί, ρακί κλπ), υποβαθμίζοντας την αξιοποίηση παραγωγικών τομέων που στηρίζεται οικονομικά ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων. (σχετικό έγγραφο του τμήματος αγροτικής οικ. της περιφέρειας Ν. Αιγαίου, για τον έλεγχο παραγωγών και την ενημέρωση του αμπελουργικού μητρώου, που επιβάλλει την απαγόρευση φυτεύσεων και την εκρίζωση των αμπελιών που δεν είναι στο μητρώο).

11. ΜΕΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των κατοίκων.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ 4/9/2012

Σε μια περίοδο αύξησης των λαϊκών αναγκών, με τη φτώχεια και την εξαθλίωση να παίρνουν μαζικά χαρακτηριστικά, η εκ νέου μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους οδηγεί σε κατάρρευση ακόμα και αυτών των ελάχιστων ανεπαρκών κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι Δήμοι, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη ζωή των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
Καταγγέλλουμε τη στάση της Δημοτικής Αρχής που αποδέχεται και υλοποιεί διαχρονικά τη βάρβαρη αντιλαϊκή λαίλαπα και στην Τοπική Διοίκηση με ανυπολόγιστες τραγικές συνέπειες στην καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων, την υποβάθμιση των χωριών και της τοπικής κοινωνίας.
Επίσης, τη στάση του προέδρου του τοπ. Διαμερίσματος, που υπηρετεί αυτή την πολιτική, απαξιώνοντας τόσο το τοπικό συμβούλιο, όσο και την τοπική κοινωνία.
Διεκδικούμε επείγοντα μέτρα και άμεση υλοποίηση έργων και υποδομών,που
θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του τοπικού διαμερίσματος, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.:
1. ΥΔΡΕΥΣΗ
  • Άμεση αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων και σιδηροσωλήνων
  • Δραστική μείωση προς τα κάτω της τιμής του νερού
  • Συντήρηση – αντικατάσταση –  επέκταση δικτύου ύδρευσης
  • Καθαρισμός δεξαμενών – συντήρηση αντλιοστασίων
  • Αποπεράτωση δικτύου ύδρευσης Φαρακλός – Αρέλες
  • Μελέτη ύδρευσης Χάσκα – Ποταμός
  • Αποπεράτωση ύδρευσης – άρδευσης από Φανερωμένη μέχρι Αϊ Θόδωρο
2. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
  • Άμεση λύση του αποχετευτικού με τη δημιουργία μονάδων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων σε όλο το τοπ. Διαμέρισμα
  • Συντήρηση – αποκατάσταση και επέκταση δικτύου αποχέτευσης όπου χρειάζεται.
3. ΔΡΟΜΟΣ ΚΩΜΙΑΚΗ – ΜΥΡΙΣΗΣ – ΑΜΠΡΑΜ
4. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
5. ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ-ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
6. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμάτων από το εσωτερικό του χωριού.
7. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
8. ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
9. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΕ ΚΩΜΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
10. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,  ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
11.  ΜΕΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ
12.  ΠΛΗΡΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
13.  ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΩΝ ΠΟΡΩΝ
14.  ΑΠΟΔΟΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΑΤΑ
15.  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
16.  ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
17.  ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ <ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ> ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: