slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ερχεται φόρος-φωτιά 40% για τα «κρυφά» εισοδήματα

Φόρος 40% στα ποσά των τραπεζικών καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι κάτοχοί τους στην εφορία, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Στις προθέσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιάννη Μαυραγάνη είναι να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που να φορολογεί τη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στα ποσά των εμβασμάτων εξωτερικού ή στις καταθέσεις εσωτερικού με τη φορολογική δήλωση. Η ρύθμιση θα αφορά φυσικά πρόσωπα και θα αφορά την περίοδο από το 2000 ως σήμερα.

Το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει αυτή τη στιγμή λίστα 54.246 φυσικών προσώπων που έβγαλαν από το 2009 και μετά περισσότερα από 22 δισ. ευρώ στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΔΟΕ ζήτησε από τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία για τους λογαριασμούς των εν λόγω προσώπων.

Η διαδικασία ελέγχου των κρυφών εισοδημάτων θα είναι η εξής, σύμφωνα με τα Νέα :

Διασταύρωση ποσών εμβασμάτων εξωτερικού ή καταθέσεων εσωτερικού από το 2000 και μετά με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Οταν διαπιστώνεται απόκλιση, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα εκδίδει για κάθε φυσικό πρόσωπο εκκαθαριστικό σημείωμα με τον φόρο που βεβαιώνεται.
Πρέπει να υπάρχει κίνηση ενός τουλάχιστον λογαριασμού με συνολικές πιστώσεις ή χρεώσεις πάνω από 300.000 ευρώ στη διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει να υπάρχει αποστολή τουλάχιστον μια φορά κεφαλαίων στο εξωτερικό μέσω πάσης φύσεως εντολών εμβασμάτων άνω των 100.000 ευρώ.

Αν σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν αποκλίσεις, τότε επί των αποκλίσεων αυτών θα επιβάλλεται φόρος 40%.

Ο φορολογούμενος θα έχει προθεσμία για να αποδείξει ότι το υπουργείο Οικονομικών κάνει λάθος στους υπολογισμούς του και στα εισοδήματα. Αν δεν προσκομίσει αποδείξεις στη συγκεκριμένη προθεσμία τότε θα βεβαιώνεται το ποσό του φόρου που έχει καταλογιστεί και θα ανοίγει ο δρόμος για κατασχέσεις περιουσιακών του στοιχείων.

Πηγή: Ερχεται φόρος-φωτιά 40% για τα «κρυφά» εισοδήματα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/69435#ixzz27Yca4aC2



Δεν υπάρχουν σχόλια: