slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Δήμος της Νάξου απέναντι στην οικονομική κρίση


Την άμεση σύγκληση δημοτικού συμβουλίου, ζητούν οι ¨Πολίτες για τα Νησιά μας"
                                        
                                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
                                                       ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ


 

 Συμπολίτες και συμπολίτισσεςΕίναι πίστη μας και γιαυτό αγωνιζόμαστε, πως η αυτοδιοίκηση ακόμα και τώρα,   είναι το ανάχωμα στην διάλυση του κοινωνικού κράτους.  Είναι ο βασικός μοχλός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, είναι αυτή που σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και οφείλει να οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα της φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.

  Συμπολίτες και συμπολίτισσες
  
 Γιαυτό και η δημοτική αρχή, οι δημοτικοί σύμβουλοι, σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες  πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία – αφού είναι η κοντινότερη στον πολίτη εξουσία. Να σταθούν δίπλα στους πολίτες που τους εξέλεξαν και ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές  πολιτικές, που διαλύουν το κοινωνικό κράτος .

        Με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές σε πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 30%, μέσα στον  Αύγουστο,  επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο  η κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και η αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων της προς τρίτους. Αποτέλεσμα η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, η εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τ.Α, και η πλήρης ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών . Τα τρία τελευταία μνημονιακά χρόνια, κατά 60% περίπου μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση. Οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλα είναι κάποιες από τις δομές που απειλούνται να λείψουν από την τοπική κοινωνία, όπου υπάρχουν.
   Στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το τεχνικό πρόγραμμα είναι στον αέρα, αφού η ΣΑΤΑ δεν έχει εκταμιευθή, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απαιτεί χρωστούμενα αμφίβολης προέλευσης, τα έσοδα είναι μειωμένα, τα προνοιακά προγράμματα απειλούνται ενώ το «πολιτιστικό καλοκαίρι» φαίνεται να μην καταλαβαίνει από κρίση!
  Και ενώ τα λιμάνια του Ν.Αγαίου εκχωρούνται, σειρά έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που  με ευθύνη του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών εισάγει προς ψήφιση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη Λέρο το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου το «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης» και την έγκριση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στα νησιά μας. Οπου αυτές εφαρμοστούν σημαίνει :
·         Εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων (υποχρεωτικές υπερωρίες, εργασιακή ανασφάλεια, υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας, χρήση πιεστικών πρακτικών προκειμένου να επιτευχθούν οι προθεσμίες και τα πλάνα της παραγωγής κ.λπ.)
·         Χαριστικά προνόμια στους επενδυτές (φοροαπαλλαγές, αδασμολόγητη εισαγωγή εξοπλισμού)
·         Καταστρατήγηση των νόμων περί προστασίας του περιβάλλοντος (fast track στη χρήση γης)
·         Διαστρέβλωση του χωροταξικού σχεδιασμού
·         Ελεύθερη εξαγωγή κερδών  χωρίς υποχρέωση επανεπένδυσης
·         Περιορισμό των δικαιωμάτων του κυρίαρχου κράτους (παραχώρηση κυριαρχίας εδάφους)

ΣΥΜΠΟΛΊΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΛΊΤΙΣΣΕΣ

Η Δημοτική Κίνηση  <πολίτες για τα νησιά μας > απέναντι σαυτήν την οικονομική λαίλαπα

Α) Εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους Δήμους για την οικονομική διάσωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
*Για την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης.
*Για την χρηματοδότηση των απαραίτητων αναπτυξιακών έργων από το ΕΣΠΑ, μετά και την συρρίκνωση μέχρι σημείου ουσιαστικής κατάργησης της ΣΑΤΑ .
*Για την υπεράσπιση των Αυτοδιοικητικών θεσμών και λειτουργιών από τον ευτελισμό και την απαξίωση .
Β) Ζητά από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Εμ.Μαργαρίτη να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τα οικονομικά του Δήμου και τις αναπτυξιακές του προτεραιότητες, καθώς και να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία για τις κινητοποιήσεις των ΟΤΑ , το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ [30/8/2012], και τις απαραίτητες ενέργειες για τη σωτηρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τόπο μας.


                                                                               
                                                                                       Νάξος, 30/8/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: