slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα επόμενα βήματα του Σαμαρά στο ... χάος

«Είναι ανάγκη να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε αναλάβει». Αυτή η φράση του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί την πυξίδα για την κυβέρνηση που από σήμερα, με την έλευση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, μπαίνει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.
Η κοινωνία είναι στα όριά της. Οι πιστωτές ζητάνε και άλλες θυσίες και αίμα. Οι βουλευτές παρακολουθούν αμήχανοι και προβληματισμένοι. Οι υπουργοί ποιούν την νήσσα αφήνοντας τον Πρωθυπουργό να βγάλει μόνος του τα…
κάστανα από τη φωτιά για να μην καούν πολιτικά και οι ίδιοι.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να τραβήξει μπροστά και να δείξει άμεσα στους πιστωτές ότι όσα έχει υποσχεθεί θα τα κάνει και δεν θα μείνει στα λόγια. Οι συνομιλητές του λένε ότι η επιστροφή του από την περιοδεία στο Παρίσι και στο Βερολίνο, αύξησε την αυτοπεποίθησή του.

Θα είναι αρκετή να τον βοηθήσει στη δύσκολη μάχη που αρχίζει; Από τη μια πλευρά πρέπει να πείσει τους κυβερνητικούς εταίρους να στηρίξουν πλήρως το πακέτο των επώδυνων μέτρων που έρχεται και από την άλλη θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει και τη ψήφο των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η κοινωνία παρατηρεί αποσβολωμένη τα διάφορα σενάρια περί των μέτρων και ουδείς από την κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται με σθένος την προσπάθεια του Σαμαρά.

Το πρόβλημα για τον Σαμαρά και την κυβέρνηση, είναι ότι οι περισσότεροι θέλουν να…δοξαστούν κρυπτόμενοι. Στο Μέγαρο Μαξίμου το έχουν αντιληφθεί και θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν, έστω και τώρα – στο παραπέντε της ανακοίνωσης των μέτρων- μια στρατηγική επικοινωνιακή και πολιτική για να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη της ψήφισης των μέτρων.

Το Αntinews πληροφορήθηκε τι απάντησε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι στην ολιγόλεπτη συνομιλία που είχαν στην Γαλλική Πρεσβεία, μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ για τα μέτρα και τη στάση της κοινωνίας.

Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως όταν τον ρώτησαν πως θα περάσουν τα μέτρα και θα τα δεχθεί η κοινωνία που δεν αντέχει άλλο και ήδη έχει φθάσει στα όρια εξαθλίωσης. «Αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Θα είναι το τελευταίο πακέτο» είπε, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που συνόδευσαν την αποστολή, αλλά δεν μεταδόθηκε με ιδιαίτερη ένταση και χάθηκε κάπου μεταξύ Αθηνών και Παρισιού.

Ο Πρωθυπουργός θέλησε να καθησυχάσει τους δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και πρέπει εμείς απλά να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και έχει αποφασίσει να επιταχύνει τις διαδικασίες ψήφισης των μέτρων.

Θέλει έτσι να στείλει θετικό σήμα στους πιστωτές, ώστε να ενισχύσει την πρωθυπουργική περιοδεία, από την οποία, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, ενισχύθηκε αρκετά, τόσο το δικό του προφίλ, όσο και κερδίσαμε ως χώρα ένα μικρό-σε πρώτη φάση-τμήμα της χαμένης αξιοπιστίας μας.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει και ήδη το διαρρέουν πως σχεδιάζεται να ψηφιστεί το νέο πακέτο των μέτρων έως τις αρχές Οκτωβρίου και επιταχύνουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Η ψήφιση των μέτρων, που θα ενταχθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα κατατεθεί έως τις 13 Σεπτεμβρίου-πριν το άτυπο Eurogroup που θα συνεδριάσει στην Κύπρο-είναι το κομβικό σημείο.

Αποτελεί το κλειδί και για την έκθεση της τρόικας και τη στάση των ευρωπαίων στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup της 8ης Οκτωβρίου, οπότε και θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ και άρα μέχρι το σημείο αυτό πρέπει η κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα.

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να πάει στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου και να έχει απτά αποτελέσματα να δείξει στους ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να διεκδικήσει με καλύτερες συνθήκες την επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δυο έτη.

Η φράση που σημειώσαμε αρχικά περί της συνέπειας έναντι των όσων είχε δεσμευθεί ο Αντώνης Σαμαράς στους πιστωτές, μπορεί να είναι οδηγός του, αλλά υπάρχουν και οι δεσμεύσεις που έχει δώσει έναντι του ελληνικού λαού που υποφέρει από το μνημόνιο που πολεμούσε σκληρά η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Και πέρα από τους όποιους επικοινωνιακούς και πολιτικούς σχεδιασμούς για το περιτύλιγμα των μέτρων, υπάρχει ο πόνος των ανθρώπων που πλήττονται. Και ας έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ως φάρο τη φράση που θα τους θυμίσουμε εμείς και την ξέρουν πολύ καλά: «πρέπει να ευημερούν και οι άνθρωποι όχι οι αριθμοί».

Και όπως έχουμε επαναλάβει καιρός να ξυπνήσουν όλοι πριν είναι πολύ αργά. Ήδη η κοινωνία ριζοσπαστικοποιείται, τόσο προς τα ακροδεξιά, όσο και προς τα αριστερά και όσα έρχονται δεν θα είναι για υγιεινούς περιπάτους. Ας ρωτήσουμε τις…αρμόδιες υπηρεσίες να μάθουν για τον καυτό πολιτικά και κοινωνικά χειμώνα που έρχεται! Και ο νοών νοείτο και τότε δεν θα αντιμετωπίζονται όσα θα γίνουν με τις μάνικες νερού που προετοιμάζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Μάρκος Αυρήλιος

http://www.antinews.gr/2012/08/27/176392

Δεν υπάρχουν σχόλια: