slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αυξητικές τάσεις στον πληθυσμό της Νάξου!

 Ερημώνει η Δρυμαλία
 ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
 Πληθυσμιακή πρωτιά της Νάξου στις Κυκλάδες
Πρωτιά της Νάξου μεταξύ των νησιών στις Κυκλάδες, αύξηση του νόμιμου πληθυσμού του νησιού και του Δήμου στο σύνολό του και δραματική μείωση του πληθυσμού στα όρια του πρώην Δήμου Δρυμαλίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή βασιζόμενη στην απογραφή του 2011, στοιχεία που αφορούν στο..... νόμιμο πληθυσμό.
Αν και τα αποτελέσματα της απογραφής δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα με αυτά των προηγούμενων απογραφών λόγω του τρόπου, της διαδικασίας συλλογής, ελέγχου και επεξεργασίας των στοιχείων, ωστόσο παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού στις Κυκλάδες και τα περισσότερα νησιά, σε σύγκριση του νόμιμου πληθυσμού της απογραφής του 2011 και του 2001. Ο νόμιμος πληθυσμός προκύπτει από τις απαντήσεις των απογραφόμενων Ελλήνων στο ερώτημα σχετικά με τη Δημοτική Ενότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το νόμιμο πληθυσμό καθορίζεται και ο αριθμός των βουλευτικών εδρών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απογραφή του Μαΐου του 2011, στο νησί της Νάξου απογράφηκαν 21.143 άτομα, παρουσιάζοντας αυξητική τάση 3,73%. Η αύξηση αυτή έφερε τη Νάξο πληθυσμιακά στην πρώτη θέση μεταξύ των νησιών στις Κυκλάδες, με τη Σύρο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με 20.475 άτομα (2% αύξηση σε σχέση με το 2001).
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν εξειδικεύουν την πληθυσμιακή κατανομή ανά Κοινότητα, όμως αποτυπώνουν τον πληθυσμό των Δημοτικών Ενοτήτων.
Έτσι, σύμφωνα με αυτά, παρατηρείται εντυπωσιακή μείωση των απογραφέντων εγγεγραμμένων στα χωριά του πρώην Δήμου Δρυμαλίας, πτώση που ξεπερνάει το 21%. Αυτό σημαίνει ότι στα μητρώα του πρώην Δήμου Δρυμαλίας έχουν εγγραφεί 1.757 άτομα λιγότερα από το 2001, διατηρώντας την πτωτική πληθυσμιακή τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην ορεινή Νάξο. Η μεταβολή αυτή αποτυπώνεται με θετικό πρόσημο στα όρια του πρώην Δήμου Νάξου, καθώς, εκεί, παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού κατά 20,40% σε σχέση με την απογραφή του 2001.
Αντίστοιχα, στα μικρά νησιά του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η μεγαλύτερη ποσοστιαία πληθυσμιακή άνοδος καταγράφεται στην Ηρακλειά, με ποσοστό 23,30%, και η μικρότερη στη Δονούσα με 16,29%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνικής Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει το νόμιμο, τον πραγματικό και το μόνιμο πληθυσμό της χώρας. Ο μόνιμος πληθυσμός θα ανακοινωθεί στο τέλος του 2012, ενώ μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί ο νόμιμος ανά περιφερειακή και δημοτική ενότητα και τα προσωρινά αποτελέσματα του μόνιμου πληθυσμού ανά Δήμο.

Στις Κυκλάδες
Αύξηση του πληθυσμού παρατηρείται στο σύνολο των κυκλαδίτικων νησιών, με μοναδική εξαίρεση το νησί της Άνδρου, το οποίο παρουσιάζει πτώση του νόμιμου πληθυσμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Αντίθετα, η Πάρος σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του πληθυσμού, το οποίο πλησιάζει το 35%. Πρόκειται για το μοναδικό νησί με αυξητική τάση πάνω από 30%. Αντίθετα, η μικρότερη άνοδος παρατηρείται στη Σύρο και την Κίμωλο.
Έτσι, ο νόμιμος πληθυσμός στις Κυκλάδες είναι 124.109, αυξημένος κατά 8,76% σε σχέση με την απογραφή του 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια: