slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Από ανθρώπινο κρανίο τα οκτώ οστά που βρέθηκαν στην παραλία Πυργάκι Πάρου


Πολύς θόρυβος για το… τίποτα αφού οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως είναι από την Αρχαϊκή εποχή ή την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου… Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση που δυσφήμισε μέσω Ίντερνετ, αυτή τη φορά όπως όλα δείχνουν αδίκως, το νησί μας…

Οκτώ κομμάτια, που οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν να ανήκουν σε ανθρώπινο κρανίο, φαίνεται να είναι τα οστά που βρέθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στην παραλία Πυργάκι κοντά στον Δρυό στην νοτιοανατολική πλευρά της Πάρου.
Τα οστά εντόπισε, ένα από αυτά ήταν ορατό με γυμνό μάτι, λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Κυριακής 19 Αυγούστου 2012 Έλληνας που έκανε μπάνιο στην παραλία και ήταν αυτός που ειδοποίησε τηλεφωνικά τους άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου.
Άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου και του Λιμεναρχείου Πάρου λίγο μετά τις 7 βρέθηκαν στο σημείο που τους υπέδειξε ο άνθρωπος που βρήκε τα οστά, 4-5 μέτρα από την παραλία ανάμεσα σε χώμα και άμμο, και έπειτα από μικρή εκσκαφή που έκαναν περισυνέλεξαν 8 κομμάτια. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από πηγές της Λιμενικής Αρχής Πάρου –έχει αναλάβει και την υπόθεση- τα οστά δείχνουν να είναι από ανθρώπινο κρανίο.
Επίσης σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές είναι πιθανόν τα οστά, που οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν να είναι από ανθρώπινο κρανίο, να βρίσκονταν θαμμένα από την αρχαϊκή εποχή ή ακόμα και από την εποχή του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Η πρώτη εκδοχή μοιάζει πιθανότερη αφού υπάρχει πληροφορία στη Λιμενική Αρχή Πάρου ότι στην περιοχή υπάρχει Αρχαϊκό Νεκροταφείο.
Αύριο η Λιμενική αρχή Πάρου, που βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον Εισαγγελέα Σύρου, θα στείλει τα οστά στην Αθήνα σε ειδικό εργαστήριο για ιατροδικαστική εξέταση για να διαπιστωθεί αν όντως είναι από ανθρώπινο κρανίο καθώς και η χρονολογία τους.
Επίσης είναι πολύ πιθανόν, εάν αποδειχθεί ότι είναι από την Αρχαϊκή περίοδο, να ξεκινήσουν ανασκαφές στην περιοχή φυσικά υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Είναι προφανές πως αν τελικά αποδειχθεί ότι τα οστά είναι μεν από ανθρώπινο κρανίο αλλά από την Αρχαϊκή εποχή ή την περίοδο του μεσοπολέμου τότε ο τόσος θόρυβος που δημιουργήθηκε κυρίως μέσα από το Ιντερνετ σε βάρος της Πάρου αυτή τη φορά δεν είναι δικαιολογημένος. Για τα δυο πρόσφατα σοβαρά περιστατικά που έπληξαν το νησί μας η αρνητική δημοσιότητα που δόθηκε ήταν ως ένα σημείο αναμενόμενη. Το ότι «τρίτωσε το κακό για την Πάρο» και άλλα παρεμφερή που γράφτηκαν για την ανεύρεση των οστών δεν δικαιολογούνται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, με τίποτα και δυσφημούν για μια ακόμα φορά, αυτή τη φορά αδίκως, το νησί μας!

Στη φωτογραφία η παραλία Πυργάκι. (Φωτό: Μαρία - Γωγώ Ραγκούση)



Δεν υπάρχουν σχόλια: