slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κάποτε η Μικα πρωτοστατούσε σε διχαστικές κορώνες και τασσόταν ανεπιφύλακτα υπέρ της αυτόνομης Περιφέρειας Δωδεκανήσου τώρα δίνει μαθήματα

Μ. Ιατρίδη: Παρέμβαση για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με ορθή προσέγγιση του θέματος
mika_iatridhΕρώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη με θέμα τη δημιουργία 14ης Περιφέρειας Δωδεκανήσου κατέθεσε ηΜίκα Ιατρίδη. Η βουλευτής Δωδεκανήσου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», αναφέρεται στις προεκλογικές υποσχέσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος από τη Ρόδο δημεύτηκε την επανεξέταση για δημιουργία αυτόνομης Περιφέρειας στα Δωδεκανήσα.
Όπως επισημαίνει, την ίδια δέσμευση χρησιμοποίησαν ως σημαία τους τα στελέχη και οι υποψήφιοι της ΝΔ από τα Δωδεκάνησα, όμως η μετεκλογική πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το σχήμα των 13 αιρετών Περιφερειών της χώρας είναι το ασφαλέστερο όχημα για την....
περιφερειακή ανάπτυξη.
Παράλληλα, η κ. Ιατρίδη θέτει το ζήτημα στην πραγματική του βάση, επισημαίνοντας ορθά ότι η σημερινή ενιαία Περιφέρεια Ν. Αιγαίου παρουσιάζει τεράστια λειτουργικά προβλήματα και θα πρέπει να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Κυκλαδιτών και Δωδεκανησίων, προσθέτοντας ότι δε χωρούν κομματικοί διαχωρισμοί και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δύο νομούς.
Υπογραμμίζει δε, την πρόταση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων στην περίπτωση που ο «Καλλικράτης» δε λειτουργεί, κάτι το οποίο δεν απέκλεισε και ο ίδιος ο κ. Στυλιανίδης στις προγραμματικές του δηλώσεις.
Η Μίκα Ιατρίδη έκανε ίσως μια από τις πιο σωστές και αντικειμενικές παρεμβάσεις και προσεγγίσεις χωρίς να ρίχνει άλλο λάδι στη φωτιά για ένα θέμα το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση και λεπτούς χειρισμούς. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που η υπόθεση της Περιφέρειας έχει διχάσει Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις σε πολιτικούς παράγοντες των δύο νομών, ενώ έχει αποτελέσει και προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης και εξαπάτησης των πολιτών.

Σε δήλωσή της μετά την κατάθεση της ερώτησης η κ. Ιατρίδη σημείωσε:
«Κατέθεσα τη συγκεκριμένη ερώτηση για να πληροφορηθούν οι Κυκλαδίτες και οι Δωδεκανήσιοι τις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργού για τη δημιουργία 14ης Περιφέρειας Δωδεκανήσου και να μην αναλώνονται σε διαρροές και φήμες.
Είναι προφανές, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω του πολυνησιακού χαρακτήρα της δεν είναι λειτουργική και δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των νησιωτών. Η δημιουργία 14ης Περιφέρειας αποτελεί αξιόπιστη λύση και αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις που θέτουν η νησιωτικότητα και η εδαφική ασυνέχεια, προς όφελος και τωνΚυκλάδων και της Δωδεκανήσου.perifereia
Στο πλαίσιο αυτό, είναι δεδομένο ότι κομματικοί διαχωρισμοί δεν χωρούν και το καλό της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων πρέπει να αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα, στη βάση της καλόπιστης συνεργασίας και ειλικρίνειας απέναντι στους πολίτες που μας στηρίζουν.
Δυστυχώς, όμως, κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να εκμεταλλευτούν, για προεκλογικούς λόγους, το ζήτημα αυτό, τη στιγμή που γνώριζαν ότι η δημιουργία μιας ακόμη Περιφέρειας, αντιβαίνει στη λογική του Μνημονίου, που οι ίδιοι με ασίγαστο πάθος στηρίζουν.
Επιπλέον, επιτέθηκαν σε πολιτικούς τους αντιπάλους, οι οποίοι έχουν κρατήσει προσεκτική στάση με σεβασμό απέναντι στα προβλήματα των νησιωτών και έχουν επικαλεστεί την ανάγκη να μιλήσουν, αν χρειαστεί, οι Δωδεκανήσιοι και οι Κυκλαδίτες με δημοψήφισμα. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος σε ομιλία του στη Ρόδο είχε τονίσει την ανάγκη να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα στις περιπτώσεις που ο Καλλικράτης δεν λειτουργεί.
Αποσιώπησαν ακόμη, ή δεν μπήκαν καν στο κόπο να διαβάσουν, ή να ενημερωθούν από τους βουλευτές του κόμματος τους,ότι ο ίδιος ο κ. Στυλιανίδης στις προγραμματικές του δηλώσεις μίλησε αποκλειστικά για 13 Περιφέρειες. Συνεπώς, όσοι αναλώθηκαν σε σενάρια περί συνομωσιών, καλό θα ήταν να βασίζονται στα πραγματικά δεδομένα και όχι σε σενάρια τύπου Τζέιμς Μποντ. Ελπίζω, ότι ο αρμόδιος Υπουργός δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα τους και θα δώσει τις υπεύθυνες απαντήσεις που δικαιούνται οι νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου».

Αναλυτικά το περιεχόμενο της ερώτησης που κατέθεσε η κ. Ιατρίδη:
Στις 29 Απριλίου 2012, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σε προεκλογική ομιλία του στη Ρόδο ότι «όταν έρθει η ώρα, θα επανεξετάσουμε την πρόταση που μας έχετε υποβάλλει για δημιουργία 14ης Περιφέρειας αποκλειστικά για τα Δωδεκάνησα». Η δήλωση αυτή χρησιμοποιήθηκε ως «προεκλογική σημαία» από τα τοπικά στελέχη της ΝΔ στη Δωδεκάνησο, ενώ παρουσιάστηκε, σε ορισμένες περιπτώσεις, ως ειλημμένη απόφαση, η οποία θα έβαζε οριστικό τέλος στις στρεβλώσεις που παρουσιάζει στη λειτουργία της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.NOTIO_AIGAIO_MAP_2
Πρόσφατα, σε συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Στυλιανίδη, με Βουλευτές, ειπώθηκε, μέσω δημοσιευμάτων, από τον Βουλευτή Κυκλάδων, κ. Ρήγα, ότι δεν τίθεται για το Υπουργείο κανένα θέμα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα παραμείνει ως έχει. Το γεγονός αυτό, δημιούργησε υπόνοιες ότι η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα επικοινωνιακό προεκλογικό πυροτέχνημα των στελεχών της ΝΔ στη Δωδεκάνησο.
Επειδή, όμως, στις προγραμματικές δηλώσεις του ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών είπε ξεκάθαρα ότι «οι 13 αιρετές περιφέρειες της χώρας είναι το ασφαλέστερο όχημα για την ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη», με άλλα λόγια, από την αρχή, και κατά τον πιο επίσημο τρόπο, ο Υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας 14ης Περιφέρειας Δωδεκανήσου.
Επειδή, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζει, λόγω του πολυνησιακού χαρακτήρα της, σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Δωδεκανησίων και των Κυκλαδιτών. Επειδή, στις προγραμματικές δηλώσεις του ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο της λήψης αποφάσεων από τους ίδιους τους πολίτες, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. 1.Μελετάται ή όχι το ενδεχόμενο δημιουργίας 14ης Περιφέρειας Δωδεκανήσου; Αν μελετάται, γιατί δεν το δήλωσε, έστω και έμμεσα στις προγραμματικές του δηλώσεις;
  2. 2.Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει συνολικά τα λειτουργικά προβλήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;
  3. 3.Προτίθεται να ζητήσει τη γνώμη των Κυκλαδιτών και των Δωδεκανησίων για το ζήτημα αυτό, μέσω τοπικού δημοψηφίσματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: