slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

"Βουλιάζουν" οι Δήμοι στις Κυκλάδες


DHMARXEIO_PAROU


Στο φιλόξενο δήμο της Τήνου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/8 συνεδρίαση του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, υπό την προεδρεία του Δημάρχου Σύρου Ερμούπολης κου Γιάννη Δεκαβάλλα.
Στη συνεδρίαση μετείχαν οι δήμαρχοι Νάξου κος Μαργαρίτης Εμ., Μυκόνου κος Κουσαθανάς – Μέγας Αθ., Τήνου κος Κροντηράς Παν., Σίφνου κος Μπαμπούνης Ανδ., Σερίφου κος Αντωνάκης Α., καθώς επίσης ο Αντιδήμαρχος Νάξου κος Ψαρράς Απ. και ο.....
δημοτικός σύμβουλος Νάξου κος Μαράκης Ν.

Η κατάσταση που επικρατεί σε όλους σχεδόν τους Δήμους του νομού είναι δραματική, λόγω των συνεχών περικοπών στις χρηματοδοτήσεις και των λειτουργικών προβλημάτων από την έλλειψη προσωπικού.

Αρμοδιότητες χωρίς προσωπικό

Τα κυριότερα θέματα τα οποία απασχόλησαν τους Κυκλαδίτες αιρετούς ήταν τα εξής:
Πρώτον τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ειδικότερα οι μικροί νησιωτικοί δήμοι, ένεκα της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού και την πληθώρα των αρμοδιοτήτων που τους έχει δοθεί με τον Καλλικράτη.
Οι θέσεις των αιρετών για την αντιμετώπιση του προαναφερόμενου προβλήματος, είναι η κατάθεση πλήρους και αιτιολογημένης πρότασης προς το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία θα περιλαμβάνει 5 βασικά σημεία, η υλοποίηση των οποίων θα δώσει τη δυνατότητα στους μικρούς νησιωτικούς δήμους να οργανωθούν και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στοιχειωδώς στις πολλαπλές υποχρεώσεις τους.
Ειδικότερα θα πρέπει να προσδιορισθεί το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό για τους νησιωτικούς δήμους, μιας και τα περισσότερα μικρά νησιά σήμερα λειτουργούν με ένα και μόνο διοικητικό υπάλληλο και έναν υπάλληλο του ΚΕΠ.
Να εξαιρεθούν τα μικρά νησιά από την αναλογία προσλήψεων προσωπικού, 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις ή προς 10 αποχωρήσεις.
Να ισχύσουν οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων, όπως αυτοί συντάχθηκαν με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και στα οικονομικά δεδομένα των δήμων και να μην ισχύσει η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων που οδηγούν τους δήμους στην έλλειψη δυνατότητας πρόσληψης προσωπικού αναγκαίου για τη λειτουργία τους.
Για την πρόσληψη προσωπικού το οποίο καλύπτει εποχικές ανάγκες, ειδικότερα τους θερινούς μήνες θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας εργασίας αυτών, με συνοπτικές και διαφανείς διαδικασίες.
Τέλος θα πρέπει οι δημοτικές επιχειρήσεις των μικρών νησιών, οι οποίες ασκούν μεν εμπορικές δραστηριότητες, κοινωνικά ωφέλιμες και οι οποίες δεν ασκούνται από κάποιον άλλο ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα, να μπορούν να ενταχθούν στους σκοπούς των δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων (π.χ. βενζινάδικο).

 Στο «κόκκινο» τα οικονομικά

Το δεύτερο θέμα συζήτησης, ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι από τη συνεχή μείωση της κρατικής επιχορήγησης, την αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω των πολλών μεταφερομένων αρμοδιοτήτων, καθώς επίσης και από τη συνεχιζόμενη αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών για το δήμο από τρίτους.
Η συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, υποβάθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην αδυναμία των δήμων να παρέχουν σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες που τόσο ανάγκη έχουν σήμερα οι τοπικές μας κοινωνίες.
Ο κος Δεκαβάλλας εξουσιοδοτήθηκε από τα μέλη του συμβουλίου να μεταφέρει τις απόψεις των αιρετών μας στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Αυγούστου στην Αθήνα.
Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. τόνισε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκονται σήμερα οι δήμοι, μετά και τις νέες περικοπές των πόρων τους και αποφάσισε να συνεχίσει τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, να διοργανώσει 13 συσκέψεις σε κάθε περιφέρεια της χώρας μας, καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το ρόλο της Τ.Α. σήμερα και τη δεινή κατάσταση των δήμων και τέλος την πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου για τα οικονομικά, στις 30 Αυγούστου στην Αθήνα.
 Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Τοπικού Παραρτήματος ήταν η αναγκαιότητα αναβάθμισης των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης των Π.Ε.Δ και της Κ.Ε.Δ.Ε. , καθώς επίσης και η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου.

Δεκαβάλλας: «Οι νέες περικοπές οδηγούν σε πλήρη αδυναμία»
Ο κος Δεκαβάλλας μετά και την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«Οι νέες περικοπές των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ποσοστό 29% θα οδηγήσουν τους δήμους σε αδυναμία παροχής βασικών υπηρεσιών και μάλιστα αρκετοί εξ΄ αυτών θα οδηγηθούν πολύ σύντομα σε πλήρη αδυναμία της λειτουργίας τους.
Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα από την επώδυνη οικονομική κρίση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες οικονομικές μειώσεις των πόρων της, τις μισθολογικές μειώσεις του υπαλληλικού και εργατοτεχνικού προσωπικού της, καθώς επίσης και μεγάλες μειώσεις στις αμοιβές των αιρετών.
Αποτέλεσμα της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στους δήμους είναι ο κίνδυνος του να τεθεί η τοπική αυτοδιοίκηση με ευθύνη της πολιτείας απέναντι στην κοινωνία. Γελιούνται όμως ότι θα το καταφέρουν αυτό και τους καλούμε να πάρουν πίσω τις εκατοντάδες αρμοδιότητες που μας έχουν μεταβιβάσει με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, διότι δεν μας έδωσαν και τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους που είναι αναγκαίοι για την υλοποίησή τους, όπως αυτό προβλέπεται στο Σύνταγμα και στο νόμο. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατο να εκτελεστούν αυτές οι εκατοντάδες αρμοδιότητες. Πολλοί συνάδελφοι σκέπτονται να οδηγηθούν σε παραίτηση από το αξίωμα τους. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει με κανένα τρόπο , αλλά αντίθετα θα πρέπει να σταθούμε όρθιοι και δυνατοί, έτσι ώστε σε συνεργασία με τους δημότες μας να αντιμετωπίσουμε όλες τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός εκείνος που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και έχει υποχρέωση να το στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο.
Εύχομαι η πολιτεία να καταλάβει επιτέλους ότι δεν είναι δυνατόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι μόνιμα ο θεσμός εκείνος, ο οποίος δέχεται τις μεγαλύτερες μειώσεις των οικονομικών της πόρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει αντίθετα να ενισχυθεί, έτσι ώστε να προσφέρει αφενός μεν κοινωνική υποστήριξη στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας και αφετέρου να συμβάλλει με αναπτυξιακές δράσεις στην ανάκαμψη των τοπικών μας κοινωνιών.»
 http://www.cyclades24.gr/kiklades/autodioikisi/4038-vouliazoun-oi-dhmoi-stis-kyklades

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ