slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εισαγγελική παρέμβαση για ΔΕΚΟ που δεν μείωσαν μισθούς στελεχών


Εισαγγελική παρέμβαση για ΔΕΚΟ που δεν μείωσαν μισθούς στελεχών τους κατά 35% όπως έπρεπε να κάνουν βάσει νόμου από το 2011, αλλά τις αύξησαν κιόλας, θα μελετηθούν κατά την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.
Η έρευνα θα επικεντρωθεί στις αποδοχές στελεχών ΔΕΚΟ και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αφορμή για αυτήν την εξέλιξη, ήταν δημοσιεύματα τα οποία αποκάλυψαν πως όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος του 2011 για περικοπές κατά 35% των αμοιβών και επιβολή πλαφόν 1.900 ευρώ στο μέσο μισθολογικό κόστος, αλλά ορισμένα διευθυντικά στελέχη αλλά και κατηγορίες εργαζομένων κατάφεραν έμμεσα να αυξήσουν τις αμοιβές τους. Πώς; Χορηγούσαν στους εαυτούς τους ειδικά ή έκτακτα επιδόματα, αποζημιώσεις και πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρμόδιοι παράγοντες είπαν πως υπήρξαν μέχρι και υπόγειες συμφωνίες μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών για παράκαμψη του νόμου και χορήγηση «αθέατων» αυξήσεων στις αποδοχές. Οι παράγοντες αυτοί επεσήμαναν μεταξύ άλλων πως δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ παρά τις αλλεπάλληλες εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών, δεν απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες της διοίκησης και του προσωπικού.
Τώρα ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος ζητά να γίνει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και για πόσο χρονικό διάστημα. Μεταξύ άλλων, ζητά να γίνει εντοπισμός των ποσών που καταβλήθηκαν και να διαπιστωθεί κατά πόσο υπερέβησαν τα νόμιμα.
Ο Γρηγόρης Πεπόνης τέλος ζητά στην έρευνα να βρεθούν οι αρμόδιοι που ήταν υπεύθυνοι για τις περικοπές και να ερευνηθεί αν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σε βάρος του δημοσίου, όπως απιστία και παράβαση καθήκοντος. Την έρευνα ανέλαβε ο επίκουρος εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης.
Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια: