slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κλείδωσαν οι περικοπές σε εφάπαξ - προνοιακά επιδόματα

Της Ρούλας Σαλούρου

Άνοιξε και επίσημα ο δρόμος για νέες σημαντικές περικοπές στα εφάπαξ που χορηγούν σε χιλιάδες ασφαλισμένους 37 ταμεία ή τομείς ασφάλισης. Η μείωση θα ξεκινά από το 10% και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει το 30%. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών.

Κατά τη διάρκεια συνεχών συσκέψεων στο υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης κατέληξε, όπως φαίνεται σε μία απόφαση, που σηματοδοτεί την έναρξη των περικοπών. Δεν θα αυξηθούν οι εισφορές. Με δεδομένη τη μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για ανταποδοτική σχέση εισφορών - παροχών από τα ταμεία εφάπαξ - πρόνοιας, η δέσμευση για διατήρηση των εισφορών στο σημερινό τους ύψος, ανοίγει το δρόμο για μείωση των παροχών, στα ταμεία που η σχέση αυτή είναι ανισομερής...


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στα χέρια του ο υπουργός, από τους 37 τομείς ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ, οι 24 (δηλαδή το 65%) χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, σε σχέση πάντα με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Υπάρχουν βέβαια και 13 τομείς (δηλαδή το 35%) που χορηγούν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, μέσα στο 2011 έγιναν μειώσεις στα εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων και των ΔΕΚΟ, όμως οι συγκεκριμένες μελέτες δείχνουν ότι οι μεγάλες αναντιστοιχίες μεταξύ παροχών και εισφορών που έχουν καταβληθεί, παραμένουν.

Τα 23 ταμεία που χορηγούν εφάπαξ υψηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές είναι: Δημοσίων υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εταιρειών τσιμέντων, υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, Ορθόδοξων Εφημερίων Κλήρου Ελλάδος, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών, απασχολούμενων στα μέσα ενημέρωσης, εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων τύπου, ιπποδρόμων, ΔΕΗ, ΕΡΤ, τουρισμού, Εμπορικής, Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας, μηχανικών, αστυνομικών και εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Σημαντικά μεγαλύτερο εφάπαξ δίνουν:

* Ο τομέας ασφάλισης ξενοδοχοϋπάλληλων, 46,3% μεγαλύτερο
* Υπάλληλοι ΝΠΔΔ, κατά 42,3%,
* Το ταμείο δημοτικών υπαλλήλων κατά 40,3%,
* Η ΕΡΤ κατά 41,48%,
* Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ κατά 40,9%,
* Ο ΟΣΕ κατά 50,5%,
* Ο ΟΤΕ κατά 31,6%.

Η μεγαλύτερη απόκλιση εμφανίζεται στο ταμείο των Εργοληπτών δημοσίων έργων, καθώς οι εισφορές υπολείπονται των παροχών κατά 83%.

Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για το οποίο από τον προηγούμενο χρόνο προβλέφθηκε μείωση 15% – 20%, εξακολουθεί να καταγράφει υπέρβαση της τάξης του 22,67%.

Ειδικά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) που αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό πρόβλημα, εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις, το άνοιγμα φτάνει πλέον τα 2 δισ. ευρώ, ενώ όσοι υποβάλλουν σήμερα τα χαρτιά τους, κινδυνεύουν να πάρουν εφάπαξ, μετά από επτά χρόνια...

Όσο για τη μεγάλη σφαγή των κοινωνικών επιδομάτων, στο υπουργείο αναζητούν λύσεις για δίκαιη ανακατανομή, που θα επιφέρει στα δημόσια ταμεία, εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ.

Από τα συνολικά 89 επιδόματα, φαίνεται πως γλυτώνουν το ΕΚΑΣ, το επίδομα ανεργίας αλλά και η κατώτατη σύναξη.

Επίσης, ειδική περίπτωση αποτελούν τα επιδόματα για τα οποία ήδη εφαρμόζονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Η μεγάλη περικοπή αναμένεται να γίνει στα επιδόματα που δεν εφαρμόζονται εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Σε αυτά συγκαταλέγονται, 10 διαφορετικές παροχές για επιδόματα τυφλών, 4 για κωφαλάλων, 4 για επιδόματα τετραπληγικών, άλλες για επιδόματα τετραπληγικών του δημοσίου (διαφορετικές για συνταξιούχους και για ασφαλισμένους), 2 διαφορετικές παροχές για διατροφικά επιδόματα νεφροπαθών, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, επίδομα εφάπαξ, ισόβια σύνταξη, καθώς και 4 παροχές για επίδομα ανάδοχων οικογενειών.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: