slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου για τη Χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση που έχει ανακοινωθεί για τη διακοπή της χρηματοδότησης προγραμμάτων κοινωνικών υπηρεσιών στα νησιά μας......
  
Η διακοπή αυτών των προγραμμάτων θα στερήσει από τις τοπικές κοινωνίες τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι κοινωνικές δομές των δήμων όπως η Βοήθεια στο Σπίτι, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί κλπ. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες και εργαζόμενους στο νησιώτικο χώρο ειδικά σε μια περίοδο όπως η τωρινή, της οικονομικής κρίσης.

Είναι απαραίτητο όσο ποτέ να συνεχιστεί η λειτουργία των κοινωνικών δομών. Καλούμε την κυβένρηση να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στην Τήνο



Στην Τήνο συνεδρίασε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Στη συνεδρίαση τέθηκαν, εκτός από τα θέματα ημερήσιας διάταξης, και τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το νησί της Τήνου, όπως η ολοκλήρωση του λιμανιού, καθώς και τα θέματα της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών, της υγείας, της χωροθέτησης ΧΥΤΥ και του βιολογικού καθαρισμού.

Ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, ξεκαθάρισε σχετικά με το λιμάνι της Τήνου πως προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, με σημαντικότερη αυτή των περιβαλλοντικών όρων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποπεράτωση του έργου με πόρους από το ΕΣΠΑ.

“Προέχει η ολοκλήρωση του έργου λαμβάνοντας υπόψιν τις όποιες παρατηρήσεις των ειδικών”, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Αναφορικά με την ένταξη έργων σε προγράμματα χρηματοδότησης, o Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι όπου εμπλέκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι δεδομένη η υποστήριξη για τη σύνταξη μελετών και την επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους.

Σχετικά με τις διεργασίες σε Ευρωπαικό Επίπεδο που αφορούν στα διαρθρωτικά ταμεία για την επόμενη περίοδο 2014-2020, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Ευρωβουλευτής και Περιφερειακός Σύμβουλος, Νίκος Χρυσόγελος.  Ο κ. Χρυσόγελος επεσήμανε πως η Ευρωπαική επιτροπή προτείνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η Πολιτική Συνοχή, εστιάζοντας στις προτεραιότητες της Στρατηγικής Ευρώπης 2020 για έξυπνη διατήρηση και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Ως προς την πρόταση της Επιτροπής για τα νέα Διαρθωτικά Ταμεία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτείνει, όπως ανέλυσε η αρμόδια Περιφερειακή Σύμβουλος, Ελευθερία Φτακλάκη, την υιοθέτηση περισσότερων δεικτών πέραν του ΑΕΠ για την κατηγοριοποίηση των περιφερειών με στόχο να μειωθούν οι ενδο-περιφερειακές  ανισότητες.

Επίσης, προτείνονται Συμβάσεις Εταιρικών Σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής με την εισαγωγή Περιφερειακών Συμφώνων μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών αρχών και της Επιτροπής.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό lobbying, ενώ έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους Έλληνες ευρωβουλευτές αλλά και εκπροσώπους άλλων χωρών. Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης πρόκειται να συναντηθεί με τον υφυπουργό τςη Κύπρου, Ανδρέα Μαυρογιάννη, προκειμένου να τον ενημερώσουμε σχετικά με τις θέσεις μας, τις ενέργειες μας ζητώντας τη στήριξη της κυπριακής προεδρίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

από Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: