slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Ρουμελιώτης ξεβρακώνει τον ΓΑΠ: Δεν ήθελε αναδιάρθρωση χρέους, αποδέχθηκε υψηλά επιτόκια και μικρή περιόδο προσαρμογής... και έχει και συνέχεια

Την άμεση αντίδραση του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, προκάλεσαν σημερινές αναφορές του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Ρουμελιώτης, απαντά εμμέσως στον πρώην πρωθυπουργό, θέτοντάς του μια σειρά ερωτημάτων
Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κ. Ρουμελιώτης ζητά να ερωτηθεί ο κ. Παπανδρέου αν γνώριζε τις απόψεις του Ντομινίκ Στρος Καν, τότε επικεφαλής του Ταμείου, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα».
Ταυτόχρονα, ζητά από τον πρώην πρωθυπουργό να διευκρινίσει: « 1) Γιατί δεν επιδίωξε την.... άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 2) Γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη, και 3) Γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ο κ. Ρουμελιώτης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα, ενώ επιφυλάσσεται να δώσει στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία.

Η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών ξεκίνησε πριν μέρες, όταν ο κ. Ρουμελιώτης, με δηλώσεις του στους New York Times, υποστήριζε ότι το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μιλώντας σε συνεργάτες του, έλεγε πως θα έπρεπε όλοι να αναλογιστούμε γιατί ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, «δεν ενημέρωσε-ως όφειλε- κανέναν από την ελληνική κυβέρνηση» για την άποψή του ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει».

«Η μνήμη του κ. Ρουμελιώτη επανήλθε όταν αποχώρησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εντάχθηκε στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας, παράλληλα, πως «ο καθένας μπορεί να βγάζει το ψωμί του με τον τρόπο που επιθυμεί αλλά όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας» .

«Καλό θα είναι ο κ.. Ρουμελιώτης να γνωρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού ισοπεδώνοντας στον διεθνή Τύπο σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα που έκανε η χώρα την τελευταία διετία», κατέληγε.

Πέρα από την οργισμένη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, οι δηλώσεις Ρουμελιώτη, ότι το ΔΝΤ γνώριζε ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει» προκάλεσε και τη σαφή αποδοκιμασία από πλευράς του Ταμείου, του οποίου στέλεχος, σημείωσε, μιλώντας σε ανταποκριτή του Σκάι στην Ουάσινγκτον πως «ο κ. Ρουμελιώτης στήριξε από την αρχή και με ενεργό τρόπο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές τις πολιτικές στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου όσο και του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας, όπως αυτά εγκρίθηκαν από τα Δ.Σ. του Ταμείου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: