slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Όχι του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το πλωτό ιατρείο. Έντονη διαμαρτυρία Μαχαιρίδη

Το φόβο για «συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης και ακρωτηριασμού», όπως λέει χαρακτηριστικά, της αιρετής Περιφέρειας εκφράζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης με αφορμή την άρνηση της Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου του νομού Κυκλάδων να μην εγκρίνει τις προγραμματικές συμβάσεις για τη χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της λειτουργίας του πλωτού πολυϊατρείου και των κλιμακίων ιατρών που επισκέπτονται τα νησιά μας.

Με επιστολή του σήμερα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Γιάννη Στουρνάρα, που κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό, ο Περιφερειάρχης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, «αν – και όπως τονίζει - αυτό που μετράει και ίσως πρέπει να βαραίνει στην κρίση και στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας, της διοίκησης όπως και των ελεγκτικών οργάνων, είναι η απογοήτευση, η πικρία και το αίσθημα της εγκατάλειψης που θα εκφραστεί από τους νησιώτες οι οποίοι έχουν επενδύσει και επενδύουν σε δράσεις που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ζωής και της καθημερινότητάς τους».

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Από το 2000, όταν ιδρύθηκε από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, μέχρι σήμερα λειτουργεί στο νομό μας η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Γαληνός», στο πλαίσιο της οποίας δραστηριοποιείται το πλωτό πολυϊατρείο «Δελφίνι της Ζωής και της Ελπίδας», παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής στους κατοίκους των μικρών απομακρυσμένων νησιών μας.

Από την απλή περιγραφή και μόνο της καινοτόμου αυτής δράσης, αντιλαμβάνεται ο οιοσδήποτε, προφανώς και εσείς, την αυτονόητη σημασία του έργου και της αποστολής που φέρνει σε πέρας, περισσότερο από μια δεκαετία, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφαλείας των ακριτών. Έργο που αναγνωρίζεται διαχρονικά και ετύγχανε, μέχρι πρόσφατα, της στήριξης και χρηματοδότησης της πολιτείας (Υπ. Αιγαίου, κρατική Περιφέρεια).

Προϊόντος του χρόνου, η εταιρεία «Γαληνός» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ως διάδοχου σχήματος της Νομαρχίας) στοχεύοντας πάντα στην υγειονομική θωράκιση των νησιωτών, δεδομένων των αντικειμενικών αδυναμιών και ελλείψεων στις δομές υγείας στο νησιωτικό χώρο, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οργάνωσε, παράλληλα με τον προγραμματισμό του πλωτού πολυϊατρείου, κλιμάκια ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων προκειμένου να επισκέπτονται τα ακριτικά μας νησιά και να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους κατοίκους του νομού μας.


Αν και οι συγκεκριμένες δύο δράσεις της «Γαληνός», πλωτό πολυϊατρείο και κλιμάκια ιατρών, αποφασίστηκε να χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, προς μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε εγγράφως από το Ελεγκτικό Συνέδριο - Υπηρεσία Επιτρόπου νομού Κυκλάδων ότι οι σχετικές προγραμματικές συμβάσεις δεν εγκρίνονται με το σκεπτικό ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να είναι αποκλειστικός φορέας χρηματοδότησης της εταιρείας για την εκτέλεση του έργου.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μόλις το 2011, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πέτυχε να αναδείξει ξανά τη σημασία της λειτουργίας της «Γαληνός» και να αναγνωριστεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η αναγκαιότητα συνέχισης του έργου της, ψηφίζοντας ειδική τροπολογία σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην ΑΜΚΕ «Γαληνός» της Περιφέρειας να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής στα μικρά νησιά και δεν θα περιορίζεται στην εκτέλεση εξειδικευμένου κοινωνικού έργου, όπως προβλέπει ο νόμος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση (Καλλικράτης) για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες της Περιφέρειας (άρθρο 196/Ν. 3852.10).

Οφείλουμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, αν κι αυτό που μετράει και ίσως πρέπει να βαραίνει στην κρίση και στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας, της διοίκησης όπως και των ελεγκτικών οργάνων, είναι η απογοήτευση, η πικρία και το αίσθημα της εγκατάλειψης που θα εκφραστεί από τους νησιώτες οι οποίοι έχουν επενδύσει και επενδύουν σε δράσεις που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή εκτιμούμε πως ανάλογη θα είναι η στάση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σε υπό έγκριση προγραμματικές συμβάσεις τής επίσης μοναδικής στην Ελλάδα εταιρείας «Φυτώριο Α.Ε», που σχετίζονται με σειρά δράσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα (αναδασώσεις κλπ) όπως και με τη λειτουργία των Σφαγείων στην περιοχή μας, ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση ώστε να μην επιβεβαιωθεί ο φόβος ότι γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια να ακρωτηριαστεί η αιρετή Περιφέρεια με την αδρανοποίηση σημαντικών δομών της που επιτελούν τεράστιο έργο, μια διαδικασία που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω απαξίωση και, εν τοις πράγμασι κατάργηση, του θεσμού.







Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Γιάννης ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: