slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σήμερα το ισπανικό δάνειο και το μνημόνιο... Μίλησε κανένας ΑΕροψεκασμένος;

[Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο βλάκες είναι οι ΑΕροψεκασμένοι πατριώτες του κώλου που αρχικά τους φούσκωναν τα μυαλά οι καθοδηγητές τους ότι η Ισπανία δεν θα υπογράψει μνημόνιο!! Τους το λέγαμε αλλά προτιμούσαν να πιστεύουν τους γραφικούς... κάντε τώρα μια γαργάρα και περιμένουμε το επόμενο επεισόδιο γέλιου όταν θα συγκρίνουν τις τελείες του ελληνικού και του ισπανικού μνημονίου... φυσικά δεν θα λένε ότι το ισπανικό είναι πιο light επειδή οι Ισπανοί πήραν μόνοι τους πριν λίγες μέρες (χθες τα ενέκρινε και η Βουλή) μέτρα ύψους 65 δις και δεν έχουν ανάγκη από μπαμπούλες να τους πούνε τι κάνουν λάθος]



Τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου έως 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το ακριβές ποσό του δανείου θα καθορισθεί πιθανότατα το Σεπτέμβριο.

Στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν το μεσημέρι, οι υπουργοί των 17 κρατών - μελών αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα μακροσκελές μνημόνιο κατανόησης (memorandum of understanding, MOU) με την Ισπανία, που θα καθορίζει τους όρους της βοήθειας, η εκταμίευση της οποίας θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013.

Τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η χώρα θα καθοριστούν από τα αποτελέσματα διεξοδικών ελέγχων στον τραπεζικό της τομέα, ο οποίος επιβαρύνεται από επισφαλή δάνεια στην αγορά ακινήτων.

«Ο προγραμματισμός είναι να υποστηριχθεί επισήμως το σχέδιο (σ.σ.: του μνημονίου) ως έχει», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη. «Όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν αργότερα στο έτος, με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) για κάθε μία τράπεζα τον Σεπτέμβριο να αποσαφηνίζουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και να ανοίγουν τον δρόμο για τα προγράμματα αναδιάρθρωσης (των τραπεζών) που πρέπει να σχεδιασθούν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επισυνάπτεται στο μνημόνιο», πρόσθεσε.

Με βάση το μνημόνιο, 14 τραπεζικοί όμιλοι -που αποτελούν περίπου το 90% του ισπανικού τραπεζικού συστήματος- θα ελεγχθούν για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους σε μία έρευνα που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Μαδρίτη περιμένει την πρώτη δόση του δανείου ύψους 30 δισ. ευρώ να είναι διαθέσιμη για τις τράπεζες που χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε μία ανεξάρτητη εξειδικευμένη εταιρεία, οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας - η Banco Santander, η BBVA και η Caixabank - δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, ακόμη και σε ένα σενάριο ακραίων συνθηκών. Η ίδια εταιρεία εκτιμά πως τα άμεσα προβλήματα περιορίζονται σε τέσσερις τράπεζες - την Bankia, την CataluynaCaixa, τη NovaGalicia και την Banco de Valencia, οι τελευταίες τρεις των οποίων έχουν εθνικοποιηθεί.

Τα δάνεια που θα δοθούν στη Μαδρίτη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχουν μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 12,5 χρόνια και μέγιστη διάρκεια τα 15 χρόνια, με επιτόκια μεταξύ 3% και 4%. Μόλις τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), πιθανόν το Σεπτέμβριο, θα αναλάβει αυτός το έργο της χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών.

Έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο


Με ευρεία πλειοψηφία το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε χθες υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών, ανοίγοντας το δρόμο για το τελικό «πράσινο φως» στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Με 473 υπέρ, 97 κατά και 13 λευκά το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στο Βερολίνο είπε, όπως αναμένονταν, «ναι» στη διάθεση έως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών από τον EFSF. Συνολικά 22 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισαν «όχι», ένας λευκό και 6 απουσίαζαν.

Όπως και στις ψηφοφορίες για το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και τον ESM στις 29 Ιουνίου, έτσι και χθες η Ανγκελα Μέρκελ δεν έλαβε για 10 ψήφους τη συμβολική «πλειοψηφία της καγκελαρίου» από τον κυβερνητικό συνασπισμό, που είναι οι μισοί βουλευτές συν έναν, δηλαδή 311 από τους συνολικά 620.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Γειά σου,

Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο 3% για τους τοπικούς και διεθνείς δανειολήπτες. Είμαστε πιστοποιημένοι, αξιόπιστοι, αξιόπιστοι, αποτελεσματικοί, γρήγοροι και δυναμικοί και εργαζόμαστε μαζί. δίνουμε ένα μακροπρόθεσμο δάνειο από 2 έως 50 χρόνια το πολύ.

Χρειάζεστε ένα άμεσο, εύκολο και προσιτό δάνειο για να πληρώσετε για το χρέος, να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή για κάποιο άλλο λόγο; Εάν ναι, επικοινωνήστε μαζί μας με το αίτημα δανείου.

Αυτή η προσφορά απευθύνεται σε σοβαρούς ανθρώπους.

Επικοινωνήστε μαζί μας, αν σας ενδιαφέρει, μέσω: Email: easyloanfirm2020@gmail.com


Είμαστε πιστοποιημένοι,
αξιόπιστη, αξιόπιστη, αποτελεσματική, γρήγορη και δυναμική.

Τις καλύτερες ευχές,
Ντέρεκ Ντάγκλας
easyloanfirm2020@gmail.com



3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου