slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τι έγινε ρε παιδιά και στη δημοσκόπηση της GLOBAL LINK πρώτη η ΝΔ, εγώ λέω να της καταργήσουμε κα της δημοσκοπήσεις και της εταιρίες δημοσκοπήσεων και να μείνουν μόνο του Βερναρδάκη και του Αλαφούζου

Προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας GLOBAL LINK η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού «PRESSing» κατά το χρονικό διάστημα 24-28 Μαΐου, σε δείγμα 1005 ατόμων .
Η διαφορά Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 2,6% , με τη Ν.Δ. να λαμβάνει το 24,3% των ψήφων και τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει το 21,7% . Για τα υπόλοιπα κόμματα τα ποσοστά έχουν ως εξής : ΠΑΣΟΚ 12%, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 7%, ΔΗΜΑΡ 6,3%, ΚΚΕ 6%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 5,9% ενώ η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΞΑΝΑ-ΔΡΑΣΗ», οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑΟΣ κινούνται σε ποσοστά χαμηλότερα του 2%.
Με τις αναγωγές στη διευκρινισμένη ψήφο, η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στις....
2,9 μονάδες (Ν.Δ. 27%, ΣΥΡΙΖΑ 24,1%) το ΠΑΣΟΚ κινείται στα ποσοστά της 6ης Μαΐου (13,3%) , η ΔΗ.ΜΑΡ εμφανίζεται ελαφρά ενισχυμένη(7%) , η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ υποχωρεί οριακά(6,6%) ενώ ισχυρές απώλειες υφίστανται οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (7,8%) και το ΚΚΕ (6,7%) που δείχνουν να πληρώνουν την προεκλογική πόλωση.

Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. προηγείται με διαφορά 15 μονάδων, με το 53% των ερωτηθέντων βλέπει «πρωτιά» της Ν.Δ. και το 38% να θεωρεί πως πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκόπηση επαναβεβαιώνει το γεγονός ότι ο δικομματισμός έχει πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αθροίζουν ποσοστό 36,3% στην πρόθεση ψήφου το οποίο φτάνει το 40,3 % με τις αναγωγές ενώ ένας στους δυο ψηφοφόρους θεωρεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να ανακάμψουν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα.

Στην ερώτηση «ποιος είναι ο πολιτικός αρχηγός που μπορεί να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ» το προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά είναι συντριπτικό έναντι των υπολοίπων αρχηγών ,αφού οι πολίτες τον εμπιστεύονται σε ποσοστό 31% , ενώ τον Β. Βενιζέλο εμπιστεύεται το 16% και τον Αλέξη Τσίπρα το 11% των ερωτηθέντων, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς από όσους δηλώνουν πως θα τον ψηφίσουν. Σε ο,τι αφορά στην κυβέρνηση της επόμενης μέρας οι πολίτες επιλέγουν οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας . Οι ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους (52%) εμφανίζονται βέβαιοι πως αυτές οι εκλογές θα αναδείξουν κυβέρνηση, είναι ωστόσο αξιοσημείωτο το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των πολιτών (43%) οι οποίοι θεωρούν πως ούτε αυτή τη φορά θα προκύψει κυβέρνηση.

Ένα ακόμη, ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύεται, είναι η γενικευμένη απαξίωση των πολιτικών και των κομμάτων στη συνείδηση του εκλογικού σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: