slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αιχμές Λοβέρδου για τη συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο Bloomberg ΤV


Σούσουρο προκάλεσε στο ΠαΣοΚ η συνέντευξη του κ. Γ. Παπανδρέου στο Bloomberg ΤV. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Sara Eisen αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας είναι επικίνδυνος εξαιτίας της προεκλογικής του εξαγγελίας ότι θα καταργήσει το μνημόνιο αν σχηματίσει κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Δεν θα έπαιρνα τα λόγια του τοις μετρητοίς («I would take his words with a grain of salt», είπε) και θα έλεγα ότι αυτό που θα κάνει αν συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή αν αναδειχτεί πρώτο κόμμα θα το δούμε αν πράγματι μπει στην κυβέρνηση. Ελπίζω ότι όποιος και να κυβερνήσει θα δράσει με υπευθυνότητα, ότι θα τιμήσει τις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις που είχαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια και οι οποίες κατέληξαν στο μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης και το μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους στην ιστορία συνοδευόμενα όμως από ένα σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής. Αν υπάρχουν τρόποι να γίνει αυτό το πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο ειδικά για τα νοικοκυριά και τους ανθρώπους που ήταν θύματα αυτής της κρίσης γιατί δεν δεν είχαν καμία ευθύνη για αυτή, τότε εντάξει. Ας το κάνουμε. Ελπίζω ότι θα δείξει υπευθυνότητα και θα αντιμετωπίσει την κατάσταση σε αυτό το πλαίσιο αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί».

Το πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου το περιέγραψε ο ίδιος σε προηγούμενη ερώτηση στην οποία είπε ότι θα μπορούσαν να γίνει αναθεώρηση του μνημονίου σε κάποια σημεία εφόσον η χώρα παραμείνει υπεύθυνη και δημοσιονομικά αξιόπιστη. Κατά τον πρώην πρωθυπουργό η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μέτρα ανάπτυξης, τα οποία αναζητεί σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, και την επιμήκυνση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον κατά ένα έτος ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος που κουβαλούν οι Έλληνες.

Στελέχη του ΠαΣοΚ θεώρησαν πολύ ανεκτική την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου έναντι του κ. Τσίπρα καθώς επισήμως το κόμμα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τυχοδιωκτισμό και λαϊκισμό που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα. Σχολίαζαν επίσης ότι με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως να δίνει άλλοθι σε όσους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ έχουν μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ιπποκράτους, ήδη από την 6η Μαίου υπάρχει η υποψία, η οποία εκφράζεται ανοιχτά σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι ένα κομμάτι του «παπανδρεϊκού» ΠαΣοΚ ψήφισε συνειδητά ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν μπορεί να ανεχτεί τον κ. Ευ. Βενιζέλο στην ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα, λέγεται ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν κινήσεις επανασυσπείρωσης του ρεύματος αυτού ενόψει της ανασύστασης της παράταξης που έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες θεωρήθηκε ότι έκανε κίνηση προσέγγισης του «παπανδρεϊκού» χώρου επειδή αποκάλυψε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε την ψήφο 180 βουλευτών στο πρώτο μνημόνιο με το σκεπτικό ότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους του να προκαλέσει εκλογές ή να διακινδυνεύσει το πρόγραμμα δανεισμού, σχολίασε με ιδιαιτέρως αιχμηρό τρόπο την απάντηση του πρώην πρωθυπουργού.

«Το ΠαΣοΚ, η ΔΗΜΑΡ και η ΝΔ», δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα», «παίρνουμε τοις μετρητοίς αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες σύγκρουσης με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε ότι οι προτάσεις τους αποτελούν κίνδυνο για τη χώρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην παίρνουμε τοις μετρητοίς όσα λένε για μονομερή καταγγελία του μνημονίου». 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: