slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παναγιώτης Ρήγας: ''Τα βαρίδια του ΠΑΣΟΚ πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ''

Συνέντευξη στην εφημερίδα metro


Για το χρέος του ΠΑΣΟΚ να βοηθήσει στη συγκρότηση κυβέρνησης μιλά στη ''metro'' ο βουλευτής του Κινήματος Παναγιώτης Ρήγας, κυβέρνησης η οποία, όπως τονίζει, ''δεν είναι ειδικού σκοπού, αλλά με διάρκεια''. Ο ίδιος σημειώνει την ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως είναι δικαίωμά του να να μη θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά ''δεν είναι δικαίωμά του να μη βοηθήσει στην εθνική προσπάθεια να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της''.
Από τον Σταύρο Παπαντωνίου
Θεωρείτε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει όνομα;
Πιστεύω πως προτεραιότητα είναι άλλη. Όχι πως δεν πρέπει να ασχοληθούμε με το όνομα και τα σύμβολα, κυρίως όμως πρέπει να ασχοληθούμε με το να δώσουμε τη στήριξή μας στο να σχηματιστεί κυβέρνηση. Από και και έπειτα υπάρχει ανάγκη βεβαίως να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική μας φυσιογνωμία και μέσα σε αυτό μπορεί να είναι και η εξέταση του ονόματος. Δεν θεωρώ όμως ότι είναι το κυρίαρχο. Εάν ξεκινήσουμε να δημιουργήσουμε ένα νεό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που να εκφράζει τη δημοκρατική παράταξη, ίσως η αλλαγή του ονόματος να είναι μέσα στις αποφάσεις που θα πάρουμε.
Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προχωρήσει και σε εκκαθαρίσεις προσώπων;
Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ανανεωθεί σαν κόμμα, ξαναχτίζοντας τη σχέση του με τον κόσμο. Δεν είμαι υπέρ διοικητικών αποφάσεων, εκκαθαρίσεων και διαγραφών. Ένα κόμμα το οποίο υπέστη μια τόσο μεγάλη ήττα οφείλει να επανεξετάσει τη φυσιογνωμία του στα πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας, ανασύνταξης και αναγέννησης της οργάνωσής του από καινούριες βάσεις. Με νέο οξυγόνο, δηλαδή νέους ανθρώπους και με καινούρια κοινωνικά προβεβλημένα στελέχη, τα οποία θα συγκροτήσουν τη νέα ραχοκοκκαλιά του ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαι υπέρ των διαγραφών. Θεωρώ ότι αρκετά από τα βαρίδια του ΠΑΣΟΚ έφυγαν από μόνοι τους και έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλους κομματικούς χώρους, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Από κει και πέρα, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ξαναγεννηθεί με αυτοοργάνωση.
Η νέα κυβέρνηση πιστεύετε ότι πρέπει να έχει διάρκεια και ποιος να είναι ο σκοπός της;
Κατ'αρχήν πρέπει να είναι μια σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι το αναγκαίο. Βεβαίως, πρέπει να έχει και διάρκεια όσο διάστημα απαιτείται για να βγει η χώρα στο ξέφωτο,να σταθεί στα πόδια της και βεβαίως να γίνουν όλες εκείνες οι αλλαγές ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία και η ανάπτυξη. Δεν είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού,είναι κυβέρνηση που θα λειτουργήσει στη βάση προγραμματικής σύγκλισης, για να κάνει όλα όσα απαιτούνται σε επίπεδο θεσμικών αλλαγών και πολιτικών πρωτοβουλιών, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναγίνει ισότιμος εταίρος στην Ε.Ε.
Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στην κυβέρνηση πως την κρίνετε;
Είναι δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να μη θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Πιστεύω όμως οτι δεν είναι δικαίωμά του να μη συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια ώστε σαν μια γροθιά να μπορέσουμε να κάνουμε δύσκολες διαπραγματεύσεις, όπως αυτή της διαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης. Εκεί θεωρώ πως είναι υποχρέωση του ΣΥΡΥΖΑ και εντολή του ελληνικού λαού, που τον έφερε στη δεύτερη θέση, να συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις του στην εθνική προσπάθεια. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από περαιτέρω διαίρεση, αλλά από πρόσθεση και πολλαπλασιασμό. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει το ρόλο που θέλει ως αξιωματική αντιπολίτευση υπεύθυνα και ελπίζω να μην αρνηθεί να συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση.
Γιατί πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 12%;
Το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αναλαμβάνοντας εξ'ολοκλήρου την ευθύνη εξόδου από την κρίση. Έκανε λάθη πολιτικής διαχείρισης, αλλά τελικά, επειδή η βόμβα έσκασε στα χέρια του, πλήρωσε όλες τις παραλείψεις, τις αβελτερίες και τα σφάλαμτα όλης της αντιπολίτευσης μέχρι σήμερα. Όχι ότι είναι άμοιρο ευθυνών, αλλά πιστεύω ότι κρίθηκε με τρόπο αυστηρό σε μια εποχή όπου η οργή, η σύγχυση και η αγανάκτηση δεν μπορούσαν να δώσουν τη θέση τους σε δίκαιη και νηφάλια κρίση. Όμως, από κει και πέρα ο ελληνικός λαός εξέφρασε την άποψή του και εμείς πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ μία ισχυρή πολιτική δύναμη, που θα εκφράζει αυθεντικά το χώρο της δημοκρατικής παράταξης.  




Δεν υπάρχουν σχόλια: