slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το τέλος των κοινοτικών επιδοτήσεων


Με το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» να παραμένει στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα, η χώρα οδεύει προς τις κάλπες με τις εξελίξεις στην Ισπανία να κυριαρχούν και να… παρερμηνεύονται.

Τα μόνα κόμματα που επιμένουν ότι είναι δυνατόν και τα μνημόνια να καταγγελθούν και ακυρωθούν και η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, εξακολουθούν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.



Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία επικεντρώνει τον προεκλογικό της αγώνα στην ανάδειξη των προβλημάτων που θα εμφανιστούν αμέσως μετά την καταγγελία του μνημονίου και την έξοδο από το ευρώ.

Μια τέτοια πτυχή αναδείχθηκε χθες, κατά την επίσκεψη του κ. Α. Σαμαρά στον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ναπολέοντα Μαραβέγια.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προειδοποίησε για τον ορατό κίνδυνο να χαθούν κοινοτικές ενισχύσεις, που αντιστοιχούν σε απώλεια 3,5 δις ευρώ τον χρόνο, καθώς έξοδος της χώρας από το ευρώ θα σημάνει και διακοπή όλων των άλλων ωφελημάτων, μεταξύ των οποίων και οι αγροτικές επιδοτήσεις που προβλέπονται από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση απομάκρυνσης της Ελλάδας από την ΕΕ, θα υπάρξει και αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι ο γεωργικός τομέας είναι απόλυτη προτεραιότητα μιας στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να εκπονηθούν μελέτες, οι οποίες, όπως είπε θα αποτελέσουν ασφαλή οδηγό τόσο κατά το στάδιο της διαπραγμάτευσης, όσο και της εφαρμογής του μελλοντικού ρυθμιστικού πλαισίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι το κόμμα του θα επιδιώξει μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ, την αύξηση της ενίσχυσης των νέων αγροτών για τα πρώτα πέντε χρόνια της γεωργικής τους δραστηριότητας, με ποσά από 40 εκατ. μέχρι 80 εκατ. ευρώ, ενώ θα προωθήσει την εγκατάσταση χιλιάδων νέων αγροτών στην επόμενη προγραμματική περίοδο παρέχοντας πριμ πρώτης εγκατάστασης μέχρι 50.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, νέο μήνυμα στην Ελλάδα έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο και πολύ πιο σκληρό να αντιμετωπίσει (η Ελλάδα) τις δυσκολίες μόνη της από το να το κάνει με αλληλεγγύη και με πειθαρχία», δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών σε οικονομικό συνέδριο.

Με αφορμή τη βοήθεια που θα δώσει η ΕΕ στην Ισπανία, τόνισε ότι το πακέτο που συμφωνήθηκε το σαββατοκύριακο για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών δείχνει πως η πειθαρχία σε συνδυασμό με την αλληλεγγύη αρχίζουν να λειτουργούν σωστά.

Σημειώνεται ότι η δήλωση Μπαρνιέ για την Ελλάδα συνιστά άλλη μία προειδοποίηση, έμμεση αυτή τη φορά, για τον όρο της τήρησης των συμφωνηθέντων που θέτουν ΕΕ και ΔΝΤ για τη συνέχιση της στήριξης της οικονομίας της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: