slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΠΕΡΑΣΕ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ

Ολοκληρώθηκε η κλειστή – και θυελλώδης – σύσκεψη με τους βουλευτές. Για τις 13.30 αναβλήθηκε το ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου.  Επιμένει ο πρόεδρος στη θέση του για συμμετοχή στην κυβέρνηση χωρίς πρωτοκλασάτα στελέχη. Υψηλοί τόνοι από Χρυσοχοΐδη.

Η σύγκρουση κορυφής συνεχίστηκε, ωστόσο τελικά πέρασε η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ  για συμμετοχή στην κυβέρνηση μόνο με στελέχη δεύτερης γραμμής. Σύμφωνα με πληροφορίες απείλησε ακόμη και με διαγραφή όσους διαφωνούν.
Από την πλευρά των «κορυφαίων» που διαφωνούν και βλέπουν τους εαυτούς τους εντός κυβερνητικού σχήματος, σύμφωνα με πληροφορίες ασκήθηκαν πιέσεις ώστε ο κ. Βενιζέλος να .....
αλλάξει στάση.
Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, καθώς η σύσκεψη έγινε κεκλεισμένων των θυρών, θέλουν τον Μ. Χρυσοχοΐδη να κράτησε υψηλά τους τόνους, εκτιμώντας ότι στο πρόσωπό του είναι πολύ πιθανό να υπάρχει συμφωνία από τα άλλα κόμματα, για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Στον αντίποδα, υποστηρίζουν, ο Ανδρ. Λοβέρδος έχει κατεβάσει κατά τι τους τόνους, αφού δεν φαίνεται πιθανή η υπουργοποίησή του. Ωστόσο ο πρώην υπουργός Υγείας τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης «που θα συγκροτείται απ’ ό,τι καλύτερο διαθέτουν» τα κόμματα, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις τεχνοκρατικές λύσεις.
Στα τρία χωρίστηκαν χθες τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Σύγκρουση κορυφής έφερε χθες στο ΠΑΣΟΚ ο τρόπος συμμετοχής του στην υπό συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ. Σε μία θυελλώδη σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που ξεκίνησε στις τέσσερις το απόγευμα και διεκόπη στις εξίμιση –για να συνεχιστεί μεταμεσονύκτια- προκαλώντας καθυστέρηση και στη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων στη Βουλή, τρία στελέχη διαφώνησα με την πρόταση Βενιζέλου να μη συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτές και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.
Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πέτρος Ευθυμίου επέμειναν στην ανάγκη εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ με τα πλέον ικανά, δοκιμασμένα πολιτικά στελέχη του κόμματος, με το επιχείρημα ότι διαφορετικά θα κατηγορείτο το κόμμα για μη επαρκή στήριξη του σχήματος, όπως ακριβώς έγινε με τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. «Κάποιοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να παράγουν έργο», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεχόμενος την έντονη αμφισβήτηση του Μίμη Ανδρουλάκη, για την «επιτυχία» του ως υπουργός. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εμείς δεν θα ξανάρθουμε εδώ», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ «πυροσβεστικά» παρενέβη ο Κώστας Σκανδαλίδης, προτείνοντας την μη συμμετοχή στελεχών στο σχήμα, και την κοινοβουλευτική μόνο στήριξη από το κόμμα. «Όχι Κώστα. Δεν θα γίνει έτσι. Θα κατεβάσουμε και τις δύο προτάσεις στην ΚΟ και αυτή θα αποφασίσει», είπε ο κ.Βενιζέλος, αποφασίζοντας για το θέμα να αποφανθεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που αποτελεί και το μόνο εκλεγμένο όργανο στην παρούσα συγκυρία.
Έτσι, για τις δέκα σήμερα το πρωί, ορίστηκε ραντεβού με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε «συνάντηση εργασίας» κεκλεισμένων των θυρών στην Ιπποκράτους. Στελέχη του κόμματος πάντως μιλούσαν για εισήγηση του προέδρου που έχει «συνδιαμορφωθεί» με τους βουλευτές, με τους οποίους είχε συναντήσεις κατά ομάδες χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπολογίζοντας μάλιστα ότι αυτή θα στηριχθεί από περίπου 25 βουλευτές στους 33 συνολικά της ΚΟ. Τόσοι ήταν όσοι ζήτησαν χθες χαμηλή ή και καθόλου εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στο νέο υπουργικό συμβούλιο.
Ο Ευαγ. Βενιζέλος μάλιστα, έσπευσε με δηλώσεις του λίγο μετά, να «απαντήσει» στους κορυφαίους που διαφώνησαν, διαβεβαιώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα μετάσχει στη νέα κυβέρνηση με τον πλέον ωφέλιμο για την αποτελεσματικότητά της τρόπο και δεν θα λειτουργήσει ως «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, ή αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση». Πίσω από την πρόταση Βενιζέλου στοιχήθηκαν ο Μίμης Ανδρουλάκης και η Φώφη Γεννηματά, ενώ στην ανάγκη συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ μόνο με τεχνοκράτες επέμεινε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: