slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις από καταθέτες χωρών του ευρωπαϊκού νότου για το άνοιγμα λογαριασμών σε αγγλικές τράπεζες έχουν μπλοκάρει τα συστήματα και πλέον απαιτούνται πολλές εβδομάδες για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Πρακτικά αδύνατο είναι το άνοιγμα λογαριασμών και η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών ο χρόνος απόκρισης των ξένων τραπεζών για την εξέταση και το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού έχει πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα λόγω του μεγάλου όγκου αιτήσεων. Μόνο σε μια αγγλική τράπεζα οι αιτήσεις για το άνοιγμα λογαριασμών φτάνουν τις 100.000 από πολίτες της Ελλάδας και κυρίως της Ισπανίας και της Ιταλίας. Έτσι ενώ μέχρι πρόσφατα χρειάζονταν 2-3 εβδομάδες για την επεξεργασία των αιτήσεων και το άνοιγμα των λογαριασμών πλέον λόγω του μεγάλου όγκου εργασιών έχει τριπλασιαστεί ο απαιτούμενος χρόνος.
ΟΙ περισσότεροι προσπαθούν να ανοίξουν λογαριασμό στη Βρετανία καθώς αφενός το καθεστώς είναι πιο ευέλικτο (δεν απαιτείται να είσαι κάτοικος της χώρας) και αφετέρου η κατάθεση σε αγγλική λίρα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια έναντι μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία κ.α.) έχουν νομικό πλαίσιο που θέτει ως προϋπόθεση για το άνοιγμα ενός λογαριασμού ο ενδιαφερόμενος να είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας. Η επιδείνωση της κρίσης στην Ευρώπη με την επέκταση της ανησυχίας και της αβεβαιότητας για την Ισπανία και την Ιταλία προκαλεί τριγμούς στα τραπεζικά συστήματα των χωρών του νότου καθώς πολλοί καταθέτες επιχειρούν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό και ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο σε ότι αφορά την Ελλάδα και τους Έλληνες καταθέτες οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται καθιστούν πρακτικά αδύνατο το άνοιγμα λογαριασμών και τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Λίγα μόνο 24 ώρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, τις προηγούμενες ημέρες οι τράπεζες δέχθηκαν νέες πιέσεις με την εκροή καταθέσεων. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών χθες ήταν μια ακόμη ιδιαίτερα άσχημη ημέρα με τους καταθέτες να αποσύρουν σημαντικά ποσά από το τραπεζικό σύστημα, στον απόηχο δημοσιευμάτων ξένων πρακτορείων ειδήσεων περί προετοιμασίας της ΕΕ για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι οι εκροές είναι απολύτως ελεγχόμενες καθώς οι δυνατότητες των εγχώριων τραπεζών και το επίπεδο ρευστότητας ενισχύθηκαν αποφασιστικά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης. Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες έλαβαν 18 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα έλαβε ομόλογα ύψους 7,43 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε με 4,7 δισ. ευρώ, η Εurobank EFG με 3,97 δισ. ευρώ και η Αlpha Bank με κεφάλαια ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Με την κεφαλαιακή ενίσχυση οι τράπεζες αποκτούν και πάλι πρόσβαση στο ευρωσύστημα και εξασφαλίζουν ρευστότητα με καλύτερους όρους.
Σύμφωνα με πηγές τραπεζών η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος είναι εξασφαλισμένη για τις επόμενες ημέρες και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ωστόσο προειδοποιούν ότι ούτε η χώρα ούτε το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά αν η αβεβαιότητα παραταθεί. «Είναι απόλυτη ανάγκη αμέσως μετά τις επερχόμενες εκλογές να σχηματιστεί ισχυρή, βιώσιμη, κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει άμεση δράση για την εκτόνωση της ανησυχίας, την ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία και την απελευθέρωση των πολιτών από το φάσμα μιας καταστροφικής χρεοκοπίας και αποχώρησης από την ευρωζώνη» υπογραμμίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: