slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η Ισπανία δέχεται να ζητήσει βοήθεια για τις τράπεζές της

[Οι πατριώτες του κώλου θα βγουνε βέβαια να μας πούνε ότι η Ισπανία δεν υπέγραψε μνημόνιο, διαπραγματεύτηκε και ο Ραχόι δεν υπέγραψε επιστολές... στους ηλίθιους βέβαια δεν θα πούνε ότι οι Ισπανοί αντί για 125% χρέος, ΠΑΜΕ, Φωτόπουλο και χρεοκοπημένο ΟΣΕ, έχουν 70% χρέος, Repsol (με 60 δις τζίρο το 2009), Telefonica (με 60 δις τζίρο το 2010 ), Seat, την κατασκευαστική ACS (16 δις τζίρο το 2009 που προσπάθησε να αγοράσει την Hochtief), την Banco Satander (η 6η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο, το 2010 είχε τζίρο 42 δις, κέρδη 8 δις και συνολικό ενεργητικό 1,2 ΤΡΙΣ), την Inditex (που έχει Zara κ.λπ εταιρίες με τζίρο 12 δις)... μπορούν να γίνουν συγκρίσεις βρε αστείοι τύποι;;]


Πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως η Ισπανία δέχεται να ζητήσει βοήθεια για τις τράπεζές της μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Αναμένονται επίσημες ανακοίνωσεις.

Η ισπανική El Pais αναφέρει πως η Μαδρίτη κάνει το βήμα να ζητήσει βοήθεια για την στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, με το ΔΝΤ να έχει ρόλο επιτήρησης του προγράμματος. Ολλανδία και Φινλανδία φέρονται να κράτησαν σκληρή στάση στην τηλεδιάσκεψη, ζητώντας να τεθούν αυστηροί όροι.

 Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το Eurogroup θα προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση μετά την ισπανική κυβέρνηση. Ο Ισπανός υπουργός Λουίς ντε Γκίντος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου περί τις 20:30.

Συγκλίνουσες πηγές ανέφεραν νωρίτερα, ενώ η τηλεδιάσκεψη διάρκειας δυόμισι ωρών βρισκόταν σε εξέλιξη, πως το προσχέδιο της ανακοίνωσης αναφέρεται ως ανώτατο όριο το τελικό ποσό των 100 δισ. ευρώ -σημαντικά υψηλότερο ακόμη και από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις ανάγκες του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

To στίγμα της διάσωσης και το αγκάθι των όρων


Η δεινή θέση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος έχει αναγκάσει τη Μαδρίτη να κοιτάζει, απρόθυμα, προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Εάν όντως καταφύγει σε βοήθεια, αυτή θα δινόταν πιθανότατα μέσω του EFSF: Στο οπλοστάσιο του μηχανισμού περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση ανακεφαλαιοποιήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις και προληπτικές γραμμές πίστωσης. Ο μόνιμος μηχανισμός ESM, ο οποίος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ (ενώ εκκρεμεί η έγκρισή του από το γερμανικό Κοινοβούλιο) διέπεται από διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας.

Ωστόσο, όπως επανέλαβε με νόημα ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, η κάθε στήριξη δίνεται με όρους. «Όλα τα νέα εργαλεία συνδέονται με τις ανάλογες προϋποθέσεις» ανέφερε το Σάββατο σε ομιλία του στη φινλανδική πόλη Κόκκολα. «Δεν υπάρχουν "δωρεάν γεύματα" για καμία χώρα που δέχεται βοήθεια» τόνισε, επισημαίνοντας τη δυνατότητα του Ταμείου να ανοίγει προληπτικές γραμμές πίστωσης.

Επισήμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέμεναν πως η απόφαση για αίτημα στήριξης εναπόκειτο στην ίδια την ισπανική κυβέρνηση και μόνο. Ωστόσο, το τεταμένο κλίμα γύρω από την Ευρωζώνη -με τις εξελίξεις στο ισπανικό τραπεζικό τοπίο, τις υποβαθμίσεις αλλά και τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα- ενίσχυσαν την ανάγκη για κινήσεις που θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

Η ίδια η Μαδρίτη από την πλευρά της είχε περιοριστεί σε σποραδικές μόνο αναφορές για ανάγκη ευρωπαϊκής συνδρομής για την στήριξη του τραπεζικού της τομέα -με τον υπουργό Προϋπολογισμού να προειδοποιεί πως η πόρτα των αγορών κινδυνεύει να κλείσει ενώ άλλα στελέχη επεσήμαναν πως οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Όπως σημειώνουν πάντως ισπανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Ραχόι (η οποία πριν από μόλις 12 μέρες δήλωνε ότι δεν χρειάζεται χρήματα για τη σωτηρία των τραπεζών) προσπαθεί να αποφύγει τη χρήση της λέξης «βοήθεια», ώστε να περιορίσει και τις πολιτικές απώλειες.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: