slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δικαίωση Σαμαρά μετά από 2 χρόνια: Σε όποιον πέφτει το μπαλάκι συγκλίνει στις απόψεις του

2 χρόνια αφού οι οπαδοί  του ΠΑΣΟΚ αλλά πολύ περισσότερο  οι οπαδοί Ντόρας - Μάνου λοιδορούσαν  την ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά  με ειρωνικά σχόλια και ερειστικά  μειδιάματα αμφισβήτησης και  περιφρόνησης, η βασική γραμμή  πολιτικής της ΝΔ δικαιώνεται  περίτρανα: Επαναδιαπραγμάτευση.



Γυρίστε 2 χρόνια πίσω: το παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ δήλωνε ότι το Μνημόνιο ήταν ο σωστός δρόμος και ότι έγινε ό,τι καλύτερο στην διαπραγμάτευση του. Οι δυνάμεις της αριστεράς μονολογούσαν κατά του Μνημονίου χωρίς καμία αντιπρόταση ή εναλλακτική, ή απλά κάποια οδηγία ως προς το τι να κάνουμε. Οι νεοφιλελεύθεροι και οι όψιμοι πατριώτες - που κάποιοι τους θέλετε ξανά στη ΝΔ - δήλωναν ότι το Μνημόνιο ήταν αναγκαίο ακριβώς όπως ήταν και ότι ο Α. Σαμαράς ήταν αστείος όταν μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση και εναλλακτική πολιτική ανάπτυξης.
Να το πάω ένα βήμα παραπέρα: και κάποιοι Ευρωπαίοι συναγωνιστές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν σκεπτικοί ως προς το ζήτημα.
Την ίδια στιγμή, η ΝΔ και ο Σαμαράς ξεκαθαρίζουν ότι, ενώ το Μνημόνιο δεν καταργείται γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές με επιτόκιο δανεισμού 45%, μπορούμε να το επαναδιαπραγματευθούμε πριν καταστραφεί η οικονομία μας.
2 χρόνια αργότερα...

Χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές, εκατομμύρια άνεργοι, τεράστια ύφεση. Μετά την καταστροφή και την πικρή επιβεβαίωση της ΝΔ,
  • Το ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος) μιλάει για "νέο πρόγραμμα", δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ που κλήθηκε να κυβερνήσει (δηλ. να σοβαρευτεί!) από "κατάργηση του Μνημονίου" και ανυπαρξία προτάσεων, ζήτησε στην ΕΕ επανεξέταση και αναδιαμόρφωση, δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση.
  • Η ΔΗΜΑΡ και ο Κουβέλης, σε παρόμοια θέση, μιλούν για "απαγκίστρωση" με διαφορετική πολιτική. Διαφορετική πολιτική όμως προέρχεται μόνο με νέα συμφωνία, δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση.
  • Η τρόικα και αρκετοί Ευρωπαίοι - μέχρι και η Μέρκελ φάνηκε να το δηλώνει - είναι έτοιμοι να συζητήσουν τροποποιήσεις που θα μας φέρουν στον δρόμο της ανάπτυξης, δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση.
  • Σίγουρα και ο Καμμένος θα αρχίσει να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση σύντομα.

Συμπέρασμα: Να ακούτε τον  Σαμαρά την περίοδο που έρχεται, για να μην μετανιώνετε 2 χρόνια αργότερα ότι δεν τον ακούσατε ;). Έχει πολύ σωστή θεώρηση της οικονομίας μας, και μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από οποιαδήποτε άλλη επιλογή... της οποίας θα χρειαστούμε πάλι 2 χρόνια για να καταλάβουμε τις οδυνηρές συνέπειες!

Μιχάλης Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: