slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΕΤΕ: Ανέφικτος ο στόχος των 16 εκατομμυρίων αφίξεων... έτσι όπως τα έκαναν οι νεοπατριώτες του κώλου


Ο στόχος για 16 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσα έσοδα για το 2012 είναι ανέφικτος υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με δεδομένα τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες του έτους.
Τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι η πτώση στα έσοδα άγγιξε το 44,7% ή 70,4 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Σημαντική είναι η κάμψη και στις αφίξεις το πρώτο τρίμηνο και ξεπερνά το 8,8%, σε ...
ετήσια βάση.
Η πτώση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί στο ίδιο περίπου επίπεδο για το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, με δεδομένο ότι τα αναγκαία μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόσθηκαν, ενώ η οικονομική κρίση στην Ευρώπη επιδεινώθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος κρίνει θετικά ότι οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσαν ως μέρος του προγράμματος των κομμάτων τους, χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και επαναφορά του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, μέτρα που βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στον πυρήνα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

«Μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που ζει από τον τουρισμό, δεν μπορεί παρά να διατηρεί τον ΦΠΑ στο τουριστικό της προϊόν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των ανταγωνιστών της, δηλαδή της τάξης του 5% - 8%», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α.Ανδρεάδης.

Χαρακτήρισε δε την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πέρυσι τον Μάιο, με τη σύμφωνη γνώμη και της τρόικας, για αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23%, δηλαδή σε επίπεδα παγκόσμιου υψηλού, «απόλυτα ακατανόητη και πέραν κάθε οικονομικής λογικής».

Η αύξηση «κατέστρεψε σε λίγους μήνες χιλιάδες επιχειρήσεις και κατήργησε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα νέων, ενώ τελικά μείωσε και τα φορολογικά έσοδα του κράτους».

Προϋπόθεση για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, όπως επισημαίνεται, είναι να εφαρμοστούν άμεσα μετά τις εκλογές «τα γνωστά, τεκμηριωμένα και εν πολλοίς αυτονόητα μέτρα θωράκισης του τουρισμού», ενώ σημειώνεται ότι 750.000 οικογένειες του τουριστικού κόσμου της χώρας περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προεκλογικές τοποθετήσεις και των υπολοίπων κομμάτων για το ζήτημα αυτό.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: