slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Συνταγή» Σαμαρά για έξοδο από την κρίση

Εμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει στην περίπτωση που αναλάβει την πρωθυπουργία έδωσε χτες στο λεγόμενο «Ζάππειο 3» ο Αντώνης Σαμαράς, υποσχόμενος από αποκατάσταση «αδικιών» μέχρι φορολογική αμνηστία (σε όσους επιστρέψουν καταθέσεις στην Ελλάδα) και νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Στόχος του, όπως είπε, να αλλάξουν τα πάντα σε δύο χρόνια καθώς θεωρεί ότι σε «πέντε έως επτά χρόνια η Ελλάδα μπορεί να πρωταθλητής ανάπτυξης διεθνώς».
Οι βασικές του δεσμεύσεις είναι ότι δεν θα περικόψει τον 13ο και 14ο μισθό, δεν θα κάνει οριζόντιες μισθολογικές περικοπές, και δεν θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα.
Τι υποσχέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς;
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις: Είπε ότι θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα για να υπάρξει χρονοδιάγραμμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών στον ΦΠΑ, από 23% στο 19% και από 9% στο 5%, με διατήρηση του ειδικού καθεστώτος στα νησία. Ένα από τα πρώτα τέσσερα νομοσχέδια θα είναι το νέο φορολογικό που θα επιβάλει ενιαίο συντελεστή 15% στη φορολογία των νομικών προσώπων.
  • Αντικατάσταση του χαρατσιού: Υποσχέθηκε ότι θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ με έναν νέο φόρο τύπου ΕΤΑΚ που θα είναι «πιο δίκαιος».
  • Αποκατάσταση αδικιών: Επέμεινε ότι αν εκλεγεί θα προωθήσει μια σειρά μέτρων που θα αποκαταστήσουν τις «αδικίες» όπως τις χαρακτήρισε έναντι των χαμηλοσυνταξιούχων, των πολύτεκνων και των κτηνοτρόφων. Δεν αναφέρθηκε σε νούμερα, αλλά στη ΝΔ μιλούν για πλαφόν 700 ευρώ στις συντάξεις, επαναφορά των πολυτεκνικών επιδομάτων και ενίσχυση των κτηνοτρόφων.
  • Ισοδύναμα μέτρα: Η αποκατάσταση των αδικιών που εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς θα κοστίσει 550 εκ. ευρώ, τα οποία θα βρει με αύξηση του φόρου στα νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, και τη μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ.
  • Μέτρα για δανειολήπτες και ομολογιούχους: Εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να πληρώνουν μόνο τόκους για 3 χρόνια και η δόση να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Είπε επίσης ότι θα εξεταστούν τρόποι αποζημίωσης όσων έχασαν από το κούρεμα των ομολόγων.
  • Περιστολή δαπανών: Έδωσε έμφαση περικοπές στις κρατικές δαπάνες. Όπως είπε θα ελεγχθεί «κωδικό με κωδικό» ο προϋπολογισμός με στόχο την εξοικονόμηση 450 εκ. ευρώ.
  • Ιδιωτικοποιησεις: Θα δώσει σε ιδιώτες τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, κρατώντας όμως τα δίκτυα και τις υποδομές υπό τον έλεγχο του δημοσίου.
  • Μέτρα ανάκαμψης: Υποσχέθηκε αξιοποίηση των ύψους 14,5 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, άμεση εξόφληση των χρεών (6,5 δισ. ευρώ) του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας με επιδότηση των στεγαστικών δανείων με 2% για δέκα χρόνια, διαδικασίες fast-track για τις μεγάλες επενδύσεις και παραχώρηση υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια) με συμβάσεις, ειδικό σχέδιο για νέες μαρίνες, ανασύσταση των ναυπηγείων, καθετοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής με προτεραιότητα στο λάδι, ενεργειακή επεξεργασία των απορριμάτων, προγραμματα αύξησης του τουρισμού αλλά και δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων με ηλεκτρονική αγορά.
  • Φορολογική αμνηστία: Είπε ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει την επιστροφή των καταθέσεων που έχουν φύγει στο εξωτερικό, δεσμευόμενος ότι θα προσφέρει φορολογική αμνηστία σε όσους το πράξουν.
  • Τακτοποίηση αυθαιρέτων: Υποσχέθηκε ότι θα τακτοποιήσει «οριστικά» 600.000 αυθαίρετα με χωροταξικό σχεδιασμό, απο όπου υπολογίζει ότι θα εισπράξει 9 δισ. ευρώ μέσα σε τέσσερα χρόνια.
  • Καταπολέμηση γραφειοκρατίας: Δεσμεύθηκε για την μείωση του κράτους μέσω συνένωσης υπηρεσιών του Δημοσίου, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση του θα αποτελείται από 15 υπουργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: