slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βελτίωση των ΚΕΠΑ και απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ των μικρών καταλυμάτων ζητά ο Ρήγας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 11/04/2012
Παρέμβαση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας.
Ο Βουλευτής εστίασε την αγόρευσή του σε δυο καίρια ζητήματα.
Πρώτον στην ανάγκη βελτίωσης της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, δηλαδή των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία των νησιωτών, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινούνται στην Σύρο για την..... εξέταση τους από την αρμόδια επιτροπή και την πιστοποίηση της αναπηρίας τους.

Ο Βουλευτής χαρακτήρισε ως απάνθρωπη την μεταχείριση των πασχόντων και αναπήρων συμπολιτών μας και ζήτησε την δημιουργία επιπλέον ΚΕΠΑ στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων καθώς και την συχνότερη λειτουργία των επιτροπών.

Δεύτερον στην αλλαγή του ασφαλιστικού καθεστώτος των ιδιοκτητών των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων(ενοικιαζόμενα δωμάτια). Σύμφωνα με σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των ιδιοκτητών των ενοικιαζόμενων δωματίων (δυναμικότητας από 6 έως 10) στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση ποσοστού 9%.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις λειτουργούν εποχικά για περιορισμένο χρονικό διάστημα και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες τους είναι ασφαλισμένοι σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία(ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, κλπ) και επομένως η υποχρεωτική ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ αποτελεί αδικαιολόγητη επιβάρυνση. Ζήτησε δε να υπάρξει περαιτέρω μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς με κριτήριο την εποχική λειτουργία των ενοικιαζόμενων δωματίων.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κύριος Κουτρουμάνης, έκανε αποδεκτό το αίτημα παραμονής στην ασφάλιση του ΟΓΑ των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων, που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις διευκρίνισε ότι η μηνιαία επιβάρυνση της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ(ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη) θα είναι 147 ευρώ μηνιαίως.

Για τους συνταξιούχους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, η επιβάρυνση της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ θα ανέρχεται στα 90 ευρώ μηνιαίως. Διευκρινίζεται ότι αυτό ισχύει για τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα(ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.) δυναμικότητας από 6 έως 10.
 







Δεν υπάρχουν σχόλια: