slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ίδου τι αφήνει πίσω του ο Μπένυ-Συνεχίζονται τα ρεκόρ ΠΑΣΟΚ: Αύξηση - ρεκόρ κατά 53% στο έλλειμμα το α' τρίμηνο-Αύξηση ρεκόρ και στις δαπάνες κατά 23,9% (ή 5,39 δις)!!!

Αύξηση - ρεκόρ που φθάνει στο 53% κατέγραψε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο τέλος Μαρτίου το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 7,3 δις. ευρώ από 4,8 δις. ευρώ που έδειξε η βελόνα τον αντίστοιχο περσινό ....

μήνα.

Εκτός από την εντυπωσιακή αύξηση του ελλείμματος τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν και σημαντική άνοδο των δαπανών για τόκους παρά την εσπευσμένη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Το PSI προς το παρόν αδυνατεί να παράσχει «οξυγόνο» στον προϋπολογισμό ο οποίος εξακολουθεί να πληρώνει μεγάλα ποσά δαπανών σε τόκους.

΄ Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Μάρτιο το ελληνικό δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει τόκους ύψους 5,7 δις. ευρώ σε κατόχους ομολόγων που υπέστησαν «κούρεμα» ονομαστικής αξίας κατά 53,5%. Έτσι οι συνολικές πληρωμές τόκων στο πρώτο τρίμηνο του 2012 ανήλθαν σε 6,937 δις. ευρώ, έναντι 3,234 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του2011 ( αύξηση 114,5%)!

Την ίδια στιγμή επικίνδυνη χαλάρωση παρουσιάζουν οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού οι οποίες σε σχέση με το περσινό τρίμηνο ήταν υψηλότερες κατά 5,4 δισ. ευρώ (!) τη στιγμή που η ανάπτυξη των εσόδων παραμένει ασθενική. Σε σχέση με το στόχο του Μνημονίου τα έσοδα υπολείπονται κατά 167 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα η εικόνα του προϋπολογισμού, η οποία εγείρει τον προβληματισμό στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου για τη χρονική στιγμή που συμβαίνει ( σ.σ. προεκλογική περίοδος) έχει ως εξής:

1. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 2,83% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα του πρώτου τριμήνου του2011, και διαμορφώθηκαν σε 11,437 δισ. ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη του φετινού προϋπολογισμού, τα καθαρά έσοδα θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 2,63%και να είχαν διαμορφωθεί σε 11,416 δισ. ευρώ. Συνεπώς, τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπερέβησαν κατά 21 εκατ. ευρώ την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Η μικρή αυτή υπέρβαση της πρόβλεψης για τα καθαρά έσοδα είναι «τεχνητή», καθώς οφείλεται στη σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών πληρωμής των επιστροφών φόρου. Η επιβράδυνση αυτή είχε ως συνέπεια τα πληρωθέντα ποσά επιστροφών φόρου στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να περιοριστούν στα 518 εκατ. ευρώ από 825 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο αντίστοιχο διάστημα του 2011.

2. Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σημείωσαν αύξηση 9,17% και διαμορφώθηκαν στα 12,808 δισ. ευρώ, ενώ με βάση την ετήσια πρόβλεψη του προϋπολογισμού θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 4,26% και να είχαν φθάσει στα12,232 δισ. ευρώ. Υπερέβησαν δηλαδή το όριο κατά 576 εκατ, ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι επίσης «τεχνητή», καθώς οφείλεται στο «φούσκωμα» των εσόδων του ΠΔΕ, τα οποία εμφανίζονται αυξημένα κατά 125,12% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους!

3. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού σημείωσαν αύξηση 23,9% και εκτοξεύτηκαν στα 19,62 δισ. ευρώ, ενώ με βάση την πρόβλεψη του προϋπολογισμού θα έπρεπε να είχαν μειωθεί κατά 10,16% και να είχαν περιοριστεί στα 12,3 δισ. ευρώ! Η υπέρβαση της πρόβλεψης είναι … τρομακτική καθώς ανέρχεται σε 5,39 δισ. ευρώ ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους!

4. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,52 δισ. ευρώ ή κατά 53% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: