slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για τις σχέσεις του με τον Κ. Καραμανλή, για την επαναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων και την κυβέρνηση των 15 υπουργείων

       
Σαμαράς: Οι «5» δεσμεύσεις της ΝΔ για πιο ισχυρή Ελλάδα
Τις πέντε βασικές δεσμεύσεις του απέναντι στον ελληνικό λαό για την επόμενη ημέρα των εκλογών εφ’ όσον θα λάβει ισχυρή εντολή ανέπτυξε στην τρίτη προεκλογική τηλεοπτική συνέντευξή του πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.
«Εγώ με την πατρίδα μου έχω εμμονή. Έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου. Δεν είχα ποτέ τέτοιες εμμονές. Πιστεύω πως ο τόπος χρειάζεται ισχυρή εντολή για να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Δεν είμαι από εκείνους που άλλαξαν απόψεις», απάντησε ο κ. Σαμαράς μέσω του τηλεοπτικού σταθμού “Alpha” σε όσους τον κατηγορούν πως έχει εμμονή με την εξουσία.
Σφοδρή ήταν η επίθεση που έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προς τη «Χρυσή Αυγή», εκφράζοντας οξύτατο λόγο. «Στην Κατοχή κουκουλοφόροι και ναζί ήταν το ίδιο πράγμα. Δεν δέχομαι ότι μπορεί να υπάρχουν ανάμεσά μας ναζί και ήδη πολύ μιλήσαμε για αυτούς», επεσήμανε.
Ο κ. Σαμαράς όμως δεν περιορίσθηκε εκεί. Για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, σχολίασε πως τα ποσοστά του πέφτουν δραματικά ενώ σχετικώς με το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη εκτίμησε –διαβάζοντας τους αριθμούς- πως δεν θα περάσει το κατώφλι του ελληνικού κοινοβουλίου.
Πυρά έριξε και προς τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» ο κ. Σαμαράς λέγοντας: «Ο κ. Καμμένος σήμερα ορκίζεται και δηλώνει “ζήτω ο Τσίπρας” και λέει “ούτε νεκρός δεν συνεργάζομαι με τη Ν.Δ.”…»...................................................................................................

1. Ο Καραμανλής και η πορεία νίκης
Ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Κώστα Καραμανλή έκανε ο κ. Σαμαράς, ύστερα από τη σημερινή δήλωση στήριξης που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός. Περιέγραψε τις σχέσεις τους ως «άριστες» λέγοντας μάλιστα πως έχουν βάθος, διάρκεια και μέλλον.
«Έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι έχουμε ένα ρεύμα νίκης, ένα ρεύμα δυναμικής κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλος ο ελληνικός λαός και κυρίως οι αναποφάσιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ένα συγκροτημένο σχέδιο, που είναι για ανάπτυξη, που είναι για το αύριο, που είναι για τα παιδιά τους. Από κει και πέρα ξέρουν επίσης ότι αυτό το οποίο εξαρχής φωνάζαμε, δηλαδή την ανάγκη ανάπτυξης, όταν οι άλλοι πολλές φορές κάγχαζαν με αυτή την άποψη μας, είναι κάτι το οποίο επαληθεύτηκε και από εμάς και από την Ευρώπη», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. Επανέλαβε πως αν και μίλησε νωρίς για ανάπτυξη, στήριξε το Μνημόνιο ΙΙ καθώς δεν θα μπορούσε να περιμένει κυνικά να επαληθευτεί, να πέσει η Ελλάδα στο γκρεμό για να έχει το 80% του κόσμου μαζί του και να λέει «μπράβο Αντώνη».
2. Το δίλημμα για Ευρώ ή δραχμή
«Αν σε ένα στοίχημα έχεις πάνω από 50% πιθανότητα να πεθάνεις, παίζεις; Δεν παίζεις. Δεν παίζεις που είσαι πρόσωπο. Είναι τεράστιο ρίσκο. Βάλτε πόσο είναι το ρίσκο όταν μιλάμε για Ελλάδα», σχολίασε αναφερόμενος στον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα πίσω στη δραχμή, ένα δίλημμα που προβάλλει και στα προεκλογικά σποτ της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως εξαρχής υπήρχαν δυο στρατόπεδα, αυτά τα οποία ήταν υπέρ του να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ κι αυτά τα οποία ήταν κατά της παραμονής μας στο Ευρώ, κάτι το οποίο μπορούσαν, όπως είπε, να καταφέρουν.
Σ’ αυτό το πλαίσιο και με την προοπτική να γίνει υπέρβαση της κρίσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για πέντε δεσμεύσεις:
3. Επαναδιαπραγμάτευση
Επέμεινε πως η Ν.Δ. είναι σε θέση να προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η πολιτική της ύφεσης να τελειώσει, να πάμε προς την πολιτική της ανάκαμψης, την πολιτική που θα οδηγήσει στο να πάψουν να κλείνουν τα μαγαζιά, να πάψει να φοβάται αυτός που δουλεύει ότι θα τον διώξουν και να έχει την ελπίδα αυτός ο οποίος είναι άνεργος ότι θα βρει και πάλι δουλειά. Αυτή είναι η λογική της ανάκαμψης».
Σ’ αυτό το σημείο μάλιστα άσκησε κριτική προς το ΠΑΣΟΚ αναφέροντας: «Δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση καμία. Ποτέ. Εδώ έχουμε Υπουργούς της κυβέρνησης που λένε «δεν το είχα διαβάσει». Εδώ έχουμε τον κ. Βενιζέλο που ζητάει σήμερα επαναδιαπραγμάτευση όταν αποκαλύφθηκε, όχι από μένα, από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ότι αυτός ήταν μελέτη, εφαρμογή και συνταγή δικιά του, το μνημόνιο μιλάω».
Μάλιστα, επανέλαβε τις θέσεις της Ν.Δ. που ανέπτυξε στο Ζάππειο ΙΙΙ, για την αποκατάσταση των αδικιών.
4. Καμμιά εμμονή με την εξουσία
Σχετικά με τη μομφή που δέχεται πως έχει εμμονή με την κατάκτηση του πρωθυπουργικού θώκου, απάντησε: «Με την πατρίδα μου έχω εμμονή. Έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου. Δεν είχα ποτέ τέτοιες εμμονές. Θα σας πω κάτι: Πιστεύω ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρή εντολή για να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Δεν είμαι από εκείνους οι οποίοι άλλαξαν απόψεις ή άλλαξαν θέσεις. Οι θέσεις δεν είναι για να τις αλλάζεις σαν τα πουκάμισα απλώς για να είσαι μέσα σε όλα».
Ξεκαθάρισε πάντως πως πρωθυπουργός θα γίνει ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος λέγοντας πως είναι μια απαξίωση και μια διακωμώδηση της δημοκρατίας το να έχει γίνει μεγάλο θέμα κατά πόσον πρέπει ή όχι το δαχτυλίδι να το δίνει ο λαός.
«Εάν η λογική Βενιζέλου και των άλλων είναι ότι το δαχτυλίδι το δίνει κάποιος άλλος ή ότι δεν ακούς το λαό, αν η λογική του είναι ότι εκλέγεσαι αρχηγός ας πούμε στο ΠΑΣΟΚ μόνος σου υποψήφιος, αν αυτή είναι η λογική, δεν τη δέχομαι», σχολίασε. Όσον αφορά σε πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς εκτίμησε πως έτσι θα σημάνει ένα στάδιο μιας μόνιμης αβεβαιότητας.
5. Κυβέρνηση με 10 με 12 Υπουργεία το πολύ
Ενδιαφέρον έχει το σχέδιο του κ. Σαμαρά για μια ολιγομελή και ευέλικτη κυβέρνηση.
«Μικρότερη Κυβέρνηση, σε τρία χρόνια εγώ θα ήθελα να έχω 10 με 12 Υπουργεία το πολύ, θα είναι Κυβέρνηση αξίων, η αξιοσύνη είναι το μεγάλο ζητούμενο, δε με νοιάζει αν κάποιος δεν είναι Βουλευτής και είναι πιο άξιος για τη συγκεκριμένη θέση. Περνάμε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εθνικής, πέρα και πάνω από κόμματα είναι η πατρίδα, θα βάλουμε τους καλύτερους και τους πιο άξιους. Από κει και πέρα πρέπει να υπάρχει επάρκεια, πρέπει να υπάρχει ήθος, πρέπει να υπάρχει εντιμότητα σε αυτούς τους ανθρώπους. Γι’ αυτό το λόγο ζητάω αυτή την ισχυρή εντολή. Να σας πω και κάτι; Και 15 Νόμπελ να μου δώσετε να είναι ο καθένας σε 15 διαφορετικά Υπουργεία, αν δεν έχεις ισχυρή εντολή και πάμε στο σπασμένο τηλέφωνο, τίποτα δεν θα γίνει», επισήμανε.
Ο «συμβολισμός» του Επικρατείας
Αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είπε πως συμβολίζει την αποφασιστικότητά, τη βούλησή μας, το πιστεύω της Ν.Δ. να κάνει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, την απόδοση δικαιοσύνης πραγματικότητα για όλους τους Έλληνες, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στόχο πραγματικό, μνημονεύοντας το παράδειγμα του κ. Αθανασίου, την Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς και εκείνα των κυρίων Λαμπράκη και Κονοφάγου.
Για τα ντιμπέιτ
«Πιστεύω όμως ότι πραγματικά, δηλαδή ο κάθε λογικός άνθρωπος με δέκα ανθρώπους Πολιτικούς Αρχηγούς να βγει στην τηλεόραση και να μιλάς κάθε μία ώρα όταν έρθει η σειρά σου για δυο λεπτά, είναι κάτι το οποίον δεν αποτελεί διάλογο. Από την άλλη πλευρά το να μιλήσεις μόνο με έναν, είναι ένας αποκλεισμός όλων των άλλων και οι αντιδράσεις θα είναι φοβερές. Γι’ αυτό το λόγο ψάχνουμε να βρει τη λύση αυτή τη στιγμή η Διακομματική Επιτροπή, από την οποίαν και ζητήσαμε να γίνει κάτι τέτοιο», σχολίασε, αναφερόμενος στη θέση της ΝΔ για τα ντιμπέιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: