slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τη μετατροπή της ΕΑΣ Νάξου σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη αποφάσισαν την περασμένη Κυριακή οι αντιπρόσωποι στην Ένωση με 36 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 3 λευκά. Πρόκειται για μία από τις λίγες Ενώσεις σε όλη την Ελλάδα που επέλεξε τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας, καθώς οι περισσότερες από τις 110 ΕΑΣ και σε ποσοστό περίπου 90% επέλεξαν να μετατραπούν σε πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
   Ωστόσο, με την Εταιρική Σύμπραξη διασφαλίζεται η....
διατήρηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών στα χωριά, οι οποίοι όμως θα πρέπει να εξασφαλίσουν μετοχικό κεφάλαιο 30.000€. Από τους υφιστάμενους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μόνο πέντε διαθέτουν το απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο. Συνεπώς, όσοι εκλέγουν λιγότερους από 4 αντιπροσώπους θα πρέπει είτε να αυξήσουν το κεφάλαιό τους, είτε να συγχωνευθούν με γειτονικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου ο νέος συνεταιρισμός που θα προκύψει να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης και συμμετοχής στην ΑΕΣ.
   Η εναλλακτική επιλογή που είχαν οι αντιπρόσωποι ήταν η μετατροπή της Ένωσης σε Αγροτικό Συνεταιρισμό, γεγονός που θα σήμαινε την κατάργηση όλων των συνεταιρισμών στα χωριά και τη σύσταση ενός νέου πρωτοβάθμιου οργάνου, στο οποίο θα μετέχουν φυσικά πρόσωπα.
   Το λόγο πλέον λαμβάνουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στα χωριά, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά τρεις επιλογές. Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα πρέπει να αποφανθούν είτε για τη συμμετοχή τους στην ΑΕΣ είτε για τη διάλυσή τους ή την αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία τους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί εντός του Απριλίου, προκειμένου να υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια σύγκλησης της δεύτερης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης με τα νέα πια μέλη, τα οποία θα κληθούν να εγκρίνουν το καταστατικό, το σχέδιο συγχώνευσης και να ορίσουν προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο.
   Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτηματικά για τον τρόπο που θα γίνουν οι διαδικασίες, τα χρονικά περιθώρια, τις οικονομικές υποχρεώσεις, τις απλήρωτες μερίδες, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτικών συνεταιρισμών, ειδικά στη συμβολή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ερωτήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν πριν την επόμενη Γενική Συνέλευση.


Υπέρ της μετατροπής σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό ο Γιάννης Μαράκης
   Ένταση επικράτησε στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του γεωπόνου Γιάννη Μαράκη, ο οποίος αναγκάσθηκε να διακόψει την εισήγησή του εξαιτίας της αντίδρασης των παρευρισκομένων. Ο Γιάννης Μαράκης τάχθηκε υπέρ της μετατροπής της Ένωσης σε Αγροτικό Συνεταιρισμό, καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και η διοίκηση θα εκλέγεται από τα φυσικά μέλη και όχι από αντιπροσώπους.

Η θέση του πρώην Προέδρου της ΕΑΣ Βαγγέλη Κουκουζή
   «Πριν ενάμιση χρόνο πιστεύαμε ότι ο νόμος θα φέρει την επανάσταση στον αγροτικό χώρο. Τότε έλεγαν ότι θα συμμετέχουν και θα ψηφίζουν μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αν συνέβαινε αυτό τότε το 90% από εμάς θα ήμασταν στα σπίτια μας. Όμως το νομοσχέδιο ήρθε κουτσουρεμένο και δεν διορθώνει τίποτα, άρα δεχόμαστε την πιο ανώδυνη λύση για να μη διαλυθούμε».

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι μερίδες τους
(κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε 9.181€)
Χώρα 5
Γαλανάδο 3
Γλινάδο 5
Αγερσανί 5
Τρίποδες 5
Σαγκρί 3
Δαμαριώνας 3
Χαλκί 2
Φιλώτι 4
Δανακός 1
Απείρανθος 3
Κεραμωτή 1
Κόρωνος 2
Σκαδό 1
Κωμιακή 4
Μονή 1
Κυνίδαρος 2
Μέλανες 3
Γαλήνη 2
Εγκαρές 1
Ηρακλειά 1
Κουφονήσι 1
Δονούσα 1
Σχοινούσα 1
 Αρκεσίνη 2
Χώρα Αμοργού 1
Αιγιάλη 2


Δεν υπάρχουν σχόλια: