slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) αποφάσισε η ISDA

Τη «χρεοκοπία» της Ελλάδας εξαιτίας της ενεργοποίησης των cacs και του κουρέματος που έκλεισε χθες. επιβεβαίωσε η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) η οποία ομόφωνα αποφάσισε ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds), και πιθανότατα θα πληρωθούν μόλις ενεργοποιηθούν επισήμως (δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης στο ελληνικό χρέος. Τα cds είναι MONO της τάξης των 3,16 δισ. ευρώ, πριν ένα χρόνο ήταν 100 δισ. Όσο όμως μειωνόταν ο κίνδυνος ασύντακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, τόσο έπεφταν και οι θέσεις αυτών που πόνταραν στη χρεοκοπία.

Είναι δηλαδή σαν τις αποδόσεις. Όταν το γεγονός είναι πιθανό να γίνει τόσο είναι μεγάλες οι αποδόσεις.,
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι πρόκειται για αναμενόμενο γεγονός. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά έχουμε το πρώτο επίσημο πιστωτικό γεγονός μιας χώρας της ευρωζώνης.
Μένει να φανεί αν θα επηρεαστεί η πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού κι αν θα συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας.
Δεν πρέπει να τίθεται επίσημο θέμα χρεοκοπίας της χώρας με την έννοια της στάσης πληρωμών ή του να τρέξουμε να πάρουμε τα λεφτά μας από τις τράπεζες. Άλλωστε, το Γιούρογκρουπ έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση 36 δισ. ευρώ από το δεύτερο δάνειο προκειμένου να πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν στις 10 Μαρτίου. Οπότε η Ελλάδα είναι καλυμμένη
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: