slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τι απαντά ο Δήμος για το κλάδεμα των δένδρων στο Σαγκρί...


Μπορεί η "Αυτόνομη Πρωτοβουλία
Μπορεί η "Αυτόνομη Πρωτοβουλία κατοίκων Σαγκρίου" να διαμαρτύρεται για το κόψιμο των δένδρων από το Δήμο, όμως μια σειρά από έγγραφα αποδεικνύουν ότι αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου "Πνοές" και του Προέδρου της Κοινότητας. Ερμηνείας χρήζει η στάση του Προέδρου, ο οποίος αν και αρχικά ζήτησε "το κλάδεμα των δένδρων που βρίσκονται στην είσοδο του χωριού, στην περιοχή Μητροπόλου, στην πλατεία Σαγκρίου και στην ευρύτερη περιοχή Πολυχνίου", στη συνέχεια κατηγορεί το Δήμο για "αυθαίρετη ενέργεια του συνεργείου, το οποίο προέβη σε ολικό κόψιμο δεκαπέντε δένδρων, με συνέπεια την καταστροφή τους", ζητώντας ταυτόχρονα την παρέμβαση του Δασονομείου και του Εισαγγελέα.
Διαβάστε στο ρεπορτάζ στο http://naxiotypia.blogspot.com/2012/03/blog-post_8285.html#more τι  απαντάει με έγγραφο που υπογράφει ο Μανόλης Πολυκρέτης, στις διαμαρτυρίες του προέδρου του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου "Πνοές"και τις   καταγγελίες  που έκανε η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Κατοίκων Σαγκρίου.

 :

"Μετά από αυτοψία των γεωπόνων του Δήμου διενεργήθηκαν μεταξύ ΄΄αλλων και τα κλαδέματα των τριών συγκεκριμένων ευκαλύπτων στην είσοδο του Άνω Σαγκρίου. Τα δέντρα αυτά βρίσκονται πλησίον του οδοστρώματος, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, με αποτέλεσμα τόσο οι βραχίονες όσο και η κώμη να εμπλέκονται μεταξύ τους, να καλύπτουν μεγάλο μέρος του κεντρικού δρόμου και να μειώνουν την ορατότητα των διερχόμενων οδηγών. Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω και το γεγονός ότι τόσο από την επίδραση των ανέμων όσο και από το βάρος της κώμης οι περισσότεροι βραχίονες των ευκαλύπτων είχαν αποκτήσει επικίνδυνη κλίση προς το δρόμο, αλλά και ο κορμός στη βάση των δένδρων είχε σκάσει, εμφανίζοντας εικόνα σήψης, διενεργήσαμε τα αντίστοιχα κλαδέματα. Με αυτές τις επεμβάσεις διασφαλίσαμε την ανανέωση της κώμης και εν γένει της ανάπτυξης των δένδρων σε επίπεδο ασφαλείας για τους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς".


Τα μέλη της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας κατοίκων Σαγκρίου διαμαρτύρονται για το κλάδεμα των δέντρων του αλσυλίου από τους υπαλλήλους του Δήμου, χαρακτηρίζοντας ολική την καταστροφή που έκαναν στα δέντρα και ζητούν την άμεση απόδοση ευθυνών....
Αναλυτικά το έγγραφο που εστάλη στο Δήμο και το Δασονομείο...

     Όπως όλοι γνωρίζετε στην Τοπική Κοινότητα Σαγκρίου  υπάρχει ένα μοναδικής ομορφιάς αλσύλιο το οποίο έχει ιστορία 80 και πλέον χρόνων.      Το Σαγκρί  λόγω της  θέσεως του είναι εκτεθειμένο  σ’ όλους τους ανέμους και η ανάπτυξη των δένδρων είναι δύσκολη , όμως με την προσωπική φροντίδα και την αγάπη των κατοίκων για τα δένδρα καταφέραμε  να δημιουργήσαμε  αυτό το άλσος .      Όλοι οι κάτοικοι του χωριού άλλα και του νησιού, καμαρώνουν  αυτό το άλσος  γιατί μας προσφέρει την ομορφιά του, την πρασινάδα  του, αλλά και γιατί   είναι ένας υπέροχος τόπος αναψυχής και περιπάτου.     Όλοι γνωρίζουμε ότι στο δάσος δεν παρεμβαίνουμε για την κοπή των δένδρων ,παρά μόνο σε περιπτώσεις που πρέπει να αφαιρέσουμε τμήματα αυτών τα οποία έχουν υποστεί φυσική φθορά.    Με έκπληξη μας όμως το πρωί της 6ης Μαρτίου 2012, είδαμε συνεργείο του Δήμου Νάξου, συνοδευόμενο με γεωπόνους , με την αιτιολογία του κλαδέματος να προβαίνουν σε ολική καταστροφή των δένδρων.    Θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποίου εντολή εκτελούσαν και ποιος από τους παριστάμενους ήταν ο υπεύθυνος που καθόριζε τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να κλαδεύουν τα δένδρα, ποιος είχε ενημερώσει αρκετούς κατοίκους από το Φιλότι, να παρευρίσκονται στη  διάρκεια  της εγκληματικής  κοπής των δένδρων και με τα Ι.Χ , αυτοκίνητα τους να φορτώνουν τα τμήματα των δένδρων .      Απαιτούμε  να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι , να αποδοθούν  ευθύνες, να αντικατασταθούν τα κομμένα δένδρα άμεσα με νέα και απαγορεύουμε στο  Δήμο σε μελλοντικές ενέργειες, χωρίς την ενημέρωση των κατοίκων, γιατί  το χωριό και τα δένδρα του,  ανήκουν  σ’ αυτούς.                                                Αυτόνομη Πρωτοβουλία Κατοίκων Σαγκρίου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΑΓΚΡΙ... ΠΑΝΤΟΥ ΟΠΟΥ ΚΛΑΔΕΥΟΥΝ ΚΟΒΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ... ΕΜ. ΤΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΗ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ?

Ανώνυμος είπε...

Οι ευκαλυπτοι καθε χρονο κλαδευονται και καθε χρονο ανοιγουν.Οσο αφορα το Δασακι υποθετω οτι οι γεωπονοι δεν ειναι τοσο βλακες ωστε να ξεκινησουν χωρις λογο να κοβουν δέντρα,εξάλλου επειδη υπάρχει παιδικη χαρα τιθεται και θεμα ασφαλειας (όπως και στη χώρα).Που το παραξενο στο να μαζεψουν οι ανθρωποι τα ξυλα,ειδικα με το πετρελαιο στα υψη,εγω θυμαμαι οτι πριν ενα μηνα με τους μεγαλους αεριδες σε ολη τη ναξο οτι μπράτσο και να εσπαγε εξαφανιζοταν.Θυμάμαι χαρακτηριστικα οτι καπου εσπασε δεντρο ολοκληρο και τη αλλη μερα ειχε εξαφανιστει,λογικο το βρισκω,οταν ο αλλος δεν εχει να βαλει πετρελαιο.Αλλα απο που το συμπερανατε οτι ειναι φιλωτιτες και οταν λετε αρκετοι μπορειτε να πειτε αριθμο;

Ανώνυμος είπε...

Η αρχικη φωτογραφια των δένδρων σας δίνει την εικόνα "κλαδέματος"?΄
'Εχετε επισκεφτεί το Σαγκρί , έχετε οδηγήσει στο συγκεκριμενο σημείο του δρόμου και έιδατε ότι η ορατότητα των οδηγών ήταν περιορισμένη λόγω των δένδρων,γνωρίζετε που βρίσκεται η παιδική χαρα...που ούτε καν υπάρχει?
Αλλά βεβαια εσείς δεν μένετε στο Σαγκρί για να αντικριζετε καθημερινα τα κουτσουρα που μας αφησαν ,και αναρωτιεστε ποιος ήταν ο αριθμός των Φιλωτιτων που φόρτωναν τα ξύλα.