slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Προβόπουλος: Το μνημόνιο θα είχε αποφευχθεί αν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε πάρει μέτρα

Ανοιχτά κατηγόρησε την κυβέρνηση Παπανδρέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, για την άρνηση της, όπως υποστήριξε ο ίδιος, να λάβει μέτρα τους πρώτους κρίσιμους μήνες μετά την εκλογή της, ενώ πρόσθεσε πως εάν αυτά τα μέτρα είχαν ληφθεί η χώρα ίσως να γλίτωνε το μνημόνιο.



"Η έγκαιρη λήψη πολύ γενναίων μέτρων, ασφαλώς μπορούσε να ανακόψει και να ελέγξει την κατάσταση. Διότι όσο αφήνει κανείς τα θέματα να εκτυλίσσονται, τόσο πιο δραστική πρέπει να είναι η παρέμβαση για να κρατήσει την κατάσταση" υποστήριξε ο κ. Προβόπουλος και συνέχισε: "Αν λαμβάνονταν πολύ αυστηρά μέτρα, που θα έπρεπε φυσικά να ληφθούν, θα ανέκοπταν τη δυναμική του χρέους, αλλά το σημαντικότερο, όμως, όλων θα ήταν ότι θα περνούσαν το μήνυμα στις αγορές, οι οποίες μας τιμώρησαν μεταγενέστερα, ότι γνωρίζουμε τι κάνουμε και πώς το κάνουμε και ότι είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε, να πάρουμε τα αναγκαία σκληρά μέτρα να ανακόψουμε τη δυναμική. Αυτό θα εφησύχαζε τις αγορές".


Ο Γ. Προβόπουλος υπογράμμισε πως με τη λήψη μέτρων το έλλειμμα θα μπορούσε να ήταν στο 10% ή στο 11% όχι όμως στο 13% και πρόσθεσε ότι τα μέτρα "θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές, γιατί θα έβλεπαν ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαμβάνουμε τα χειρότερα".


Στην κατάθεση του ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος έδωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ενημέρωση που είχε κάνει τόσο στον Κώστα Καραμανλή όσο και στον Γιώργο Παπανδρέου ότι το έλλειμμα θα είναι διψήφιο και πάνω από το 10%.


"Είχα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 9 Ιανουαρίου του 2009, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, η οποία είναι ίσως η πιο κρίσιμη ημερομηνία. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της Λούκας Κατσέλη και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%. Την ίδια ενημέρωση έκανα στον κ. Παπανδρέου, πάλι με την ίδια σύνθεση, με τα στοιχεία βέβαια τα νεώτερα, γιατί είχε προστεθεί ένας μήνας" είπε ο κ. Προβόπουλος.


Όταν το μέλος της εξεταστικής επιτροπής, Παναγιώτης Ρήγας, ρώτησε τον κ. Προβόπουλο εάν η διόγκωση του ελλείματος έγινε "επίτηδες για να μπορέσει η τρόικα, οι δανειστές μας και κατ' επέκταση η ελληνική Κυβέρνηση να επιβάλει σκληρά μέτρα με το δεύτερο μνημόνιο και να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δανειστές να επιβάλουν την πολιτική τους στη χώρα" ο κ. Προβόπουλος απάντησε: "Θα σας πω μια λέξη. Είναι αστεία αυτά τα πράγματα".


Ερωτηθείς εάν, κατά τη δική του άποψη, η κρίση της χώρας μπορούσε να αποφευχθεί, απάντησε ότι "θα ήταν δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Προβόπουλος είπε ότι αν είχαν ληφθεί αμέσως τα σκληρά μέτρα κλπ και εννοούσε από τις 9 Ιαν. που τότε είχε ενημερώσει μόνο τον Καραμανλή. Δηλαδή δεν τα πείρε ο ΚΑΚ για εννιά μήνες και έπρεπε να τα πάρει ο ΓΑΠ αμέσως. Ακόμη είπε και αυτό που γράφετε ότι < Όταν το μέλος της εξεταστικής επιτροπής, Παναγιώτης Ρήγας, ρώτησε τον κ. Προβόπουλο εάν η διόγκωση του ελλείματος έγινε "επίτηδες για να μπορέσει η τρόικα, οι δανειστές μας και κατ' επέκταση η ελληνική Κυβέρνηση να επιβάλει σκληρά μέτρα με το δεύτερο μνημόνιο και να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δανειστές να επιβάλουν την πολιτική τους στη χώρα" ο κ. Προβόπουλος απάντησε: "Θα σας πω μια λέξη. Είναι αστεία αυτά τα πράγματα".> Κατάρευσε λοιπόν και το θέμα του δήθεν φουσκόματος του χρέους στο 15,5% από το ΠΑΣΟΚ. Τελεία και παύλα.