slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ΝΔ αποχωρεί από το διάλογο για το Φορολογικό και καταγγέλλει τον Βενιζέλο


(Ανανεωμένο). “O λύκος κι αν εγέρασε….” Αυτή τη λαϊκή ρήση, θυμίζει αυτό που έγινε με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο ως εκ του θαύματος περιελάμβανε και ένα μίνι φορολογικό για το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ενημερωθεί. Περιλαμβάνει κρυφές ρυθμίσεις που οδηγούν σε νέες επιβαρύνσεις τους πολίτες, ρυθμίσεις οι οποίες ουδέποτε πέρασαν από κάποιου είδους διάλογο. Για το λόγο αυτό η ΝΔ έκανε το αυτονόητο. Αποχώρησε από την επιτροπή για το φορολογικό και κατήγγειλε τον Ευ. Βενιζέλο (το λύκο που λέγαμε) ότι πριν φύγει ετοίμασε κρυφό φορολογικό χωρίς να ρωτήσει κανέναν.
Η ρύθμιση για την επιβολή τεκμηρίων 40 ευρώ το τ.μ. για σοφίτες και υπόγεια που νομιμοποιήθηκαν είναι μέτρο που ουδέποτε συζητήθηκε από την κυβέρνηση, ήταν μια ξεκάθαρη περίπτωση αιφνιδιασμού της ελληνικής κοινωνίας που καλείται να πληρώσει φόρους.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις προβλέψεις για ξεχωριστή δήλωση Ε9 μεταξύ των συζύγων καθώς και για ξεχωριστή εκκαθάριση του ΦΑΠ που οδηγούν πιθανότατα σε άλλο αφορολόγητο για το σύζυγο κι άλλο για τη σύζυγο, επομένως και περισσότερους φόρους.......................................

Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος μέσω της κ. Διαμαντοπούλου, θέλησαν να θέσουν την επόμενη κυβέρνηση σε ομηρεία με ρυθμίσεις οι οποίες θα ψηφιστούν τώρα αλλά θα πρέπει να τις υλοποιήσει μια κυβέρνηση της ΝΔ.
Πρόκειται για ξεκάθαρη πλεκτάνη από αδίστακτους ανθρώπους οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα είναι παρελθόν πολύ σύντομα.

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ένα ακόμη χαράτσι με το οποίο δεν συμφωνούμε -επιβάλλει με όχημα τα ακίνητα- το υπουργείο Οικονομικών. Με διάταξη στο νομοσχέδιο, που μόλις κατατέθηκε στη Βουλή, θεωρεί ως τεκμήριο τους πρόσφατα τακτοποιηθέντες ημιυπαίθριους χώρους. Η απόφαση αυτή, που ελήφθη εν αγνοία μας –η τελευταία που πήρε ο κ. Βενιζέλος πριν εγκαταλείψει το υπουργείο- ναρκοθετεί το διάλογο για ένα νέο φορολογικό σύστημα. Διάλογο τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει μετατρέψει σε απόπειρα εμπαιγμού, καθώς έως σήμερα δεν έχει καταθέσει καμία απολύτως πρόταση. Διάλογο που δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε».

Για την ιστορία, οι προβλέψεις που περιέχονται στο μίνι φορολογικό είναι:
Τα τετραγωνικά μέτρα που αφορούν στις σοφίτες, στα πατάρια και στα υπόγεια των κατοικιών των φορολογούμενων, που νομιμοποιήθηκαν με το νόμο για τα αυθαίρετα, θα συνυπολογίζονται στα τεκμήρια διαβίωσης.
Oι παραπάνω χώροι θα λαμβάνονται υπόψη ως βοηθητικοί χώροι (δηλαδή θα υπολογίζονται με 40 ευρώ το τ.μ.) για τη διαμόρφωση του τεκμαρτού εισοδήματος των φορολογουμένων
- Απαλλαγή πρώτης κατοικίας θα δικαιούνται εκτός από τους πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ και οι πολίτες κρατών- μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
- Δήλωση Ε9 θα υποβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης και όχι και της οικογενειακής, όπως ισχύει σήμερα.
- Το εκκαθαριστικό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδεται χωριστά για κάθε υπόχρεο φυσικό πρόσωπο από το έτος 2010 και τα επόμενα.
- Το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών δεν θα αναγνωρίζεται ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.
- Ενοποιείται η είσπραξη οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Με κοινές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ. Η υποβαλλόμενη αυτή δήλωση δύναται να περιλαμβάνει για ορισμένες κατηγορίες υποχρέων, πέραν των ποσών φόρου και των ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν στον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα και τα οφειλόμενα ποσά εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
- Θεσπίζεται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης όταν το εισόδημα των φορολογούμενων υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.
- Τα ιδιωτικά έγγραφα μίσθωσης ακινήτων θα θεωρούνται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για την απλοποίηση του συστήματος και τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων.
- Μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους βενζινοπώλες για εκπρόθεσμη καταβολή των παραστατικών πώλησης στα σύστημα Ήφαιστος. Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί θεωρούνται υπερβολικά υψηλά.
- Διατηρείται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 οι φόρος συναλλαγών 2 τοις χιλίοις κατά την πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, το κέρδος θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: