slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Προεκλογικά παραμύθια της Χαλιμάς για την Ανάπτυξη

Γυρίζω στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος“, δήλωσε ο πρωθυπουργός ΛουκάςΠαπαδήμος, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. “Η ανάπτυξηείναι πλέον κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης“, πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή όμως διαψεύδεται πανηγυρικά από όλα σχεδόν τα διεθνή ΜΜΕ.
“ Η μόνιμη παρουσία της τρόικα στην Ελλάδα για να παρακολουθεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι κάτι που θα μας απασχολεί για αρκετά χρόνια. Η ελληνική οικονομία ενδέχεται να σημειώσει ανάπτυξη από το 2013, όμως με αργούς ρυθμούς. Μια ραγδαία ανάπτυξη θα αρχίσει να σημειώνεται από τα μέσα του ....
αιώνα”, φέρεται να είπε ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup σε αυστριακό περιοδικό που επικαλείται το Bloomberg.
Παράλληλα καθίσταται σαφές από τις δηλώσεις τους ότι οι υπουργοί του Eurogroup έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν την τακτική του μαστίγιου και του καρότου εις βάρος της Ελλάδας, καθώς κάθε εβδομάδα μας ζητούν και κάτι καινούργιο για να μας παράσχουν το νέο πακέτο βοήθειας.
Έτσι, ενώ μέχρι χθες μας έλεγαν ότι όλα έβαιναν καλώς σχετικά με την έγκριση των 130 δις, ξαφνικά οι Ευρωπαίοι μας είπαν ότι πρώτα θα πάρετε τα μισά, διότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τόσο το psi όσο και η εφαρμογή των νέων επαχθών μέτρων.
Έτσι η τελική, υποτίθεται, έγκριση για την δανειακή θα δοθεί στις 9 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και οι ευρωπαίοι θα έχουν πλήρη εικόνα για τα αποτελέσματα του PSI.
« Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά. Το Eurogroup υπενθύμισε ότι η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση (…) του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Δηλαδή, από την μία, ο Γιούνκερ μας συγχαίρει για τις «γενναίες» αποφάσεις και συμμερίζεται τον πόνο του ελληνικού λαού και από την άλλη μας υποβάλει στο μαρτύριο της σταγόνας δίνοντάς μας βασανιστικά την δόση μας.
Είναι προφανές, ότι οι φόβοι για μία ενδεχόμενη αποτυχία του psi εντείνονται συνεχώς, εξ ου και η συγκεκριμένη στάση του Eurogroup.
«Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα εφόσον η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα», είπε επίσης ο Γιούνκερ μετά από τέλος της συνόδου, σύμφωνα με το Bloomberg......................................

Παράλληλα, όπως διαβάζουμε στον τύπο, για πρώτη φορά η Ελλάδα αντιμετωπίζεται θετικά από την Ευρώπη και πλέον έχει μπει στην ατζέντα και το θέμα της ανάπτυξης.
Ωστόσο, μόνο ως ένα προεκλογικό πυροτέχνημα των δύο μεγάλων κομμάτων μπορεί να χαρακτηριστεί η ανάπτυξη, καθώς επί του πρακτέου στο μόνο που έχουν συμφωνήσει οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι περισσότερη λιτότητα.
Μόλις σήμερα το πρωί, υπεγράφη το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο των ελλειμμάτων και των δαπανών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που άρχισε χθες  και ολοκληρώνεται σήμερα. Τις υπογραφές τους έβαλαν οι «25» αρχηγοί των κρατών-μελών, ενώ η Βρετανία και η Τσεχία δεν συμμετέχουν.
Άρα, προς το παρόν τουλάχιστον, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη πάει περίπατο.
Και με τους τροικανούς συνεχώς πάνω από το κεφάλι μας, είναι σίγουρο ότι πάει για “βρούβες”.
Πάνος Ζ.
ΥΓ. Όποιος αμφιβάλλει ας διαβάσει την προηγούμενη ανάρτηση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: