slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

S.O.S. για τις συγκοινωνίες των Κυκλάδων

ploia_peiraias
Έντονος προβληματισμός επικρατεί με το τοπίο που διαμορφώνεται στον κλάδο της ακτοπλοΐας. Τα νησιά των Κυκλάδων, διανύουν τον χειρότερο ακτοπλοϊκό χειμώνα των τελευταίων 30 ετών και όσο περνάει ο καιρός… τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα.
Κωμικοτραγικές καταστάσεις αναμένεται να συμβούν στην ιστορική γραμμή Πειραιά – Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα δρομολογίων, η Blue Star Ferries, προκειμένου να εξοικονομήσει καύσιμα έστω και για λίγες ημέρες, ετοιμάζεται να κουτσουρέψει το δρομολόγιο και να το περιορίσει μόνο από Πειραιά προς Σύρο με επιστροφή, κόβοντας την...
Τήνο και τη Μύκονο.
Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί την περίοδο 16/3 με 1/4, αν και ο Δήμος Τήνου με οργισμένη διαμαρτυρία που έστειλε χθες (διαβάστε ρεπορτάζ εδώ), υποστηρίζει ότι το κούρεμα στα δρομολόγια θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου. Έτσι, Τήνος και Μύκονος θα μείνουν για ένα χρονικό διάστημα με σύνδεση μόνο από Ραφήνα, ενώ δε θα έχουν επικοινωνία με την πρωτεύουσα του νομού.
Επίσης, χωρίς δρομολόγιο το Σάββατο μένει η γραμμή Πειραιά – Πάρου – Νάξου – Ίου – Θήρας κι αυτό θα ισχύσει για όλο το Μάρτιο.
Η Σύρος θα συνεχίσει να έχει 6 πρωινά δρομολόγια την εβδομάδα με το Blue Star Ithaki, που με βάση το πρόγραμμα, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα ξαναγίνουν 7. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο ποιο πλοίο θα τα εκτελεί στο μέλλον.Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από 10 Απριλίου ξεκινάει δρομολόγια στη γραμμή Πειραιά – Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, το BlueStar Naxos, στη θέση του Ithaki που πηγαίνει για εργασίες συντήρησης. Η πρόθεση της εταιρίας, να διατηρήσει μόνιμα τοBlue Star Naxos στη γραμμή και να δρομολογήσει το Ithaki στη Ραφήνα,  είναι εξαιρετικά αμφίβολη πλέον. Τα πάντα είναι στον αέρα και δεν αποκλείεται, το Ithaki να επιστρέψει στην μετά τις εργασίες συντήρησης, στα γνωστά του λημέρια και στην ίδια γραμμή.

Καλοκαίρι χωρίς ταχύπλοα;

Επίσης, αβέβαιο είναι το μέλλον των ταχυπλόων High Speed κλπ. Ακτοπλοϊκοί κύκλοι αναφέρουν, πως όχι απλά δε θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια από το Πάσχα (όπως έκαναν κάθε χρόνο), αλλά είναι αμφίβολο αν θα δρομολογηθούν καν το καλοκαίρι, καθώς είναι ασύμφορη η λειτουργία τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι πολλά ταχύπλοα θα μείνουν παροπλισμένα τη φετινή τουριστική σαιζόν, ή ότι θα κάνουν δρομολόγια το πολύ για 1-2 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: