slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πιέσεις, εκβιασμοί αλλά και πλήρης δικαίωση Σαμαρά

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει σήμερα ότι «η καχύποπτη Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που έμειναν να στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου να δώσουν γραπτές δεσμεύσεις ώς την Τετάρτη ότι οι αποφάσεις για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας θα εφαρμοστούν και μετά τις εκλογές που προγραμματίζονται για τον Απρίλιο».

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, που αναφέρει αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην Βουλή, «οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά δεν καθησυχάζουν την Ευρώπη», επειδή «ζήτησε από τους βουλευτές του να ψηφίσουν τη συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι θα ζητήσει να γίνουν αλλαγές μόλις η Ελλάδα ξεπεράσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η  Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία ο Σαμαράς ψήφισε αλλά δεν στήριξε τα μέτρα. «Ο Αντώνης Σαμαράς, ο άνθρωπος που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, προχώρησε σε δημόσιες δηλώσεις που δείχνουν κάθε άλλο παρά ολόθερμη στήριξη του προγράμματος» γράφει συγκεκριμένα σε αφιέρωμά της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Και τα δύο δημοσιεύματα δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να δικαιώνουν την στάση του Σαμαρά για την επαναδιαπραγμάτευση όπως την εξέφρασε εκ νέου στην ομιλία του στην Βουλή:

"Να κρατήσω τη χώρα να μην πέσει! Να κάνω λίγα βήματα μακριά από το άκρη του γκρεμού, να κερδίσω χρόνο, να αντιστρέψω την πορεία. Με τη σημερινή μας απόφαση κάνουμε λίγα βήματα μακριά από την άκρη και κερδίζουμε χρόνο.

Μετά τις εκλογές όλοι μαζί, αφού έχουμε πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό – την αλήθεια, όχι «λεφτά υπάρχουν, πάρε κόσμε» – κι αφού ο λαός έχει αποφασίσει κι έχει δώσει ισχυρή εντολή, θα αλλάξουμε την πορεία.
Αν αποφύγουμε τώρα τα χειρότερα, η χώρα μπορεί.
Αν θωρακιστούμε απέναντι στις διεθνείς επιπτώσεις που έρχονται, θα τα καταφέρουμε.
Αν προλάβουμε να αξιοποιήσουμε το μεγάλο πλούτο του υπεδάφους μας και του υποθαλάσσιου χώρου μας, της ΑΟΖ, σίγουρα θα τα καταφέρουμε.
Σήμερα, με την απόφασή μας κερδίζουμε χρόνο και περιθώρια, για να αλλάξουμε την πορεία της χώρας.…"

Επιβεβαιώνει και ο … Σόιμπλε

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε σημερινές του δηλώσεις και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας …. επιβεβαιώνει όσα είπε ο Σαμαρά στην Βουλή, εξηγώντας την στάση του.

Είπε λοιπόν ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι ZDF, ότι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένες από ό,τι πριν από δύο χρόνια για μια ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας.

Είπε δηλαδή, με άλλα λόγια, ο Σόιμπλε  ότι η Γερμανία και η ΕΕ μπορούν να αντιμετωπίσουν σήμερα μια ελληνική χρεοκοπία, ενώ πριν από δύο χρόνια όταν ο Παπανδρέου έφερνε το Μνημόνιο και το ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν ήταν.

Μετά τις παλαιότερες δηλώσεις του Στρος Καν ότι ο Παπανδρέου κάλεσε το ΔΝΤ στην Ελλάδα οι δηλώσεις αυτές του Σόιμπλε αποτελούν μέχρι στιγμής το …δεύτερο πιο ισχυρό διεθνές επιχείρημα για το Ειδικό Δικαστήριο που θα εξετάσει πως και γιατί μας έβαλαν στο Μνημόνιο.

Και επιβεβαιώνουν πλήρως όσα είπε στην Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς:

"Ρωτάνε επίσης: Αν δεν έχουμε αλλάξει στάση για το Μνημόνιο, τότε γιατί σήμερα ψηφίζουμε τη νέα δανειακή συμφωνία, ενώ τότε καταψηφίζαμε το Μνημόνιο;

 Απαντώ: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Γιατί σήμερα έχουν αλλάξει τελείως τα δεδομένα. Όχι η άποψή μας, όχι η θέση μας, αλλά τα δεδομένα.  Τώρα η χώρα βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα.  Τότε ήταν στριμωγμένη, αλλά δεν ήταν δεμένη χειροπόδαρα.  Τώρα το χρέος μας έγινε μη βιώσιμο.  Τότε ήταν μεγάλο, αλλά κανείς τότε δεν το χαρακτήριζε «μη βιώσιμο».  Κι ούτε κανείς προέβλεπε ότι θα καταλήξει μη βιώσιμο.  Μόνον εμείς τους προειδοποιούσαμε. Αλλά όπως αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας σε όλα τα άλλα, τις αγνόησαν και σε αυτό. Κι όπως έπεσαν έξω σε όλα τα άλλα, έπεσαν έξω και σε αυτό.
Τώρα αμφισβητείται ευθέως η παραμονή μας στην ευρωζώνη.  Τότε δεν έμπαινε από κανένα τέτοιο θέμα.
Τώρα μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.  Τότε δεν έθετε κανένας τέτοιο θέμα. Μόνον εμείς προειδοποιούσαμε ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στη χρεοκοπία, δεν την αποτρέπει. Αλλά ήμασταν μόνοι μας…"

Εντείνονται οι πιέσεις

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο το αυριανό Eurogroup είναι στον αέρα καθώς κάποιες χώρες – δορυφόροι της Γερμανίας όπως η Ολλανδία και η Φιλανδία, απειλούν να μην ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση στα κοινοβούλιά τους αν πρώτα η Ελλάδα δεν.. σκύψει να παρακαλέσει. Ζητούν γραπτές εγγυήσεις και άμεσα μέτρα ώστε να βρεθούν πάνω από 300 εκατ. ευρώ για να μην κοπούν κι άλλο οι συντάξεις.

Υπάρχει, όμως, κι ένας ακόμη πιο σκληρός όρος που ακούγεται τις τελευταίες ώρες. Πρόκειται για την πρόβλεψη στη νέα σύμβαση, να αποβληθεί η Ελλάδα από το ευρώ αν δεν επιτύχει τους στόχους της σε ένα αυστηρό και ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.

Αν δηλαδή το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο μετά το κούρεμα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει μετά βαίων και κλάδων.

Πάντως, στους κόλπους της ΕΕ ήδη έχει αρχίσει να γίνεται κουβέντα για τη σκληρή στάση της Γερμανίας και κυρίως του Σόιμπλε. Πολλοί εκλαμβάνουν όλη αυτή τη στάση ως επιχείρηση κυριαρχίας σε όλη την Ευρώπη και κάποιοι εμφανίζονται οργισμένοι με τη Μέρκελ και την κυβέρνησή της που έχει δυναμιτίσει το όραμα της ενωμένης και αλληλέγγυας ΕΕ.

http://www.antinews.gr/2012/02/14/147878

Δεν υπάρχουν σχόλια: