slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εμείς τα λέγαμε, αλλά στη ΝΔ δεν άκουγαν

Τα παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ με τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων!
Στις 17-11-2011 στην ανάρτηση του Antinews, «Μπορούμε να διώξουμε την Τρόϊκα» , επισημαίναμε, μεταξύ άλλων,  τι θα μπορούσε να κάνει μια Κυβέρνηση Σαμαρά:
«Ιδρύει έναν μεγάλο Κρατικό Τραπεζικό Πυλώνα στον οποίον και μεταφέρονται  δάνεια των ιδιωτών (στεγαστικά, προσωπικά-καταναλωτικά μέχρι 300 χιλιάδες). Όπου έχει ήδη αποπληρωθεί το κεφάλαιο, σύν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους, διαγράφεται! Στα υπόλοιπα, επαναπροσδιορίζονται επιτόκια και διάρκεια αποπληρωμής, επί τα  βελτίω.  Έτσι, αφ’ ενός φεύγει η θηλιά από τα νοικοκυριά, άρα μεγαλώνει το διαθέσιμο εισόδημα, αφ’ ετέρου εξυπηρετούνται καλύτερα τα δάνεια, άρα μειώνεται το ρίσκο της τράπεζας.»
Την Κυριακή, «ΕΘΝΟΣ» και «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», σε σχεδόν ταυτόσημα ρεπορτάζ, αναφέρονται σε «μυστικό σχέδιο» για νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για το «κούρεμα» των ιδιωτικών δανείων, δηλαδή τα δάνεια που έχουν  συνάψει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Βενιζέλος έφερε τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία προωθούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 προαναγγέλλει  ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δανείων που έχουν πάρει από τράπεζες δανειολήπτες, ανεξάρτητα από το εάν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή μη. Είπε συγκεκριμένα: «Ο χρόνος τρέχει πιεστικά. Δεν είναι ένα ζήτημα μηνών ή εβδομάδων. Το ζητούμενο είναι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τις εμπορικές τράπεζες να οδηγήσει σε ρυθμίσεις και ενήμερων μέχρι σήμερα δανείων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα
Αναμφίβολα μια τέτοια πρωτοβουλία (αν και όταν ευοδωθεί) θα ανακουφίσει ουσιαστικά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που λόγο της δραματικής περικοπής μισθών και συντάξεων, αλλά και της παράλληλης αύξησης της φορολογίας, είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αναληφθείσες δανειακές υποχρεώσεις. Κατά συνέπεια κάτι πρέπει να γίνει.
Όμως, στο ΠΑΣΟΚ περισσεύει η υποκρισία. Από τη μια ο απερχόμενος (;) πρόεδρος Γ. Παπανδρέου έχει κηρύξει ….ανένδοτο κατά των τραπεζών με αφορμή την ανακεφαλαιοποίησή τους και από την άλλη ο…ερχόμενος πρόεδρος, ο κ. Βενιζέλος, προαναγγέλλει ρυθμίσεις δανείων! Κάνει και άλλα παιχνίδια, αλλά δεν είναι του παρόντος.
Προφανώς όλα αυτά γίνονται ενόψει εκλογών…
Τέλος, για να μη ξεχνιόμαστε: Θυμάστε εκείνο το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος», λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές του 2009, με το οποίο μας ενημέρωσε για την απόφαση του κ. Παπανδρέου να …σβήσει τα δάνεια των ιδιωτών;
Αλήθεια, η ΝΔ τι λέει για όλα αυτά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: