slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Την Παρασκευή υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση για το λιμάνι της Νάξου

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου, όπου αναμένεται να εγκριθούν οι μελέτες ασφαλτοστρώσεων, τόσο στην Αγία Άννα όσο και στη μικρή και μεγάλη σκάλα του λιμανιού που έχουν υποστεί αρκετές ζημιές. Ταυτόχρονα, αναμένεται να εγκριθεί και η μελέτη για την αντικατάσταση των υλικών περίφραξης στον προβλήτα του λιμανιού.Την ερχόμενη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου θα συζητηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο Λιμάνι και θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο, για την εκπόνηση της μελέτης
Το προτεινόμενο σχέδιο για την αποκατάσταση και βελτίωση της λειτουργικότητας του λιμανιού θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή από το Λιμενολόγο, καθηγητή του Πολυτεχνείου Σαμψών Αζοράκο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι διαδικασίες για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου, του Λιμενικού Ταμείου και του Πολυτεχνείου θα ολοκληρωθούν περίπου σε δύο μήνες.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η μελέτη θα βασίζεται σε ήπιας μορφής παρεμβάσεις στον προβλήτα, που αφενός θα αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχει υποστεί ο προβλήτας και τις σπηλαιώσεις που υπάρχουν και αφετέρου θα προσφέρουν μεγαλύτερη λειτουργικότητα στο λιμάνι.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, θα γίνει επέκταση του προβλήτα κατά 18 περίπου μέτρα, ενώ κατά μήκος του «λαιμού» του λιμανιού και από τις δύο πλευρές θα δημιουργηθεί πεζόδρομος, μήκους 3 μέτρων, με τη μορφή πλωτής εξέδρας, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο αρχαιολογικός χώρος. Αν τελικά υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, τότε θα παρέχεται η δυνατότητα να δένουν τρία πλοία στο λιμάνι και εξασφαλίζεται και μία ακόμα θέση στο βόρειο τμήμα του προβλήτα.
Η αρχική πρόταση που έχει κατατεθεί δεν προβλέπει επέκταση ή νέους κυματοθραύστες, ενδεχομένως όμως να υπάρξουν παρεμβάσεις στο νότιο μόλο.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Μαμουζέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του έργου και αναφέρθηκε στις προθέσεις του Δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη και του ίδιου, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να επιλύσουμε το ζήτημα του λιμανιού που ταλανίζει τους Ναξιώτες. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, αλλά, ακόμα και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, είμαστε διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουμε το έργο από τα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου και να συνάψουμε δάνειο για την ολοκλήρωσή του».

Την Πέμπτη το Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: